Trufle bezowe.doc

(27 KB) Pobierz
Trufle bezowe

Trufle bezowe

 

SKŁADNIKI:

80 g cukru pudru

240g orzechów(mix migdałów, włoskich i pekanów)

30g cukru

6 białek w temperaturze pokojowej

 + czekolada do rozpuszczenia (biała albo gorzka, jak kto lubi) i np. kokos, wiórki czekoladowe, itp.

 

WYKONANIE:
Podgrzać piekarnik do 100 st. C. Wymieszać cukier puder z orzechami i zmielić bardzo drobno.

Ubić białka aż powstanie sztywna piana. Początkowo bez cukru, pod koniec dodając powoli cukier.

Wsypać do piany 1/3 mieszanki orzechowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do białek pozostałe orzechy w dwóch częściach. Nie mieszać zbyt długo!

Nałożyć masę białkową do rękawa z końcówką do szprycowania 1-1,5cm (można użyć woreczka plastikowego z uciętym rogiem). Najlepiej włożyć rękaw do wysokiej szklanki - będzie łatwiej nakładać do niego masę.

Naszprycować ciasteczka o dowolnej (ale nie za dużej) średnicy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Wstawić blachę do piekarnika na 5min. Wyjąć blachę, podnieść temp. do 190 st. C. Kiedy się nagrzeje ponownie wstawić blachę na 7-8min.

Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Zdjąć bezy, pokruszyć w palcach. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej(postawić czekoladę połamaną na kawałeczki w misce na garnku z gotującą się wodą. Jak już wcześniej wspominałam - kiedy podniesiemy miskę do góry i jej spód będzie nas parzył w ręce - zdjąć z garnka i mieszać czekoladę z boku aż trochę ostygnie, a potem znów włożyć na garnek i zdejmować w razie potrzeby). Maczać w niej uformowane kuleczki bezowe. Można zaraz po tym obsypać je wiórkami kokosowymi. Odstawić do zastygnięcia.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin