Pierś indycza z soczewicą.doc

(51 KB) Pobierz
BIGOS GALICYJSKI



Pierś indycza z soczewicą

Porcja: 502 kcal.

Przygotowanie: 25 minut.

Pieczenie: 35 minut.

Gotowanie: 20 minut.

 

Dla 4 osób

500 g piersi indyczej

700 g ziemniaków

150 g czerwonej soczewicy

czerwona cebula

2 łyżki oleju

łyżka śmietany kremówki

ząbek czosnku

suszony tymianek

suszony cząber

sól

pieprz

natka

koperek

 

*************

• Mięso opłukać, osuszyć. Natrzeć roztartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem. Zawinąć w wysmarowaną olejem folię aluminiową. Piec 35 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku.

• Soczewicę opłukać. Zalać 1/2 szklanki wody. Dodać po szczypcie cząbru i tymianku.

Gotować 8 minut. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Mocno podgrzać. • Cebulę obrać, pokroić w talarki, sparzyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w plastry.

Oprószyć solą.

• Mięso indycze pokroić w plastry. Razem z ziemniakami ułożyć na talerzu. Polać sosem z soczewicy. Posypać krążkami cebuli i posiekaną zieleniną.

 

Nasza rada

Danie będzie bardziej sy-

cące, jeśli ugotowane zie-

mniaki obsmażymy oleju.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin