· Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
· Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
· Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.
Racuchy z serem
· 250 g sera białego
· 3 jajka
· 2 łyżki mąki
· szczypta soli
· 1 łyżka cukru waniliowego
·
· Rozdzielamy żółtko od białka. Do żółtek dodajemy ser biały, mąkę i cukier, i rozcieramy widelcem na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli (polecam zrobić to ręcznie trzepaczką, gdyż taka jest trwalsza - nie opada przy mieszaniu). Następnie do piany dodajemy masę serową i delikatnie mieszamy. Smażymy placuszki z 2 czubatych łyżek każdy. Polecam użyć do smażenia margaryny, gdyż racuchy chłoną tłuszc
Roladki ze suszonymi pomidorami
1. Pierś z kurczaka rozkrawamy jak na kotlety, a następnie rozbijamy na cienkie plastry. Mięso delikatnie solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na płaty mięsa nakładamy pokrojone w paseczki suszone pomidory i fetę. Zawijamy w roladki i smażymy na złoty kolor na oliwie z oliwek. Ja użyłam zalewy z suszonych pomidorów, aby uzyskać większy aromat. Całość podajemy z ulubioną sałatką lub ziemniakami.
tatanka.com