Bajaderki.doc

(690 KB) Pobierz
Bajaderki

Bajaderki

Bajaderki

Składniki

·         Ciasto suche, zakalcowate, ciasteczka, herbatniki - 500 gram

·         Mleko - 100 ml

·         Masło - 10 gram

·         Cukier - 1/5 szklanki

·         Bakalie, rodzynki, żurawina - 1 szklanka

·         Kakao - 2 łyżki

·         Rum - 1/2 szklanki

·         Powidła śliwkowe - 2 łyżki

·         Wiórki kokosowe -

Sposób przygotowania

·         Ciasto rozkruszamy lub blendujemy (u mnie przy użyciu Speedcooka - prędkość 5 czas 30 sekund).

·         Bakalie, rodzynki, żurawinę mielimy (u mnie przy użyciu Speedcooka - prędkość 5 czas 30 sekund).

·         Masło z mlekiem, cukrem i kakao rozpuszczamy na średnim ogniu.

·         W dużej misie umieszczamy pokruszone/zblendowane ciastka, zmielone bakalie, dodajemy powidła i rum. Wlewamy rozpuszczone masło z mlekiem, cukrem i kakao, mieszamy.

·         Formujemy kule i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

·         Chłodzimy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin