Zupa rybna z kurkumą.doc

(22 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Zupa rybna z kurkumą

75 dag filetów różnych ryb morskich (np. dorsz, makrela, sola), 2 marchewki (15 dag), 1 kawałek selera (15 dag), 15 dag białej części cienkiego pora, 3 sypkie ziemniaki (30 dag), 1 cebula (12 dag), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 4 łyżki śmietany 18-procentowej, 1 cytryna (7 dag), 2 łyżki koperku, 3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego, pieprz, sól

Ryby umyć i pokroić w paski długości 4 cm. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchewki i seler oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą i osuszyć. Z cytryny zetrzeć 1 łyżeczkę skórki oraz wycisnąć sok.

Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać marchewkę, seler, por i ziemniaki. Smażyć warzywa 5 min, cały czas mieszając. Dodać skórkę i sok z cytryny, wlać 4szklanki wody i gotować pod przykryciem 30 min. Po 20 min gotowania włożyć ryby, posolić i popieprzyć. Po 10 min wyjąć ryby i trzymać w cieple, a zupę zmiksować, zagotować, dodać kurkumę, zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Włożyć rybę i podgrzać. Rozlać do talerzy, przybrać koperkiem i posypać koprem włoskim.

Podawać z bagietką.

(4 porcje)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin