Praliny.doc

(774 KB) Pobierz
Praliny

Praliny

Wszystko o domowych czekoladkach

Jak szybko zrobić praliny?

Składniki na ok. 20 sztuk średniej wielkości pralinek o smakach śmietankowym i kawowym.

·         200g dobrej jakości czekolady gorzkiej

·         200g czekolady białej

·         odrobina spirytusu

·         śmietanka 30%

·         cukier waniliowy

·          kawa rozpuszczalna

·         formy

Jako pierwsze przygotujemy nadzienia w dwóch smakach. Rozpuszczamy 150g białej czekolady nad parą, dodajemy od ok. 50ml do 80ml śmietanki, dodajemy cukier waniliowy, podgotowujemy,  rozlewamy równe ilości do dwóch miseczek.  Z jedną miseczką nie robimy nic, oprócz dodania spirytusu, gdy nadzienie ostygnie.  Drugą „doprawiamy” zaparzoną w odrobinie wrzątku  łyżeczką kawy i spirytusem. 

Aby zrobić „skorupki” rozpuszczamy  trochę ciemnej czekolady nad parą, i przy pomocy pędzla ”malujemy” formy. Rozpuszczamy czekoladę partiami, dokładając gdy nam zabraknie.  Studzimy, po czym „malujemy” drugą warstwę i ponownie schładzamy. Można zrobić trzy warstwy, pralinka będzie trwalsza.  Przy pomocy małej łyżeczki nalewamy nadzienia do skorupek na wysokość ok. 3/4 czekoladki. Odstawiamy do stężenia. Wierzchy pokrywamy resztą rozpuszczonej ciemnej czekolady. Gdy czekoladki nam zastygną, ostrożnie wyjmujemy je z foremek. Rozpuszczamy pozostałą białą czekoladę i przelewamy ją do woreczka, lub rożka zrobionego np. z papieru do pieczenia.  W woreczku robimy malutką dziurkę i wyciskając  czekoladę cienkim strumieniem malujemy wzorki na pralinkach.  Nasze małe dzieła sztuki przekładamy do papilotek, czyli małych papierowych naczynek.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin