Seler naciowy zapiekany.rtf

(6 KB) Pobierz
Seler naciowy zapiekany

Seler naciowy zapiekany

 

Składniki na 4 porcje:

8 łodyg selera naciowego (25 dag) 

25 dag kiełbasy z indyka

3 banany (45 dag)

24 dag sera podlaskiego

półtorej szklanki śmietany 22-proc.

2 łki dość grubo posiekanych orzechów włoskich

3 łki startego sera podlaskiego

szczypta gałki muszkatołowej

l

biały pieprz

łka margaryny do wysmarowania naczynia

 

Kiełbasę i ser pokrój na 8 plastrów. Łodygi selera oczyść z grubych włókien, opłucz, obgotuj przez 2 minuty w posolonym wrzątku, a następnie wyjmij i osącz. Obrane banany poprzekrawaj wzdł, każdy na trzy części. Każ z łodyg selera i plastra banana owiń plasterkiem kiełbasy, a następnie sera i zepnij wykałaczką.

 

Śmietanę wymieszaj z orzechami, startym serem, gał muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Selerowo-bananowe roladki umieść w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym i polej je doprawioną śmietaną. Zapiekanie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C potrwa 25 minut.

Podawaj ze świeżym pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin