Podlaski blok czekoladowy.doc

(27 KB) Pobierz
Podlaski blok czekoladowy

Podlaski blok czekoladowy

Składniki:

·         mleko w proszku 500 g (najlepsze jest Mlekovita)

·         3/4 szklanki wody niegazowanej

·         1 szklanka cukru

·         1 cała margaryna

·         2-3 małe opakowania zwykłych herbatników

·         1 opakowanie maślanych herbatników 100g (najlepiej Leibniz)

·         3-4 łyżki kakao (3 łyżki – oznaczają jaśniejszy blok, zaś 4 łyżki – ciemniejszy i bardziej gorzki w smaku)

Wykonanie: W garnku średniej wielkości roztapiamy na małym ogniu margarynę, nieustannie mieszając, od czasu do czasu zestawiając garnek z ognia – po to, aby margaryna nam się nie zagotowała. Następnie dodajemy wodę wraz z cukrem i kakao, wciąż mieszając na wolnym ogniu, aż wszystko ładnie się połączy.

Teraz będziemy potrzebowali drugiej osoby do przytrzymania nam garnka, gdyż proces łączenia mleka w proszku z kakaową masą jest niezwykle ciężki. Po wymieszaniu całości białego proszku wraz z ciemną masą należy dodać pokruszone herbatniki – maślane (nadają delikatnie maślany smak, ale miękną w bloku) + zwykłe (nie miękną, pozostają wciąż kruche).

Po wymieszaniu wszystkiego, przekładamy blok do foremki (okrągłej lub prostokątnej) wyłożonej folią spożywczą i kładziemy do chłodnego miejsca (ale nie lodówki czy zamrażalki), najlepiej na całą noc. Jednakże blok czekoladowy jest gotowy do smakowania już po kilku godz., chociaż ja polecam go na ciepło, jeszcze przed włożeniem go do foremki.

Uwaga: zamiast herbatników można dodać bakalie, wiórki kokosowe, płatki kukurydziane, skórkę pomarańczową, itp. - po prostu to czego dusza zapragnie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin