· Ciasto suche, zakalcowate, ciasteczka, herbatniki - 500 gram
· Mleko - 100 ml
· Masło - 10 gram
· Cukier - 1/5 szklanki
· Bakalie, rodzynki, żurawina - 1 szklanka
· Kakao - 2 łyżki
· Rum - 1/2 szklanki
· Powidła śliwkowe - 2 łyżki
· Wiórki kokosowe -
· Ciasto rozkruszamy lub blendujemy (u mnie przy użyciu Speedcooka - prędkość 5 czas 30 sekund).
· Bakalie, rodzynki, żurawinę mielimy (u mnie przy użyciu Speedcooka - prędkość 5 czas 30 sekund).
· Masło z mlekiem, cukrem i kakao rozpuszczamy na średnim ogniu.
· W dużej misie umieszczamy pokruszone/zblendowane ciastka, zmielone bakalie, dodajemy powidła i rum. Wlewamy rozpuszczone masło z mlekiem, cukrem i kakao, mieszamy.
· Formujemy kule i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
· Chłodzimy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc
viktus