Pychotkowe batoniki
125g masła 1/2 szkl. drobnego cukru cukier waniliowy2 łyżki kakao2 łyżki miodugarść orzechów laskowychgarść orzechów włoskichgarść rodzynekkilka suszonych śliweknieco smażonej skórki pomarańczowej nie za dużo(w oryginale jej nie było ale świetnie się wpasuje w smak)250g płatków kukurydzianych Corn Flakes z miodem i orzeszkami.
Cukier połączyć z masłem na gorąco- dodać cukier waniliowy, miód i kakao. Razem wszystko zagotować i zestawić z ognia. Do masy dodać pokrojone orzechy, rodzynki i kilka pokrojonych suszonych śliwek ewentualnie dla aromatu nieco skórki pomarańczowej jeśli ktoś ją lubi.Na koniec wsypać płatki kukurydziane - wymieszać delikatnie aby pokryły się czekoladą.Średniej wielkości deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia tak aby papier wystawał ku górze. Masę przełożyć na blaszkę wyrównać, przykryć arkuszem papieru pieczeniowego , na to postawić drugą taką samą formę którą następnie należy czymś obciążyć aby pychotka była zwarta. Pozostawić całość najlepiej do drugiego dnia. Po czym wyciągamy nasze ciasto i na papierze na którym stygło, możemy je pokroić w chrupiące, pyszne batoniki.Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz "Gotuj z Ewą" - często je oglądam i równie często testuję- są takie przepisy które raz wypróbowane - zostały u mnie już na zawsze. Tak było z tymi pysznymi batonikami. Polecam.
viktus