dipy, sosy.odt

(19 KB) Pobierz

SOSY I DIPY

 

 

SOS PIEKIELNY - POMIDOROWO PAPRYKOWY

 

Składniki:

 

Pomidory całe bez skórki (1 puszka 400 g),- papryka konserwowa – ćwiartki (2-3 kawałki),- 1 mała cebula,- 1-2 ząbki czosnku,- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku lub pieprz Cayenne ( może być mniej),- 1 łyżeczka cynamonu,- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,- 1 łyżeczka cukru,- sól,- oliwa z oliwek.

 

Procedura:

 

Pomidory odcedzić i odcisnąć sok, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek posiekać. Wszystkie składniki zmiksować i doprawić podanymi przyprawami. Całość przelać do rondelka i na małym ogniu gotować, mieszając w celu odparowania nadmiaru płynu. Wystudzić. Następnie do sosu dolewamy cieniutkim strumyczkiem oliwę jednocześnie miksując lub ubijając mątewką do uzyskania dość gęstej i aksamitnej konsystencji (tak jak majonez).Ostrość sosu zależy od naszego smaku.

 

Sos podajemy do potraw z grilla.

 

 

SOS JOGURTOWY Z DODATKAMI MAXA

 

Składniki:

 

1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400 ml),- 1 średnia cebula,- 2 ząbki czosnku,- 1 puszka pomidorów konserwowych lub 2-3 świeże,- sól,- pieprz czarny mielony lub pieprz Cayenne.

 

 

Procedura:

 

Do jogurtu dodajemy wszystkie składniki i miksujemy. Przyprawiamy do smaku.

 

Sos podajemy do drobiu i mięsa grillowanego.

 

 

SOS SŁODKO-KWAŚNY

 

 

Jeżeli jesteś wielbicielką sosu słodko-kwaśnego, mam dla ciebie świetny, sprawdzony przepis.

 

Porcje: 12 słoiczków po dżemach

Czas: 90 min.

 

Składniki:

- 3 kg pomidorów

- 1 kg cebuli

- 1 papryka czerwona

- 1 puszka ananasów

- 1 puszka kukurydzy

- 1/2 łyżki chili

- 1/2 łyżki czosnku mielonego

- 2 łyżki musztardy

- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej

- 1 łyżka vegety

- 1 łyżka curry

- 1 łyżka pieprzu mielonego naturalnego

- 3 szklanki cukru

- 1 szklanka octu

- 2 łyżki soli

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przyrządzenia

Pomidory obrać ze skórki, razem z cebulą pokroić w kostkę, posolić, gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min. Na koniec rozrobić mąkę z niewielka ilością wody i dodać do sosu.

Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików. Nie trzeba go pasteryzować.

 

Uwagi:

Do rozrobienia mąki można użyć soku z ananasa, a do sosu dodać pokrojona w cieniutkie słupki, podgotowaną wcześniej marchewkę.

Jeżeli ktoś lubi może dodać także pędy bambusa z puszki lub pieczarki.

 

"Sos curry na sposób amerykański "

 

 

Składniki:

1 łyżka przyprawy curry,
1 cebula,
1 łyżka mąki,
1 łyżka tłuszczu,
1 szkl. rosołu lub mleka,
sól,
pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać, lekko zrumienić z dodatkiem tłuszczu, dodać curry, wymieszać, rozprowadzić rosołem lub mlekiem. Rosół lub mleko wlewać powoli, stale mieszając trzepaczką, aż do momentu zawrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez 2 - 3 min. Odstawić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos curry podaje się do potraw z drobiu, ryb, jaj, warzyw oraz potraw mącznych.

 

 

Sos do pizzy:

 

SKŁADNIKI:

 

Słoiczek koncentratu pomidorowego, czubata łyżeczka oregano suszonego lub lepiej 2 łyżki siekanego świeżego oregano, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, łyżeczka soku cytrynowego, sól, biały pieprz, cukier lub miód.

 

Na oliwie dusić drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), po 5 min. dodać oregano, posolić, dusić dalej do miękkości, dodać zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy, sok cytrynowy, łyżeczkę cukru lub miodu, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Jeśli zależy nam na gęstej konsystencji można dodać do sosu łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1,5 łyżeczki wody i jeszcze raz zagotowa

 

 

"Dip "ostry” "

 

 

Składniki:

200 g serka homogenizowango,

100 g majonezu lub śmietany,

1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

ząbek czosnku,

1 czerwona papryka,

pół łyżeczki sproszkowanego chili,

kilka kropli tabasco,

sól,

pieprz.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować paprykę, serek, majonez, czosnek, koncentrat i wszystkie przyprawy. Odstawić do lodówki.

 

"Dip wiosenny "

 

 

Składniki:

3 jaja,

15 dag serka homogenizowanego,

3 rzodkiewki,

3 - 4 łyżki słodkiej śmietany,

pół pęczka szczypiorku lub koperku,

sól.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Jaja ugotować na twardo, ostudzić. Żółtka staranie rozgnieść widelcem, a białka drobno pokroić. Serek połączyć ze śmietaną, dodać do rozdrobnionych jaj i rzodkiewek startych na tarce do jarzyn, wymieszać z posiekaną zieleniną, przyprawić do smaku solą.

 

"Sos barbecue "

 

 

Składniki:

2 średnie cebule,

4 - 5 łyżek oleju,

2 - 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,

200 g przecieru pomidorowego,

4 łyżki łagodnego octu,

100 ml białego wina,

1 łyżka świeżego tymianku,

1 łyżka świeżej bazylii,

1 listek laurowy,

3 - 4 łyżki brązowego cukru lub płynnego miodu,

1 łyżeczka średnio ostrej musztardy,

sól,

świeżo mielony,

czarny pieprz,

sosy tabasco i worcester (dowolnie).

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek. Przecier pomidorowy wymieszać z octem i domieszać do cebuli. Całość poddusić przez kilka minut na średnim ogniu. Dolać wina i dodać zioła. Sos doprawić cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz sosami tabasco lub worcester. Całość gotować bez pokrywki przez ok. 10 min. Od czasu do czasu sos zamieszać. Przed podaniem wyjąć listek laurowy.

 

"Sos barbecue IV "

 

 

Składniki:

2 cebule,

200 g koncentratu pomidorowego,

125 ml białego wytrawnego wina,

4 ząbki czosnku,

50 ml białego octu winnego,

3 łyżki miodu,

60 g oleju,

łyżka musztardy.

 

Przyprawy:

po 0.5 łyżeczki bazylii oraz cząbru i tymianku,

liść laurowy,

po kilka kropli tabasco i sosu worcester,

sól,

świeżo zmielony pieprz.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Obrać cebule i czosnek, a następnie drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć, aż do zeszklenia. W tym czasie wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy z octem, dodać do czosnku i cebuli. Wymieszać. Dusić 5 min.i dorzucić liść laurowy, dolać płynny miód, wino, dodać musztardę oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 10 min. Powinno się dusić sos bez przykrycia żeby zgęstniał, dlatego trzeba pamiętać o częstym mieszaniu. Przed podaniem usunąć liść laurowy.

       

        Jest to wersja złagodzona. W oryginale dodaje się łyżkę tabasco, 100 ml sosu worcester, a poza tym przynajmniej łyżkę marynaty grillowej. Zamiast wina można użyć octu winnego lub jabłkowego. Wszystkie składniki dusi się razem przez ok. 15 min. i przekłada do słoika. Taki sos przechowywany w lodówce może nam służyć przez 2 - 3 miesiące.

       

        Sos barbecue jest dla amerykańskiego grillowicza tym, czym dla Włocha pesto, a dla Meksykanina salsa. Stanowi obok kukurydzy nieodzowny dodatek do steków z grilla.

 

4

Zgłoś jeśli naruszono regulamin