Wszystko o domowych czekoladkach
Składniki na ok. 20 sztuk średniej wielkości pralinek o smakach śmietankowym i kawowym.
· 200g dobrej jakości czekolady gorzkiej
· 200g czekolady białej
· odrobina spirytusu
· śmietanka 30%
· cukier waniliowy
· kawa rozpuszczalna
· formy
Jako pierwsze przygotujemy nadzienia w dwóch smakach. Rozpuszczamy 150g białej czekolady nad parą, dodajemy od ok. 50ml do 80ml śmietanki, dodajemy cukier waniliowy, podgotowujemy, rozlewamy równe ilości do dwóch miseczek. Z jedną miseczką nie robimy nic, oprócz dodania spirytusu, gdy nadzienie ostygnie. Drugą „doprawiamy” zaparzoną w odrobinie wrzątku łyżeczką kawy i spirytusem.
Aby zrobić „skorupki” rozpuszczamy trochę ciemnej czekolady nad parą, i przy pomocy pędzla ”malujemy” formy. Rozpuszczamy czekoladę partiami, dokładając gdy nam zabraknie. Studzimy, po czym „malujemy” drugą warstwę i ponownie schładzamy. Można zrobić trzy warstwy, pralinka będzie trwalsza. Przy pomocy małej łyżeczki nalewamy nadzienia do skorupek na wysokość ok. 3/4 czekoladki. Odstawiamy do stężenia. Wierzchy pokrywamy resztą rozpuszczonej ciemnej czekolady. Gdy czekoladki nam zastygną, ostrożnie wyjmujemy je z foremek. Rozpuszczamy pozostałą białą czekoladę i przelewamy ją do woreczka, lub rożka zrobionego np. z papieru do pieczenia. W woreczku robimy malutką dziurkę i wyciskając czekoladę cienkim strumieniem malujemy wzorki na pralinkach. Nasze małe dzieła sztuki przekładamy do papilotek, czyli małych papierowych naczynek.
viktus