Inwazja Isospora suis u prosiąt.pdf

(109 KB) Pobierz
073-07.p65
1546
Medycyna Wet. 2007, 63 (12)
Artyku³ przegl¹dowy
Review
Inwazja Isospora suis u prosi¹t
JACEK KARAMON, IRENA ZIOMKO, TOMASZ CENCEK
Zak³ad Parazytologii i Chorób Inwazyjnych Pañstwowego Instytutu Weterynaryjnego
Pañstwowego Instytutu Badawczego, Al. Partyzantów 57, 24-100 Pu³awy
Karamon J., Ziomko I., Cencek T.
Isospora suis invasion in piglets
Summary
The article is a review of literature concerning Isospora suis invasion in piglets. The prevalence of this
parasite in the world and in different types of farms was presented. The morphology of developmental stages,
the characteristic I. suis life cycle, pathogenesis, clinical signs, diagnostics and control of isosporosis have been
described in detail.
Keywords: Isospora suis, piglet
Biegunka prosi¹t ss¹cych jest objawem chorobowym
czêsto wystêpuj¹cym w hodowlach trzody chlewnej
i przynosz¹cym znaczne straty ekonomiczne. Przyczy-
n¹ biegunki u tych zwierz¹t mog¹ byæ infekcje wiru-
sowe i bakteryjne oraz inwazje paso¿ytnicze. Sporód
paso¿ytów wystêpuj¹cych u prosi¹t szczególne miej-
sce zajmuj¹ kokcydie z gatunku Isospora suis. S¹ to
pierwotniaki nale¿¹ce do typu Apicomplexa, rzêdu
Eucoccidiida, rodziny Isosporidae, rodzaju Isospora.
Z rodzaju Isospora u wiñ opisano jeszcze dwa inne
gatunki: I. almaatanesis i I. neyrai (18), jednak znane
s¹ one tylko z pojedynczych przypadków stwierdze-
nia oocyst w kale wiñ i nie wiadomo nic o cyklach
rozwojowych tych kokcydiów. U prosi¹t mog¹ wyst¹-
piæ tak¿e kokcydie nale¿¹ce do rodzaju Eimeria, które
jednak nie odgrywaj¹ znacz¹cej roli jako czynnik cho-
robotwórczy. Najczêciej wystêpuj¹ce gatunki tego
rodzaju to: Eimeria debliecki, E. polita, E. scabra,
E. suis, E. perminuta, E. spinosa, E. porci, E. neode-
bliecki. Ponadto stwierdzane s¹: E. cerdonis, E. scro-
fe, E. guevarai oraz E. szechuanensis (30). Aktualnie
dok³adna liczba gatunków kokcydiów wystêpuj¹cych
u wiñ nie jest znana, gdy¿ wiele z nich opisano tylko
na podstawie budowy jednego ze stadiów rozwojowych
oocyst. Dlatego nie mo¿na wykluczyæ, ¿e w niektó-
rych przypadkach ró¿ne nazwy okrelaj¹ ten sam ga-
tunek.
Gatunek Isospora suis zosta³ opisany po raz pierw-
szy ju¿ w 1934 roku przez Biestera i Murraya (3)
i uznany za czynnik wywo³uj¹cy biegunkê u prosi¹t.
Jednak¿e w latach 30. ubieg³ego wieku inwazja ta
nie stanowi³a wiêkszego zagro¿enia dla hodowli
trzody chlewnej m.in. ze wzglêdu na ma³o liczne
stada.
Wystêpowanie Isospora suis
Z przegl¹du pimiennictwa dotycz¹cego wystêpo-
wania I. suis wynika, ¿e inwazjê tych kokcydiów
stwierdza siê g³ównie w grupie wiekowej prosi¹t ss¹-
cych, natomiast bardzo rzadko izoluje siê tego pier-
wotniaka od wiñ starszych, u których czêciej wystê-
puj¹ kokcydie z rodzaju Eimeria. Dobrze obrazuj¹ to
badania Roepstorffa (23), który wykaza³, ¿e u prosi¹t
ss¹cych I. suis stanowi³a 96% ogó³u wykrytych kok-
cydiów, u prosi¹t odsadzonych 67%, u tuczników
40-57%, a u doros³ych wiñ tylko 3%. Nale¿y zazna-
czyæ, ¿e inwazja kokcydiów u prosi¹t po odsadzeniu
i wiñ doros³ych w wiêkszoci przypadków ma prze-
bieg bezobjawowy.
Wraz z rozwojem wielkostadnego chowu wiñ
w latach 70. XX w. izosporoza wywo³ywana przez
I. suis sta³a siê istotnym problemem pocz¹tkowo
w Stanach Zjednoczonych Ameryki Pó³nocnej potem
w Europie i na innych kontynentach. Ju¿ w latach 80.
w laboratorium w Illinois najczêciej izolowanym pa-
togenem od prosi¹t wykazuj¹cych biegunkê by³ pier-
wotniak I. suis (2). Obecnie kokcydie z tego gatunku
stwierdza siê u prosi¹t na ca³ym wiecie. Wyniki ba-
dañ przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych i w
Kanadzie wykaza³y inwazjê I. suis u 15-20% miotów
prosi¹t ss¹cych (24). W Holandii (7) stwierdzano tego
pierwotniaka u 68% prosi¹t, a w Niemczech u 32-53%
(20, 28).W krajach nordyckich tak¿e stwierdzano in-
wazjê I. suis: w Szwecji u 20%, w Norwegii u 1%,
w Islandii u 31%, w Finlandii u 5%, a w Danii u 20%
prosi¹t ss¹cych (16, 23). Inwazjê tego gatunku u pro-
si¹t ss¹cych stwierdzano równie¿ w wielu innych kra-
jach europejskich, a tak¿e na innych kontynentach (6,
26, 30).
296957921.001.png
Medycyna Wet. 2007, 63 (12)
1547
Pierwsze dane dotycz¹ce wystêpowania kokcydiów
I. suis u wiñ w Polsce pochodz¹ z 1967 r. z badañ
Janeczka (10). Autor ten wykaza³ oocysty I. suis u 2,6%
wiñ. Podobne wyniki odnonie do wystêpowania tego
pierwotniaka przynios³y póniejsze badania z lat 80.,
gdzie I. suis wykazano u ok. 3% wiñ (25). Badania te
nie obejmowa³y jednak grupy prosi¹t ss¹cych, u któ-
rych inwazja ta jest najpowszechniejsza. Dopiero prze-
prowadzone w póniejszych latach badania uwzglêd-
niaj¹ce prosiêta ss¹ce (12, 13) pozwoli³y na okre-
lenie rzeczywistej sytuacji epizootycznej dotycz¹cej
I. suis w Polsce. Badanie przeprowadzone na terenie
14 województw, obejmuj¹ce 780 miotów prosi¹t ss¹-
cych pochodz¹cych ze 104 chlewni wykaza³y wystê-
powanie tego pierwotniaka u prosi¹t w 67% badanych
chlewni (12).
Z pimiennictwa wynika, ¿e kokcydie z gatunku
I. suis u prosi¹t stwierdzane s¹ czêciej w gospodar-
stwach wielkotowarowych ni¿ w ma³ych gospodar-
stwach indywidualnych. Potwierdzaj¹ to wyniki uzys-
kane w krajach nordyckich (16), gdzie w stadach
licz¹cych mniej ni¿ 50 macior oocysty I. suis stwier-
dzano u 7% prosi¹t, w stadach licz¹cych od 50 do 100
macior u 22% prosi¹t, a w stadach powy¿ej 100
macior u 34% prosi¹t. W badaniach przeprowadzo-
nych w Polsce stwierdzono podobn¹ zale¿noæ: odse-
tek prosi¹t wydalaj¹cych oocysty I. suis by³ najwiêk-
szy w gospodarstwach wielkotowarowych (32-35%),
podczas gdy w gospodarstwach rednich i ma³ych by³
znacznie ni¿szy (18-22% i 13-15%) (12, 13).
j¹ od kilku do kilkunastu j¹der komórkowych), lekko
wyd³u¿one, o rednich wymiarach 15,4 × 7,5 µm. Po
podziale tych merontów powstaj¹ merozoity typu II,
które s¹ w¹skie, sierpowato wygiête i ostro zakoñczo-
ne, o wymiarach 9,7 × 3,4 µm (w preparatach obser-
wowane czêsto w grupach) (19). Merozoity, wydosta-
j¹c siê do wiat³a jelita, atakuj¹ nastêpne enterocyty.
Istotny w przypadku I. suis jest sposób podzia³u me-
rontów (endodyogenia), który pozostawia im zdolnoæ
do ruchu i wnikania do komórek ¿ywiciela. Pomimo
powstawania wewn¹trz potomnych merozoitów zacho-
wany jest w³asny aparat apikalny meronta. Dlatego
mog¹ one w pierwszych fazach podzia³u przemiesz-
czaæ siê i atakowaæ nastêpne komórki nab³onkowe je-
lita. Zdolnoci takich nie maj¹ dziel¹ce siê na drodze
schizogonii nieruchome schizonty wystêpuj¹ce w cyk-
lu rozwojowym kokcydiów z rodzaju Eimeria.
