Pralinki świąteczne.doc

(61 KB) Pobierz
Pralinki świąteczne

Pralinki świąteczne

z masą makową, z suszonymi śliwkami, migdałami i orzechami... Z ciemnej, mlecznej i białej czekolady.

 

pralinki świąteczne


1. Pralinki z ciemnej czekolady z suszoną śliwką

2. Pralinki z masą makową (z ciemną, mleczną lub białą czekoladą)

3. Pralinki z białej czekolady z migdałami

4. Z mlecznej czekolady z orzechami laskowymi

Sposób przygotowania oparty jest na przepisie podstawowym na pralinki z serka mascarpone i czekolady.


Przykładowe modyfikacje:

  1. Wykorzystanie (oprócz ciemnej) również mlecznej oraz białej czekolady. Do masy można wówczas dodać masło, aby szybciej zastygła. Nie jest to jednak konieczne, gdy mamy więcej czasu na zastygnięcie masy (minimum noc w lodówce, im dłużej, tym masa staje się bardziej sztywna). Masę obtaczamy w polewie jak tylko da się ulepić w kulkę.
  2. Dodanie suszonych śliwek, moreli, orzechów laskowych, migdałów do środka każdej pralinki.
  3. Dodanie masy makowej do masy z białej czekolady i użycie wiórek kokosowych do ich obtoczenia.
  4. Włożenie pralinek w papilotki, można zapakować w pudełeczko lub ozdobny woreczek i podarować na prezent (dotyczy ciemnych i makowych pralinek, najbardziej trwałych).

Pralinki przechowujemy w lodówce.

1.      Pralinki z ciemnej czekolady z suszoną śliwką

Masa czekoladowa jak w przepisie podstawowym, z dodatkiem 1 łyżki likieru pomarańczowego (likier dodajemy na koniec, po połączeniu mascarpone z czekoladą). Podczas lepienia kuleczek, do środka można włożyć kawałek suszonej śliwki. Zaraz po obtoczeniu w polewie czekoladowej, dekorujemy kawałkami smażonej skórki pomarańczowej.

2. Pralinki z masą makową

Sposób przygotowania masy czekoladowej jak w przepisie podstawowym. Możemy użyć ciemnej, białej lub mlecznej czekolady (na zdjęciach - pralinki z białą czekoladą). Masę z serkiem i roztopioną czekoladą mieszamy z 1 szklanką (250 ml) masy makowej z bakaliami oraz opcjonalnie z pokrojonymi w kosteczkę 4 suszonymi morelami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Lepimy kulki, wkładając do środka po jednym obranym migdale. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i kawałkach skórki pomarańczowej (nie robimy już polewy).


3. Pralinki z białej czekolady z migdałami

Sposób przygotowania masy czekoladowej jak w przepisie podstawowym, zastępujemy ciemną czekoladę - białą. Po połączeniu mascarpone z czekoladą dodajemy (opcjonalnie) 1 łyżkę likieru kokosowego Malibu lub łyżkę rumu. Na koniec miksujemy przez 3 minuty z miękkim masłem (30 g) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Możemy nie dodawać masła i jeśli mamy czas, odstawiamy masę do lodówki na całą noc. Lepimy kulki (masa bez masła będzie dość miękka), wkładając do środka po jednym obranym migdale. Po ponownym schłodzeniu obtaczamy w roztopionej białej czekoladzie i dekorujemy płatkami migdałowymi.


4. Z mlecznej czekolady z orzechami laskowymi

Sposób przygotowania masy czekoladowej jak w przepisie podstawowym, zastępujemy ciemną czekoladę - mleczną. Po połączeniu mascarpone z czekoladą dodajemy (opcjonalnie) 1 łyżkę brandy lub whisky. Na koniec miksujemy przez 3 minuty z miękkim masłem (30 g) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Możemy nie dodawać masła i jeśli mamy czas, odstawiamy masę do lodówki na całą noc. Lepimy kulki (masa bez masła będzie dość miękka), wkładając do środka po jednym obranym orzechu laskowym. Po ponownym schłodzeniu obtaczamy w roztopionej mlecznej czekoladzie i dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin