TRUFLE.doc

(51 KB) Pobierz
TRUFLE

TRUFLE

Czekoladki z ciemnej czekolady, obtoczone w cukrze pudrze, pistacjach lub kakao.

 

Trufle, przepis na trufle z ciemnej czekolady, czekoladki obtoczone w orzechach pistacjowych.


Składniki:

200 g ciemnej gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki kremówki 36%
6 łyżek brązowego cukru
4 łyżki masła
cukier puder, pistacje i kakao do obtoczenia


Czekoladę łamię na kostki, wkładam do miski i rozpuszczam nad garnkiem lekko gotującej się wody, czyli w kąpieli wodnej. Ubijam śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotowuję i wlewam ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodaję po kawałku masło, cały czas miksując. Schładzam w lodówce. Z zastygłej masy szybko robię kulki i obtaczam je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin