dla 2-4 osób
makaron świderki, 200 gMrchewki, 2 szt.Papryka czerwona, 1 szt.pieczarki, 400 gbrokuły, 600 gczosnek, 1 sztukacebula, 1-2 sztukisól, pieprz,, do smakumąka ziemniaczana, 1 łyżkakukurydza z puszki, 50 gfasola z puszki, 50 golej, do smażeniapapryka słodka i ulubione zioła, do smakuostra papryka, szczypta
czas przygotowania: do 60 min
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wszystkie, wyjemy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki smażymy z czosnkiem i cebulą lekko solimy. Na osobnej patelni najpierw podsmażamy marchewkę, paprykę, potem dodajemy, brokuły, podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy zioła, słodką paprykę i odrobinę ostrej papryki, chwile dusimy, następnie wsypujemy kukurydzę i fasolę i jeszcze trochę dusimy ciągle podlewając na koniec wlewamy mąkę ziemniaczana z wodą tak by powstał sos. Warzywa mieszamy z makaronem i gotowe. Najczęściej podaje tak przygotowany makaron filetem z Dorsza i sosem Jogurtowo-koperkowo-serowym. Życzę smacznego
dla 2 osób
makaron, 250gcebula średnia, czosnek, 2 ząbkiSEREK TOPIONY, 5dagser z niebieską pleśnią, odrobinacoś wędzonego (boczek, szynka, kiełbasa, co jest w lodówce), 10-15 dagmleko lub słodka śmietana, do 100 ml
czas przygotowania: do 20 min
Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek podsmażyć razem z wędliną. Potem dodać sery i mleko (lub śmietankę). Zredukować sos (ma być jak śmietana), doprawić pieprzem, solą ostrożnie bo w dzisiejszych czasach sery, wędliny są koszmarnie słone, wsypać makaron, wymieszać. gotowe. (można zamiast wędliny użyć wędzonego łososia, ale wtedy dodajemy go na końcu do potrawy, nie smażymy)
makaron, 50 dgkmrozony groszek, 1/2 opakowaniapieczarki, 40 dkgfilet z indyka, 30 dkgcebula, 1 szttymianek, pietruszka-nac, po 2 galazkiolej, 3 lyzkirosol, szklankasmietana kremowka, 20 dkgSEREK TOPIONY, 10 dkg
czas przygotowania: do 45 min
makaron ugotuj i odcedz. oplukane i osuszone mieso pokroj w kostke, ziola drobno posiekaj, cebule pokroj w mala kosteczke, groszek rozmroz, oczysc pieczarki. mieso cebule oraz pieczarki smaz 5 minut na oleju przypraw sola i pieprzem, podlej rosolem, zagotuj dodaj serek, ziola, kremowke i groszek. ponownie przypraw. polej sosem makaron. smacznego
paczka makaronu ( najlepiej świderki ), 0.4 kgserki topione ( najlepiej mieszane ), cały krążekszynka, 3 plasterkiśmietana, 3 łyżki
makaron gotujemy na pół twardo. sos : serki roztapiamy w małym garnuszku, podlewamy trochę wodą gotowaną. pokrojoną w kosteczkę szynkę wrzucamy do roztopionych już serków. na koniec dodajemy śmietanę, którą rozmieszamy z wodą. później wystarczy tylko wymieszać makaron z sosem i wcinać. sos może być bardzo gęsty, dlatego trzeba wlać więcej wody.
spaghetti, 1/2 opakowaniaanchovis (lepiej sardela), 1-1,5 małej puszeczkituńczyk w sosie własnym, 1 puszkakapary, 3-4 łyżkioliwki czarne (najlepiej kalamata), 10-15 sztuk.cebula, 1 niedużaczosnek, 2-3 ząbkichili, 1/2 świeżegopomidory, 1 puszkaparmezan tarty, wg uznaniabazylia, oregano (najlepiej świeże), do smakuoliwa extra vergine,
Na rozgrzaną w rondlu oliwę wrzucić posiekany czosnek, drobno pokrojone chili i cebulkę. Przesmażyć krótko. Dodać pokrojone pomidory (razem z sosem), dodać pokrojone w krążki oliwki, anchovis w małe kawałki, rozdrobnionego tuńczyka i kapary. Dusić razem na małym ogniu przez 10 minut. Ugotować w międzyczasie makaron wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron włożyć do rondla i połączyć z sosem. Przed podaniem posypać parmezanem, udekorować listkami bazylii i/lub oregano. Uwaga: w tym daniu trzeba uważać z solą, ponieważ anchovis są bardzo słone.
makaron spagetti, 25 dagmięso mielone, 25 dagpieczarki, 50 dagpomindory, 4cebula, 2czosnek, 3 ząbkiolej, 5 łyżekbazylia, sól, pieprz, do smakumąka, 2 łyżkiśmietana, 2 łyżki
makaron ugotowac w osolonej wodzie na póltwardo, rozgrzac olej podsmarzyc delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę i dodac mięso mielone, dodac pokroione w plasterki pieczarki i pokroione w kostkę pomindory , wszystko razem dusic przez 10 minut, dodac rozgnieciony czosnek i przyprawy, dusic przez 5 minut, w zależności jak bardzo chcemy żeby gęsty był sos to dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę, po zagotowaniu dodajemy śmietanę , wszystko jeszcze raz gotujemy i podajemy z makaronem.
makaron (penne lub fusili), 1 opakowanietwaróg, 2 kostkijajko, 2 szt.mozarella, 2 kulkiparmezan (lub zwykły żółty ser lekko podsuszony starty na drobnej tarce), ok. 150 gcząber suszony, 1 łyżeczkabazylia świeża, 1 pęczeksól, pieprz, do smakuoliwa, 1 łyżeczka
Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku (wg przepisu na opakowaniu). Twaróg rozetrzeć z jajkami i ziołami, przyprawić solą i pieprzem raczej na pikantnie. Mozarellę osączyć z zalewy, pokroić na cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę makaronu, następnie rozsmarować cienką warstwę twarogu z ziołami, nałożyć plastry mozarelli i posypać parmezanem. Układać kolejno warstwami wg powyższej kolejności, aż do wyczerpania składników - na końcu musi być parmezan!!! Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170 st. Zapiekać ok. 30 min. Podawać ze sałatą skropioną vinegretem balsamicznym.
dla 4-6 osób
Tagliatelle makaron, 400 gramGruyere (grojer), ser starty, 300 gramChedar, ser starty, 200 grampiersi z kurczaka, 2 sztukipieczarki, 200 grampomidory suszone z oleju, 1 słoikpieprz biały, 1łyżeczkaPapryka czerwona, zielona, żółta, po ćwiartcepieprz czarny, 1 łyżeczkaGałka muszkatuowa, świeżo tarta, 1i 1/2 łyżkimasło, 3 - 4 łyżkimąka, 2 łyżkicytryna sok, 1/2 cytrynyBułka tarta, 2 łyżkiśmietanka, 150 mlmleko, 200 mlżółtko, 1 sztukacebula, 2 sztuki
czas przygotowania: > 90 min
Piersi z kurczaka oczyścić ,umyć ,natrzeć wegetą , pieprzem ,odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie gotować na parze 25 minut lub w rosole do miękkości. Ostudzić, rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Rozgrzać patelnię z łyżką masła (lub innego tłuszczu) wrzucić cebulę, zarumienić. Do cebuli dorzucić pieczarki, osolić, opieprzyć przyktyć i dusić, aż puszczą soki, zdjąć pokrywkę i smażyć. Złote, rumianne zdjąć z ognia. Ugotować tagliatelle według przepisu, odstawić. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać przesianą mąkę, mieszać drewnianym mieszadełkiem , aż mąka zrobi się złocista. Do mąki dodać dwie łyżki masła i zasmażyć. Następnie dodać śmietankę z żółtkiem, na małym ogniu ciągle mieszać zawartość patelni, dodając sok z cytryny, biały pieprz, startą gałkę muszkatuową, sól. Gdy zacznie mocno gęstnieć , wlać letnie mleko i cały czas mieszać , dodawać startego gruyere (może być ostatecznie ementaler)Gdy sos jest gęsty dodać rozdrobnione cząstki kurczaka i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, posypac tartą bułką. Na dno włożyć warstwę makaronu , przełożyć warstwą sosu, duszonymi pieczarkami i znowu makaron i sos, warstwa suszonych pomidorów z oleju. Całość posypać startym chedarem na wierzchu ułożyć paseczki pociętych różnokolorowych papryk wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 – 30 minut. Podawać z białym winem.
makaron "pene" lub zwykle swiderki, 1/2 opakowaniacebule, 3 duzepieczarki, ok 30-40 dkgzwykla kielbasa, 20 -25dkgser zolty-starty na duzych oczkach, ok 25 dkgsos pieczarkowy, 1 kartonik(100 ml)wegeta, do smakupieprz kolorowy, do smakuszczypiorek,natka pietruszki, po pol peczkaPapryka czerwona, 1 sztukaolej, 3-4 lyzki stol
pieczarki pokroic w grube plastry,cebule w kostke gruba,dusic na patelni na malym ogniu razem, pod przykryciem.Jak pieczarki "dojda",a cebulka bedzie miekka,dodac pokrojona papryke w kostke i kielbase tez w kostke , dodac sol pieprz i dusimy jeszcze 4 min mieszajac.Makaron gotujemy w osolone wodzie ,odcedzamy .Do zaroodpornego naczynia wkladamy makaron i z patelni wszystko-mieszamy razem posypujemy szczypiorkiem,pietruszka i zoltym serem,mieszamy,na koniec sos(moze byc bez sosu)-jak kto woli.Zapiekamy w goracym piekarniku(180 st) ok 10- 15 min.Smacznego.
3
lualo