Istniej¹ przypuszczenia, ¿e czêæ sporozoitów i me-
rozoitów I. suis mo¿e opuszczaæ jelito i umiejscawiaæ
siê w tkankach, podobnie jak ma to miejsce u wielu
gatunków z rodzaju Isospora (np. wystêpuj¹cych
u psów i kotów). Jednak nie zosta³o to jak dot¹d po-
twierdzone dowiadczalnie (22). Nale¿y zaznaczyæ, ¿e
I. suis nale¿y do grupy kokcydiów z rodzaju Isospora
charakteryzuj¹cych siê wytwarzaniem oocyst pozba-
wionych cia³ek Stieda i jest jedynym gatunkiem w tej
grupie, u którego, jak dot¹d, nie stwierdzono istnienia
pozajelitowych form tkankowych.
Po etapie rozmna¿ania bezp³ciowego nastêpuje faza
p³ciowa (gamogonia). Czêæ merozoitów w komórce
¿ywiciela przekszta³ca siê w mikro- i makrogamonty
produkuj¹ce gamety. Po ich po³¹czeniu powstaje zy-
gota, przekszta³caj¹ca siê w oocystê, która jest wyda-
lana z ka³em na zewn¹trz. Pierwsze oocysty wydalane
s¹ z ka³em 4-8 dni po zara¿eniu (okres prepatentny).
W przebiegaj¹cej w rodowisku zewnêtrznym fazie
sporogonii, czyli procesie dojrzewania oocytsy do in-
wazyjnoci, wyró¿nia siê kilka stadiów. Pierwsze to
stadium sporontu, w którym oocysta zawiera wewn¹trz
jednorodn¹, zbit¹, protoplazmatyczn¹ masê. Potem
nastêpuje stadium sporoblastów (charakteryzuj¹ce siê
wytworzeniem 2 kulistych sporoblastów) i stadium
sporocyst, gdzie sporoblasty przekszta³caj¹ siê w oto-
czone w³asnymi cianami 2 sporocysty. Ostatnim eta-
pem jest stadium sporozoitów. W stadium tym powsta-
j¹ wrzecionowate sporozoity, po 4 sporozoity w ka¿-
dej sporocycie. Po tych przemianach oocysta staje siê
inwazyjna. Oko³o 2% oocyst I. suis sporuluje w spo-
sób nietypowy, wytwarzaj¹c ostatecznie jedn¹ sporo-
cystê zawerajac¹ 8 sporozoitów (oocysty Caryospo-
ra-podobne). Sporulacja oocyst zale¿na jest od wielu
czynników, z których do najwa¿niejszych nale¿¹: wil-
gotnoæ, temperatura i obecnoæ tlenu. Sporulacja
oocyst I. suis w temperaturze 24°C trwa ok. 24-48
godzin, a w temperaturze 37°C skraca siê nawet do 12
godzin (dla porównania: sporulacja oocyst kokcydiów
z rodzaju Eimeria wystêpuj¹cych u wiñ trwa od 4 do
12 dni). Niska temperatura hamuje fazê sporogonii,
Cykl rozwojowy Isospora suis
Cykl rozwojowy Isospora suis podobnie jak cykl
rozwojowy innych kokcydiów obejmuje 3 fazy. Fazy
przebiegaj¹ce w organizmie ¿ywiciela to merogonia
(proces bezp³ciowy) i gamogonia (proces p³ciowy),
natomiast faza maj¹ca miejsce w rodowisku zewnêtrz-
nym to sporogonia, czyli dojrzewanie oocysty do for-
my inwazyjnej.
Zara¿enie prosiêcia kokcydiami I. suis odbywa siê
poprzez po³kniêcie inwazyjnej oocysty. W przewodzie
pokarmowym prosiêcia dochodzi do ekscystacji, czyli
uwolnienia sporozoitów z oocysty. Proces ten prze-
biega pod wp³ywem soku ¿o³¹dkowego, ¿ó³ci i enzy-
mów trzustkowych aktywuj¹cych sporozoity. Sporo-
zoity za pomoc¹ aparatu apikalnego aktywnie wnika-
j¹ do komórek nab³onka kosmków jelita cienkiego,
gdzie powiêkszaj¹ nieco swoje rozmiary i przekszta³-
caj¹ siê w meronty. Zaczyna siê faza rozmna¿ania bez-
p³ciowego, w której meronty ulegaj¹ podzia³om na
drodze endodyogenii, wytwarzaj¹c merozoity. Meron-
ty pierwszej generacji (meronty typu I) s¹ dwuj¹dro-
we, wyd³u¿one, z jednej strony wypuk³e, o rednich
wymiarach 14,4 × 7,8 µm. Z tych merontów po po-
dziale powstaj¹ merozoity typu I o wyokr¹glonych
koñcach, wielkoci¹ i kszta³tem zbli¿one do meron-
tów (15,2 × 6,5 µm). Meronty drugiej i nastêpnych
generacji (meronty typu II) s¹ wieloj¹drowe (zawiera-
 
1548
Medycyna Wet. 2007, 63 (12)
a tak¿e radykalnie obni¿a zdolnoæ do póniejszej spo-
rulacji w optymalnych warunkach. Wykazano, ¿e po
14 dniach przechowywania w temperaturze 4°C tylko
10% oocyst osi¹ga stadium sporoblastów, a pozosta³e
niesporulowane oocysty nawet po umieszczeniu ich
póniej w korzystnej temperaturze (30°C) w wiêkszo-
ci ulega³y degeneracji. Natomiast oocysty w pe³ni doj-
rza³e (w stadium sporozoitów) mog¹ przetrwaæ w for-
mie inwazyjnej w temperaturze ch³odni przez wiele
miesiêcy. Wysokie temperatury s¹ tak¿e niekorzystne
dla sporulacji oocyst I. suis wykazano, ¿e ju¿ tempe-
ratura 40°C (czyli tylko 3°C wy¿sza od temperatury
optymalnej) bezpowrotnie pozbawia oocysty mo¿li-
woci sporulacji (17).
Podstawowym objawem choroby jest biegunka, która
w pocz¹tkowej fazie inwazji jest wodnista, potem sta-
je siê najczêciej pastowata. Barwa ka³u biegunkowe-
go jest przewa¿nie ¿ó³tawa, szarobia³a, czasem zie-
lonkawa lub br¹zowawa. Ka³ w przebiegu izosporozy
nie zawiera jednak domieszek krwi. Chore prosiêta
staj¹ siê osowia³e, mniej ruchliwe, jednak najczêciej
nie trac¹ apetytu i odruchu ssania. Przy bardzo inten-
sywnym zara¿eniu mog¹ wyst¹piæ tak¿e wymioty.
W wyniku biegunki nastêpuje odwodnienie, spadek
przyrostów masy cia³a i wychudzenie. Przyczyn¹ tego
stanu jest destrukcyjne dzia³anie form rozwojowych
I. suis na komórki nab³onkowe jelita, w wyniku czego
dochodzi do skrócenia kosmyków jelitowych, co
znacznie upoledza trawienie i wch³aniania substan-
cji pokarmowych przez zara¿one prosiêta. Ponadto
dochodzi do zaburzeñ wydzielania luzu w jelicie, co
zwi¹zane jest ze zmniejszeniem liczby komórek kub-
kowych oraz zaburzeñ w syntezie i aktywnoci alka-
licznej fosfatazy, a tak¿e niektórych dehydroganaz
i monoaminooksydaz (15). Charakterystyczn¹ cech¹
izosporozy jest nierównomierny przebieg choroby
w miocie: czêæ prosi¹t choruje, wykazuj¹c silne ob-
jawy chorobowe, a czeæ przechodzi inwazjê bezob-
jawowo. Prowadzi to do nierównych przyrostów masy
cia³a w obrêbie jednego miotu.
Przy zara¿eniu dowiadczalnym obserwowano 2,
a czasem 3 fazy nasilenia inwazji wyra¿aj¹ce siê zwiêk-
szeniem intensywnoci wydalania oocyst i nasileniem
objawów chorobowych. Fazy te oddzielone s¹ okresa-
mi, w których nie wystêpuje biegunka, a liczba oocyst
w kale jest niewielka lub nie stwierdza siê ich wcale
(4, 12). Taka cyklicznoæ nasilenia objawów chorobo-
wych oraz wydalania oocyst zwi¹zana jest z powta-
rzaj¹cym siê cyklem rozwojowym I. suis i powstawa-
niem kolejnych pokoleñ form jelitowych uszkadzaj¹-
cych nab³onek jelita, a tak¿e z mo¿liwoci¹ reinwazji.
Niektórzy autorzy sugeruj¹, ¿e przyczyn¹ wystêpowa-
nia dwu, a czasem trzyfazowego przebiegu izopsoro-
zy mog¹ byæ nie odkryte do tej pory tkankowe stadia
pozajelitowe I. suis, które powraca³yby do jelita, aby
dokoñczyæ cykl rozwojowy (8).
Chorobotwórczoæ Isospora suis
Sporód kokcydiów wystêpuj¹cych u wiñ Isospo-
ra suis ma najwiêksze znaczenie w etiologii chorób
przewodu pokarmowego. Inwazja kokcydiów z rodzaju
Eimeria w wiêkszoci przypadków ma przebieg bez-
objawowy. Nie zanotowano tak¿e chorobotwórczego
dzia³ania dwóch pozosta³ych gatunków z rodzaju Iso-
spora opisanych u wiñ: I. almaatanensis i I. neyrai
(18).
Pierwotniak I. suis jest patogenem skutecznie kon-
kuruj¹cym o dominacjê w jelitach prosi¹t ss¹cych
z czynnikami bakteryjnymi i wirusowymi. Driesen (6),
badaj¹c ponad 1000 próbek ka³u biegunkowego pro-
si¹t, stwierdza³ oocysty I. suis u 53% prosi¹t ss¹cych,
podczas gdy infekcje E. coli i rotawirusów tylko
u 18,2% i 16,9% prosi¹t. Na uwagê zas³uguje fakt, ¿e
u ok. 2/3 prosi¹t zara¿onych I. suis autor ten nie stwier-
dza³ innych patogenów, a tylko u ok. 1/3 tych prosi¹t
stwierdza³ równoczenie E. coli lub rotawirusy. Po-
dobne wyniki uzyska³ Wieler (28), który badaj¹c pro-
siêta w 2. i 3. tygodniu ¿ycia, wykaza³ wyran¹ prze-
wagê w ekstensywnoci I. suis w stosunku do entero-
toksycznych szczepów E. coli, koronawirusów i rota-
wirusów. Autor ten stwierdzi³ natomiast znacznie
czêstsze wystêpowanie rotawirusów w 4. tygodniu ¿y-
cia prosi¹t, a E. coli i koronawirusów w 6. tygodniu.
Wiadomo, ¿e w pierwszych tygodniach ¿ycia istotn¹
role protekcyjn¹ w przypadku infekcji bakteryjnych
i wirusowych odgrywa swoista odpornoæ siarowa.
W okresie odsadzenia prosi¹t, gdy dochodzi do stresu
odsadzeniowego i spadku odpornoci, wzrasta zagro-
¿enie infekcjami. W przypadku I. suis odpornoæ sia-
rowa nie odgrywa wiêkszej roli w zapobieganiu in-
wazji (1). Podstawowe znaczenie w zapobieganiu
izosporozie maj¹ niespecyficzne elementy uk³adu od-
pornociowego rozwijaj¹ce siê wraz z wiekiem pro-
si¹t (14). St¹d u starszych prosi¹t i wiñ doros³ych
inwazja ta wystêpuje bardzo rzadko.
Kliniczna izosporoza wywo³ana przez I. suis wy-
stêpuje tylko u prosi¹t ss¹cych. Choruj¹ z regu³y pro-
siêta w 2.-3. tygodniu ¿ycia (29). Zachorowalnoæ jest
wysoka i wynosi 90-100% prosi¹t w miocie, a mier-
telnoæ przy silnej inwazji mo¿e dochodziæ do 20%.
Rozpoznawanie inwazji Isospora suis
Ze wzglêdu na brak objawów patognomonicznych
w przebiegu izosporozy prosi¹t, aby prawid³owo
rozpoznaæ inwazjê, nale¿y wykryæ oocysty w kale lub
formy rozwojowe w nab³onku jelita. Podstawowymi
badaniami przy¿yciowymi stosowanymi w diagnostyce
izosporozy s¹ badania koproskopowe. Bardzo istotnym
etapem rozpoznawania jest odpowiednie pobranie pró-
bek ka³u. Wykrywalnoæ izosporozy w badaniach ko-
proskopowych wzrasta wraz ze zwiêkszeniem liczby
pobranych próbek. Potwierdzeniem tej tezy s¹ m.in.
badania, gdzie przez pobranie próbek z 1-2 miotów ze
stada wykryto inwazjê w 32% przebadanych stad,
a przy pobieraniu próbek z ponad 10 miotów ze stada
inwazjê stwierdzono w 90% stad (16). Doæ powszech-
 
Medycyna Wet. 2007, 63 (12)
1549
nie stosowana w badaniach diagnostycznych i prze-
gl¹dowych jest metoda zak³adaj¹ca pobranie próbek
od ok. 5-10% miotów prosi¹t ss¹cych w stadzie (z ka¿-
dego miotu ka³ od 3-5 prosi¹t, pobrany indywidual-
nie, bezporednio z prostnicy). Pobranie odpowiednio
du¿ej liczby próbek minimalizuje niebezpieczeñstwo
uzyskania wyników fa³szywie ujemnych, zwi¹zanych
z badaniem zara¿onych prosi¹t w okresie prepatent-
nym lub w tzw. okresach subpatentnych i umo¿liwia
wiarygodne rozpoznanie sytuacji inwazjologicznej
w chlewni.
W laboratoryjnych badaniach koproskopowych naj-
czêciej stosowane s¹ metody flotacyjne. Wykonanie
ich jest jednak utrudnione m.in. ze wzglêdu na znacz-
n¹ iloæ t³uszczu zawartego w kale prosi¹t ss¹cych,
który wyp³ywa podczas flotacji na powierzchniê roz-
tworu i znacznie ogranicza widocznoæ w preparacie
mikroskopowym. Aby tego unikn¹æ, stosowane s¹ ró¿-
ne warianty i modyfikacje metody flotacji. W celu
zwiêkszenie przejrzystoci obrazu mikroskopowego
zalecane jest dodanie cukru do nasyconego roztworu
NaCl lub stosowanie roztworu flotuj¹cego z dodatkiem
fenolu (9). Wykrywalnoæ oocyst zwiêkszano tak¿e
przez wykorzystanie zjawiska autofluorescencji oocyst
w wietle UV (11). Wysok¹ skutecznoæ uzyskano
modyfikuj¹c metodê flotacji poprzez zastosowanie
Percollu. Modyfikacja ta pozwoli³a na osi¹gniêcie czu-
³oci oko³o 10-krotnie wy¿szej w badaniu biegunko-
wego ka³u prosi¹t w porównaniu z metod¹ McMaste-
ra. Metoda z u¿yciem Percollu jest rutynowo stoso-
wana w Zak³adzie Parazytologii i Chorób Inwazyjnych
Pañstwowego Instytutu Weterynaryjnego w Pu³awach
(12). Wykonano tak¿e wstêpne prace dotycz¹ce testu
sandwich ELISA do wykrywania koproantygenów
I. suis, jednak uzyskana stosunkowo niska czu³oæ
uniemo¿liwia na tym etapie zastosowanie go w prak-
tyce (12). Du¿e nadzieje na rozwój nowoczesnej diag-
nostyki izosporozy daj¹ wstêpne badania z zastoso-
waniem techniki PCR (11). Stale poszukiwane s¹ me-
tody diagnostyczne, które pozwoli³yby na skuteczniej-
sze rozpoznanie inwazji I. suis u prosi¹t, a jednocze-
nie mo¿liwe by³yby do zastosowania w rutynowych
badaniach laboratoryjnych.
Badaniem sekcyjnym u osobników intensywnie za-
ra¿onych stwierdza siê w³óknikowo-martwicze nalo-
ty na luzówce jelita cienkiego, które wystêpuj¹ u ok.
20% zara¿onych prosi¹t. Zmiany krwotoczne w prze-
biegu inwazji I. suis w warunkach naturalnych i eks-
perymentalnych nie by³y stwierdzane. Wykrycie form
rozwojowych I. suis mo¿liwe jest dziêki badaniu ze-
skrobin z b³ony luzowej jelita cienkiego barwionych
metod¹ Giemsy, Wrighta, Diff Quick lub poprzez ba-
danie histopatologiczne b³ony luzowej jelita. W pre-
paratach stwierdza siê najczêciej merozoity i meron-
ty, a tak¿e stadia p³ciowe. Mikroskopowe badanie b³o-
ny luzowej umo¿liwia wykrycie form rozwojowych
I. suis tak¿e w okresie prepatentnym. Jednak znacz-
nym ograniczeniem tych badañ jest szybki proces roz-
k³adu form rozwojowych I. suis znajduj¹cych siê
w jelicie pad³ego lub poddanego eutanazji prosiêcia.
Zwalczanie inwazji Isospora suis
W przypadku wyst¹pienia klinicznej izosporozy sto-
sowane jest leczenie. Przeprowadzono próby podania
chorym na izosporozê prosiêtom kokcydiostatyków
skutecznych przy zwalczaniu kokcydiozy drobiu (mo-
nenzynê, furazolidon i amprolium), jednak nie uzys-
kano zadowalaj¹cych wyników (5). Tak¿e skutecznoæ
sulfonamidów i diklazurylu w zwalczaniu izosporozy
okaza³a siê niewystarczaj¹ca (21). Najlepsze rezultaty
uzyskano stosuj¹c preparat zawieraj¹cy toltrazuryl.
Substancja ta niszczy wszystkie wewn¹trzkomórko-
we stadia kokcydiów. Toltrazuril podany prosiêtom
tylko jednorazowo skutecznie zwalcza tê inwazjê (21).
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e stosowanie leków ju¿ po wyst¹-
pieniu objawów izosporozy daje tylko po³owiczny suk-
ces ogranicza to jedynie czêciowo straty wywo³ane
t¹ chorob¹, które polegaj¹ g³ównie na zmniejszeniu
przyrostów masy cia³a prosi¹t. Dlatego w chlewniach,
w których stwierdzono inwazjê I. suis, aby zapobiec
rozwojowi objawów chorobowych izopsporozy i nie
dopuciæ do wyst¹pienia zwi¹zanych z ni¹ start, sto-
suje siê toltrazuryl profilaktycznie u 3-5-dniowych
prosi¹t.
Podstawow¹ metod¹ zapobiegania izosporozie pro-
si¹t s¹ odpowiednie zabiegi sanitarne, zmniejszaj¹ce
mo¿liwoæ zara¿enia prosi¹t oocystami. Niezbêdne jest
systematyczne mechaniczne usuwanie zanieczyszczeñ
i zmywanie kojców wod¹ pod wysokim cinieniem.
Ze wzglêdu na du¿¹ opornoæ oocyst kokcydiów na
czynniki chemiczne i fizyczne, eliminacja ich z oto-
czenia jest trudna. Skuteczne w likwidacji oocyst s¹
metody doæ ekstremalne, nie wszêdzie mo¿liwe do
wykonania, takie jak np. zlewanie pomieszczeñ gor¹-
c¹ wod¹ (powy¿ej 80°C) czy opalanie pomieszczeñ
palnikami gazowymi. Opornoæ oocyst warunkuje spe-
cyficzna budowa ciany sk³adaj¹cej siê z zewnêtrznej
czêci lipidowej, stanowi¹cej g³ówn¹ barierê ochron-
n¹ i wewnêtrznej glikoproteinowej (22). Dlatego
w niszczeniu oocyst wiêkszoæ popularnych rodków
dezynfekcyjnych jest nieu¿yteczna. Jedynie nieliczne
na rynku preparaty oparte na pochodnych krezolu lub
na chlorku amonu i wodorotlenku sodu s¹ przydatne
do likwidacji oocyst kokcydiów. Nale¿y zaznaczyæ, ¿e
ca³kowita eliminacja oocyst ze rodowiska jest prak-
tycznie niemo¿liwa, a pozostaj¹ce pojedyncze oocysty
mog¹ stanowiæ ród³o zara¿enia dla prosi¹t. Dlatego
zapobiegawcze stosowanie leku kokcydiobójczego
u prosi¹t w pierwszych dniach ¿ycia wydaje siê uza-
sadnione tak¿e w tych w obiektach, w których prowa-
dzona jest prawid³owa dezinwazja.
Profilaktyka swoista w przypadku izosporozy obec-
nie nie ma zastosowania. Immunizacja macior w celu
zabezpieczenia nowo narodzonych prosi¹t nie przy-
nios³a oczekiwanych rezultatów ze wzglêdu na praw-
dopodobnie znikom¹ rolê przeciwcia³ siarowych w za-
 
1550
Medycyna Wet. 2007, 63 (12)
pobieganiu tej inwazji (1). Przeprowadzono tak¿e
wstêpne badania nad szczepionk¹, której podstawo-
wym sk³adnikiem by³y bia³ka sporozoitów I. suis od-
powiedzialne za przy³¹czenie siê tych form rozwojo-
wych do komórek ¿ywiciela (27). W badaniach tych
po szczepieniu prosi¹t w 15. i 22. dniu ¿ycia i zara¿e-
niu ich w 30. dniu ¿ycia oocystami I. suis uzyska-
no znaczn¹ redukcjê liczby merozoitów w jelitach.
W praktyce izosporoza dotyczy tylko pierwszych 2-3
tygodni ¿ycia prosi¹t, dlatego szczepionka ta nie zna-
laz³a zastosowania. Niewielk¹ skutecznoæ w reduk-
cji wydalania oocyst u prosi¹t i w zmniejszeniu obja-
wów biegunkowych uzyskano poprzez podawanie kok-
cydiostatyków (5) maciorom bêd¹cych ich matkami.
Podsumowuj¹c mo¿na stwierdziæ, ¿e Isospora suis
jest kosmopolitycznym paso¿ytniczym pierwotnia-
kiem, którego znaczenie w etiologii chorób prosi¹t
wzrasta wraz z rozwojem wielkostadnego chowu wiñ
tak¿e w Polsce.
12. Karamon J.: Rola Isospora suis jako czynnika etiologicznego biegunki u pro-
si¹t ss¹cych oraz wykrywanie tego pierwotniaka we wczesnej fazie inwazji.
Praca dokt. Pañstwowy Instytut Weterynaryjny PIB, Pu³awy 2006.
13. Karamon J., Ziomko I.: Wystêpowanie kokcydiów u prosi¹t ss¹cych i macior
w Polsce. Medycyna Wet. 2006, 62, 294-296.
14. Koudela B., Kucerova S.: Immunity against Isospora suis in nursing piglets.
Parasitol. Res. 2000, 86, 861-863.
15. Kudweis M., Lojda Z., Koudela B., Vitovec J.: Mucus synthesis in goblet
cells of the small intestine of piglets experimentally infected with Isopora
suis. Veter. Med., Praga 1989, 34, 727-734.
16. Larsen K.: Isopora suis neonatal coccidiosis in pigs. Dan. Vet. Tidsskr.
1996, 79, 387-392.
17. Lindsay D. S., Current W. L., Ernst J. V.: Sporogony of Isospora suis Biester,
1934 of swine. J. Parasitol. 1982, 68, 861-865.
18. Lindsay D. S., Dubey J. P., Blagburn B. L.: Biology of Isospora spp. from
humans, nonhuman primates, and domestic animals. Clin. Microbiol. Rev.
1997, 10, 19-34.
19. Lindsay D. S., Stuart B. P., Wheat B. E., Ernst J. V.: Endogenous develop-
ment of the swine coccidium, Isospora suis Biester 1934. J. Parasitol. 1980,
66, 771-779.
20. Meyer C., Joachim A., Daugschies A.: Occurrence of Isospora suis in larger
piglet production units and on specialized piglet rearing farms. Vet. Parasi-
tol. 1999, 82, 277-284.
21. Mundt H. C., Daugshies A., Wustenberg S., Zimmermann M.: Studies on
efficacy of toltrazuril, diclazuril and sulphadimidine against artificial infec-
tion with Isospora suis in piglets. Parasitol. Res. 2003, 90, 160-162.
22. Pinckney R. D., Lindsay D. S., Toivio Kinnucan M. A., Blagburn B. L.: Ultra-
structure of Isospora suis during excystation and attempts to demonstrate
extraintestinal stages in mice. Vet. Parasitol. 1993, 47, 225-233.
23. Roepstorff A., Nilsson O., Oksanen A., Gjerde B., Richter S. H., Ortenberg E.,
Christensson D., Martinsson K. B., Bartlett P. C., Nansen P., Eriksen L.,
Helle O., Nikander S., Larsen K.: Intestinal parasites in swine in Nordic
countries: prevalence and geographical distrbution. Vet. Parasitol. 1998, 76,
305-319.
24. Sanford S. E., Josephson G. K. A.: Porcine neonatal coccidiosis. Can. Vet. J.
1981, 22, 282-285.
25. Surma F.: Badania nad epizootiologi¹ kokcydiozy u wiñ na terenie Ziemi
Bocheñskiej. Wiad. parazyt. 1981, 27, 641-657.
26. Torres A.: Prevalence study of Isospora suis in Europe. Proc.18 th IPVS Con-
gress, Hamburg, Germany 2004, s. 236.
27. Welter M. W., Quick D. P., Steger A. M., Welter L. M.: Vaccine potential of
plasmid encoding for the sporozoite attachment protein of Isospora suis.
Proc.14 th IPVS Congress, Bologna, Italy 1996, s. 345.
28. Wieler L. H., Ilieff A., Herbst W., Bauer C., Vieler E., Bauerfeind R., Failing K.,
Klos H., Wengert D., Baljer G., Zahner H.: Prevalence of enteropathogens in
suckling and weaned piglets with diarrhoea in southern Germany. J. Vet.
Med. B. 2001, 48, 151-159.
29. Ziomko I., Karamon J.: Isospora suis przyczyn¹ biegunki prosi¹t ss¹cych.
Magazyn Wet. 2002, 73, 49-50.
30. Ziomko I., Karamon J.: Kokcydiozy wiñ. Medycyna Wet. 2002, 58, 921-
-924.
Pimiennictwo
1. Baekbo P., Christensen J., Henriksen S. A., Nielsen K., Poomvises P., Ingka-
ninun P.: Attempts to induce colostral immunity against Isospora suis
infections in piglets. (Oral vaccination of sows). Proc. 13 th IPVS Congress,
Bangkok, Thailand 1994, s. 244.
2. Biehl L. G.: Diagnosis, treatment and prevention in diarrhea in 7-14-day-old
pigs. J. Am. Vet. Med. Assoc. 1986, 188, 1144-1146.
3. Biester H. E., Murray C.: The occurence of Isospora suis N.sp. in swine.
A preliminary note. J. Am. Vet. Assoc. 1934, 84, 294.
4. Christensen J. P. B., Henriksen S. A.: Shedding of oocysts in piglets experi-
mentally infected with Isospora suis. Acta. vet. scan. 1994, 35, 165-172.
5. Dore M., Morin M.: Porcine neonatal coccidiosis: evaluation of monensin
as preventive therapy. Can. vet. J. 1987, 28, 663-666.
6. Driesen S. J., Carland P. G., Fahy V. A.: Studies on preweaning piglet
diarrhoea. Aust. vet. J. 1993, 70, 259-263.
7. Eysker M., Boerdam G. A., Hollanders W., Verheijden J. H. M.: The preva-
lence of Isospora suis and Strongyloides ransomi in suckling piglets in the
Netherlands. Vet. Q. 1994, 16, 203-205.
8. Harleman J. H., Meyer R. C.: Life cycle of Isospora suis in gnotobiotic and
conventionalized piglets. Vet. Parasitol. 1984-1985, 17, 27-39.
9. Henriksen S. A., Christensen J. P. B.: Demonstration of Isospora suis oocysts
in faecal samples. Vet. Rec. 1992, 131, 443-444.
10. Janeczek M.: Fauna kokcydiów wiñ w Polsce. Wiad. parazyt. 1967, 13,
87-92.
11. Joachim A., Rutkowski B., Zimmermann M., Daugshies A., Mundt H. C.:
Detection of Isospora suis (Biester and Murray 1934) in piglet feaces
comparison of microscopy and PCR. J. Vet. Med. B. 2004, 51, 140-142.
Adres autora: dr Jacek Karamon, Al. Partyzatów 57, 24-100 Pu³awy;
e-mail: J.Karamon@piwet.pulawy.pl
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin