Bułki maślane.odt

(39 KB) Pobierz

Bułki maślane

 

Składniki na 12 bułek:

4 - 4,5 szklanki mąki (te dodatkowe 0,5 szklanki do podsypania, jeśli ciasto wyjdzie luźne)

0,5 l mleka

200 g masła

20 g drożdży

4-5 łyżeczek cukru

łyżeczka soli

rozmącone jajko z mlekiem do posmarowania

Mleko podgrzej, żeby było letnie. Odrobinę odlej, wymieszaj z łyżeczką cukru i drożdżami. Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwójnie zwiększy swoją objętość, przebij je palcem pośrodku, a następnie zagnieć krótko jeszcze raz i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki, posmaruj je rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, piecz ok. 20-25 minut w 200 stopniach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin