dania z makoronem.odt

(16 KB) Pobierz
DANIA Z MAKARONU
Makaron z warzywami
Składniki

dla 2-4 osób

makaron świderki, 200 g
Mrchewki, 2 szt.
Papryka czerwona, 1 szt.
pieczarki, 400 g
brokuły, 600 g
czosnek, 1 sztuka
cebula, 1-2 sztuki
sól, pieprz,, do smaku
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
kukurydza z puszki, 50 g
fasola z puszki, 50 g
olej, do smażenia
papryka słodka i ulubione zioła, do smaku
ostra papryka, szczypta

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wszystkie, wyjemy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki smażymy z czosnkiem i cebulą lekko solimy. Na osobnej patelni najpierw podsmażamy marchewkę, paprykę, potem dodajemy, brokuły, podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy zioła, słodką paprykę i odrobinę ostrej papryki, chwile dusimy, następnie wsypujemy kukurydzę i fasolę i jeszcze trochę dusimy ciągle podlewając na koniec wlewamy mąkę ziemniaczana z wodą tak by powstał sos. Warzywa mieszamy z makaronem i gotowe. Najczęściej podaje tak przygotowany makaron filetem z Dorsza i sosem Jogurtowo-koperkowo-serowym. Życzę smacznego

 

moje nudle
Składniki

dla 2 osób

makaron, 250g
cebula średnia,
czosnek, 2 ząbki
SEREK TOPIONY, 5dag
ser z niebieską pleśnią, odrobina
coś wędzonego (boczek, szynka, kiełbasa, co jest w lodówce), 10-15 dag
mleko lub słodka śmietana, do 100 ml

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek podsmażyć razem z wędliną. Potem dodać sery i mleko (lub śmietankę). Zredukować sos (ma być jak śmietana), doprawić pieprzem, solą ostrożnie bo w dzisiejszych czasach sery, wędliny są koszmarnie słone, wsypać makaron, wymieszać. gotowe. (można zamiast wędliny użyć wędzonego łososia, ale wtedy dodajemy go na końcu do potrawy, nie smażymy)

 

makaron w serowym sosie
Składniki

dla 2-4 osób

makaron, 50 dgk
mrozony groszek, 1/2 opakowania
pieczarki, 40 dkg
filet z indyka, 30 dkg
cebula, 1 szt
tymianek, pietruszka-nac, po 2 galazki
olej, 3 lyzki
rosol, szklanka
smietana kremowka, 20 dkg
SEREK TOPIONY, 10 dkg

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

makaron ugotuj i odcedz. oplukane i osuszone mieso pokroj w kostke, ziola drobno posiekaj, cebule pokroj w mala kosteczke, groszek rozmroz, oczysc pieczarki. mieso cebule oraz pieczarki smaz 5 minut na oleju przypraw sola i pieprzem, podlej rosolem, zagotuj dodaj serek, ziola, kremowke i groszek. ponownie przypraw. polej sosem makaron. smacznego

makaron plus serki topione
Składniki

dla 2-4 osób

paczka makaronu ( najlepiej świderki ), 0.4 kg
serki topione ( najlepiej mieszane ), cały krążek
szynka, 3 plasterki
śmietana, 3 łyżki

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

makaron gotujemy na pół twardo. sos : serki roztapiamy w małym garnuszku, podlewamy trochę wodą gotowaną. pokrojoną w kosteczkę szynkę wrzucamy do roztopionych już serków. na koniec dodajemy śmietanę, którą rozmieszamy z wodą. później wystarczy tylko wymieszać makaron z sosem i wcinać. sos może być bardzo gęsty, dlatego trzeba wlać więcej wody.

Nieprzyzwoity makaron :)
Składniki

dla 2-4 osób

spaghetti, 1/2 opakowania
anchovis (lepiej sardela), 1-1,5 małej puszeczki
tuńczyk w sosie własnym, 1 puszka
kapary, 3-4 łyżki
oliwki czarne (najlepiej kalamata), 10-15 sztuk.
cebula, 1 nieduża
czosnek, 2-3 ząbki
chili, 1/2 świeżego
pomidory, 1 puszka
parmezan tarty, wg uznania
bazylia, oregano (najlepiej świeże), do smaku
oliwa extra vergine,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

Na rozgrzaną w rondlu oliwę wrzucić posiekany czosnek, drobno pokrojone chili i cebulkę. Przesmażyć krótko. Dodać pokrojone pomidory (razem z sosem), dodać pokrojone w krążki oliwki, anchovis w małe kawałki, rozdrobnionego tuńczyka i kapary. Dusić razem na małym ogniu przez 10 minut. Ugotować w międzyczasie makaron wg przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron włożyć do rondla i połączyć z sosem. Przed podaniem posypać parmezanem, udekorować listkami bazylii i/lub oregano. Uwaga: w tym daniu trzeba uważać z solą, ponieważ anchovis są bardzo słone.

 

 

 

spagetti z sosem mięsno-pieczarkowym
Składniki

dla 2-4 osób

makaron spagetti, 25 dag
mięso mielone, 25 dag
pieczarki, 50 dag
pomindory, 4
cebula, 2
czosnek, 3 ząbki
olej, 5 łyżek
bazylia, sól, pieprz, do smaku
mąka, 2 łyżki
śmietana, 2 łyżki

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

makaron ugotowac w osolonej wodzie na póltwardo, rozgrzac olej podsmarzyc delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę i dodac mięso mielone, dodac pokroione w plasterki pieczarki i pokroione w kostkę pomindory , wszystko razem dusic przez 10 minut, dodac rozgnieciony czosnek i przyprawy, dusic przez 5 minut, w zależności jak bardzo chcemy żeby gęsty był sos to dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę, po zagotowaniu dodajemy śmietanę , wszystko jeszcze raz gotujemy i podajemy z makaronem.

Zapiekanka makaronowa z trzema serami
Składniki

dla 2-4 osób

makaron (penne lub fusili), 1 opakowanie
twaróg, 2 kostki
jajko, 2 szt.
mozarella, 2 kulki
parmezan (lub zwykły żółty ser lekko podsuszony starty na drobnej tarce), ok. 150 g
cząber suszony, 1 łyżeczka
bazylia świeża, 1 pęczek
sól, pieprz, do smaku
oliwa, 1 łyżeczka

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku (wg przepisu na opakowaniu). Twaróg rozetrzeć z jajkami i ziołami, przyprawić solą i pieprzem raczej na pikantnie. Mozarellę osączyć z zalewy, pokroić na cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę makaronu, następnie rozsmarować cienką warstwę twarogu z ziołami, nałożyć plastry mozarelli i posypać parmezanem. Układać kolejno warstwami wg powyższej kolejności, aż do wyczerpania składników - na końcu musi być parmezan!!! Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170 st. Zapiekać ok. 30 min. Podawać ze sałatą skropioną vinegretem balsamicznym.

Makaron zapiekany z drobiem i warzywami
Składniki

dla 4-6 osób

Tagliatelle makaron, 400 gram
Gruyere (grojer), ser starty, 300 gram
Chedar, ser starty, 200 gram
piersi z kurczaka, 2 sztuki
pieczarki, 200 gram
pomidory suszone z oleju, 1 słoik
pieprz biały, 1łyżeczka
Papryka czerwona, zielona, żółta, po ćwiartce
pieprz czarny, 1 łyżeczka
Gałka muszkatuowa, świeżo tarta, 1i 1/2 łyżki
masło, 3 - 4 łyżki
mąka, 2 łyżki
cytryna sok, 1/2 cytryny
Bułka tarta, 2 łyżki
śmietanka, 150 ml
mleko, 200 ml
żółtko, 1 sztuka
cebula, 2 sztuki

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

Piersi z kurczaka oczyścić ,umyć ,natrzeć wegetą , pieprzem ,odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie gotować na parze 25 minut lub w rosole do miękkości. Ostudzić, rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Rozgrzać patelnię z łyżką masła (lub innego tłuszczu) wrzucić cebulę, zarumienić. Do cebuli dorzucić pieczarki, osolić, opieprzyć przyktyć i dusić, aż puszczą soki, zdjąć pokrywkę i smażyć. Złote, rumianne zdjąć z ognia. Ugotować tagliatelle według przepisu, odstawić. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać przesianą mąkę, mieszać drewnianym mieszadełkiem , aż mąka zrobi się złocista. Do mąki dodać dwie łyżki masła i zasmażyć. Następnie dodać śmietankę z żółtkiem, na małym ogniu ciągle mieszać zawartość patelni, dodając sok z cytryny, biały pieprz, startą gałkę muszkatuową, sól. Gdy zacznie mocno gęstnieć , wlać letnie mleko i cały czas mieszać , dodawać startego gruyere (może być ostatecznie ementaler)Gdy sos jest gęsty dodać rozdrobnione cząstki kurczaka i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, posypac tartą bułką. Na dno włożyć warstwę makaronu , przełożyć warstwą sosu, duszonymi pieczarkami i znowu makaron i sos, warstwa suszonych pomidorów z oleju. Całość posypać startym chedarem na wierzchu ułożyć paseczki pociętych różnokolorowych papryk wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 – 30 minut. Podawać z białym winem.

Makaron zapiekany
Składniki

dla 2-4 osób

makaron "pene" lub zwykle swiderki, 1/2 opakowania
cebule, 3 duze
pieczarki, ok 30-40 dkg
zwykla kielbasa, 20 -25dkg
ser zolty-starty na duzych oczkach, ok 25 dkg
sos pieczarkowy, 1 kartonik(100 ml)
wegeta, do smaku
pieprz kolorowy, do smaku
szczypiorek,natka pietruszki, po pol peczka
Papryka czerwona, 1 sztuka
olej, 3-4 lyzki stol

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

pieczarki pokroic w grube plastry,cebule w kostke gruba,dusic na patelni na malym ogniu razem, pod przykryciem.Jak pieczarki "dojda",a cebulka bedzie miekka,dodac pokrojona papryke w kostke i kielbase tez w kostke , dodac sol pieprz i dusimy jeszcze 4 min mieszajac.Makaron gotujemy w osolone wodzie ,odcedzamy .Do zaroodpornego naczynia wkladamy makaron i z patelni wszystko-mieszamy razem posypujemy szczypiorkiem,pietruszka i zoltym serem,mieszamy,na koniec sos(moze byc bez sosu)-jak kto woli.Zapiekamy w goracym piekarniku(180 st) ok 10- 15 min.Smacznego.

 

3

Zgłoś jeśli naruszono regulamin