Pierś indycza z soczewicą
Porcja: 502 kcal.
Przygotowanie: 25 minut.
Pieczenie: 35 minut.
Gotowanie: 20 minut.
Dla 4 osób
500 g piersi indyczej
700 g ziemniaków
150 g czerwonej soczewicy
czerwona cebula
2 łyżki oleju
łyżka śmietany kremówki
ząbek czosnku
suszony tymianek
suszony cząber
sól
pieprz
natka
koperek
*************
• Mięso opłukać, osuszyć. Natrzeć roztartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem. Zawinąć w wysmarowaną olejem folię aluminiową. Piec 35 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku.
• Soczewicę opłukać. Zalać 1/2 szklanki wody. Dodać po szczypcie cząbru i tymianku.
Gotować 8 minut. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Mocno podgrzać. • Cebulę obrać, pokroić w talarki, sparzyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w plastry.
Oprószyć solą.
• Mięso indycze pokroić w plastry. Razem z ziemniakami ułożyć na talerzu. Polać sosem z soczewicy. Posypać krążkami cebuli i posiekaną zieleniną.
Nasza rada
Danie będzie bardziej sy-
cące, jeśli ugotowane zie-
mniaki obsmażymy oleju.
tatanka.com