TRUFLECzekoladki z ciemnej czekolady, obtoczone w cukrze pudrze, pistacjach lub kakao.
Składniki:• 200 g ciemnej gorzkiej czekolady • 200 ml śmietanki kremówki 36%• 6 łyżek brązowego cukru• 4 łyżki masła• cukier puder, pistacje i kakao do obtoczeniaCzekoladę łamię na kostki, wkładam do miski i rozpuszczam nad garnkiem lekko gotującej się wody, czyli w kąpieli wodnej. Ubijam śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotowuję i wlewam ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodaję po kawałku masło, cały czas miksując. Schładzam w lodówce. Z zastygłej masy szybko robię kulki i obtaczam je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao.
viktus