biologia.doc

(32 KB) Pobierz
Odżywianie:

Odżywianie:

*samożywność- ze zw. Nieorganicznych

zw. Organiczne przy pomocy ergi słonecznej

+fotosynteza

+chemosynteza- utlenianie zw.nieorg. prostych org.

*cudzożywność- pokarm w gotowej postaci

np.: tłuszczy, cukrów białek

Rodz. spożywanego pokarmu:

+mięsożerność-niedźwiedź

+roślinożerność-koza

+wszystkożerność-świnia

+padlinożerność-sęp

+kaprofilność-królik

+saprofity-bakterie, grzyby

Strategia zdob.:

+drapieżnictwo-lew

+pasożytnictwo-tasiemiec(z), kaniak(r)

Podział organizmów:

+producenci-rośliny zielone

+konsumenci 1 rzędu org. Roślinożerne

+konsumenci 2 rzędu org. Mięsożerne

+reducenci- przetwarzają martwe szczątki

Piramida pokarmowa:

1 k.2

2 k.1

3 producenci

Wszystkie org. Żywe są połączone zależnością

Pokarmową(łańcuch pokarmowy)

Metabolizm to ogół reakcji bio-chem.

Zachodzącychw żywych org.

*anabolizm:

-reakcja syntezy(tworzenie)

-A+B_energia_=AB

-reakcja fotosyntezy

H2O+CO2+energia=C6+H12+O6+O2

*katabolizm:

-reakcja analizy(rozpadu)

-AB_energia_=A+B

-oddychanie komórkowe

C6+H12+O6+O2=CO2+H2O+energia

Składniki pokarmowe:

*nieorganiczne

+woda

+sole mineralne

-mikro i makro elementy

*organiczne

+cukry, białka, tłuszcz, kw. Nukleinowe, wit.

Rola wody w org.:

-ok.70% wagi org., czasam więcej

-produkt i substrat wielu reakcji chem.

-uczestniczy w termo regulacji org.

-ośrodek zachodzenia wielu reakcji chem.

-rozpuszczalnik dla wielu subst. Chem.

Białka-C,O,H,N,S

-jed. Budowy białek-aminokwas(ok.20)

- są one połączone wiązaniami peptydowymi

*Proste- złożone tylko z aminokwasów

*Złożone- złożone nie tylko z aminokwasów

Funkcje:

-składnik budulcowy org.

-źródło energi

-reguluje pręd. Reakcji bio-chem.

-warunkuje prawidłowy przebieg

czynności życiowych

-wrażliwe na działanie wysokich tep.

I subst. Che.

 

Cukry

*proste

+glukoza

+fruktoza

+galaktoza

*złożone

-dwucukry

+sacharoza

+maltoza

+laktoza

-wielocókry

+chityna

+celuloza

+skrobia

+glikogen

Funkcje:

-wysoka wartość energetyczna

-właściwości budulcowe

+celuloza-ścianki komórkowe roślin

+chityna-pancerze stawonogów,

ścianki komórkowe grzybów

-właściwości zapasowe:

+glikogen-zwierzęta i grzyby

+skrobia-rośliny

Tłuszcze:

*zwierzęce

-stałe wyjątek tran

-gromadzone głównie przez tk.tłuszczową

-zawierają kwasy nasycone

-dużo wit. A i D

*roślinne

-płynne

-wyst. Gł. W nasionach roślin oleistych

-zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone

-dużo wit. E

Funkcje:

-wys. wartość energetyczne magazynowana

przez organizmy

-funkcje budulcowe

+błony komórkowe

-funkcje ochronne

+woszczyna w uchu

+wosk pokrywający liście

-funkcje regulatorowe

+niektóre hormony są na nich oparte

 

Witaminy:

*wit. Rozpuszczalne w tłuszczach:

tłuszczach,tłuszczach,tłuszczach,tłuszczach

są one magazynowane w wątrobie

+A-kurza ślepota, suche oko,

problemy ze skórą

+D-osteroporoza, krzywica, zmiany kostne

+K-skaza białkowa

+C-pelegra

+B1-beri-beri,zapalenie wielo nerwowe

 

Fotosynteza-zachodzi w chloroplastach

*faza jasna

-wymagane światło słoneczne

-zachodzi w gronach

-powstaje siła asymilacyjna

-wytwarza się tlen

*faza ciemna

-zachodzi w sposób ciągły światło nie potrzebne

-zachodzi w stronie

-powstaje glukoza

Przeróbka glukozy:

+skrobia-materjał energetyczny

+celuloza-utwardza ścianki komórkowe

+tłuszcze-ochrona, budowanie, regulacja, energia

+białka-energia

+witaminy-regulacja przemian zachodzących w k.

+olejki eteryczne-olejki zapachowe o różnych funkcjach

+barwniki-subst. barwiące

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin