Seler naciowy zapiekany
Składniki na 4 porcje:
8 łodyg selera naciowego (25 dag)
25 dag kiełbasy z indyka
3 banany (45 dag)
24 dag sera podlaskiego
półtorej szklanki śmietany 22-proc.
2 łyżki dość grubo posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki startego sera podlaskiego
szczypta gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
łyżka margaryny do wysmarowania naczynia
Kiełbasę i ser pokrój na 8 plastrów. Łodygi selera oczyść z grubych włókien, opłucz, obgotuj przez 2 minuty w posolonym wrzątku, a następnie wyjmij i osącz. Obrane banany poprzekrawaj wzdłuż, każdy na trzy części. Każdą z łodyg selera i plastra banana owiń plasterkiem kiełbasy, a następnie sera i zepnij wykałaczką.
Śmietanę wymieszaj z orzechami, startym serem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Selerowo-bananowe roladki umieść w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym i polej je doprawioną śmietaną. Zapiekanie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C potrwa 25 minut.
Podawaj ze świeżym pieczywem.
tatanka.com