Sałatki i surówki - Sałatka węgierska.doc

(25 KB) Pobierz
Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

 

Sałatka węgierska

Składniki:

25 dag kabaczka
4 strąki zielonej papryki
4 pomidory
cebula
15 dag parówek
25 dag octu z winnej marynaty
papryka w proszku
sól
cukier
pieprz

przelicznik wag
Przelicznik wag

 

Przygotowanie:

Pokrojony w kostkę kabaczek ugotować na półmiękko w osolonej, przyprawionej lekko octem wodzie. Następnie wrzucić na kilka minut do zalewy, po czym ułożyć na talerzu. Wstawić do piekarnika strąki papryki, tak by nieco zmiękły, po oczyszczeniu z pestek, pokroić na krążki. Ułożyć je wokół kostek kabaczka. Na wszystko ułożyć wieniec z pokrojonych pomidorów i cebuli. Całość posypać pokrojonymi w plasterki parówkami. Dodać przyprawy i na godzinę odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem udekorować papryką w proszku.

Danie na: 6 osób
Czas przygotowania: 20 min
Danie charakterystyczne dla kuchni węgierskiej

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin