Patatas bravas.doc

(20 KB) Pobierz
Patatas bravas

Patatas bravas
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
500 g kartofli,
200 ml oleju,
1 lyzeczka mleka.
Sos pomidorowy:
500 g dojrzalych pomidorow:
1 lodyga selera naciowego,
2 cebule,
3 zabki czosnku,
1 lyzeczka cukru,
2 lyzki oleju,
1 lisc laurowy,
sol, pieprz.

1. Kartofle dokladnie umyc szczoteczka pod biezaca woda. Nie obierac. Zalac
zimna, osolona woda. Dodac lyzeczke mleka i gotowac na malym ogniu pod
przykryciem (ok. 30 min).
2. Ugotowane kartofle ostudzic, obrac i pokroic na grube plasterki.
3. Seler i pomidory umyc i pokroic na kawalki. Cebule i czosnek obrac, oplukac
i drobno posiekac.
4. Przygotowac sos: przesmazyc na oleju cebule z czosnkiem. Dodac pomidory, seler, lisc laurowy, sol, pieprz i cukier. Gotowac ok. 30 min. Mieszac od czasu do czasu. Ilosc plynu powinna sie zmniejszyc o polowe. Gotowy sos przetrzec przez sito.
5. Na duzej patelni rozgrzac dobrze olej. Wrzucac porcjami pokrojone kartofle i
smazyc na zloty kolor. Pozostaly na patelni olej wlac do sosu pomidorowego.
6. Podac gorace z sosem pomidorowym i sosem tabasco.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 82.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin