Nuggets szpinakowe.pdf

(66 KB) Pobierz
2707592 UNPDF
Nuggets szpinakowe
Składniki
50 dag mrożonego szpinaku, łyżka cebuli granulowanej, czosnek
granulowany, 3 łyżki masła lub margaryny, szklanka tartej bułki,
łyżeczka vegety, szklanka startego parmezanu lub ostrego
żółtego sera, 2 jaja
Sposób przyrządzania
Szpinak i granulowaną cebulę włożyć do żaroodpornej miski, wlać 2 łyżki wody i
mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 9-11 minut, zamieszać raz po 4
minutach, dokładnie odcedzić. Gorący szpinak przełożyć do tej samej miski, dodać
czosnek i masło, mieszać do stopienia masła, wsypać tartą bułkę, vegetę, ser,
roztrzepane jaja i wymieszać, odstawić na 30 minut. Uformować kulki średnicy 2,5 cm,
połowę ułożyć w płytkim żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i
mikrofalować 2-4 minuty lub do mocnego podgrzania. Przełożyć je na ogrzany półmisek,
trzymać w cieple, mikrofalować pozostałe. Podawać na gorąco.
Proporcje na około 50 szt.
 
2707592.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin