Składniki, 1 porcja: • 1 filet białej ryby, około 200 g (ze skórką lub bez) • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania • 1 gałązka pomidorków koktajlowych Sałatka z białej fasolki: • 1/3 puszki (około 150 g) białej fasoli w zalewie (lub ugotowanej) • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/3 ząbka czosnku • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 łyżeczka płynnego miodu • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska Przygotowanie:
· Sałatka z białej fasolki: Fasolkę odsączyć i umieścić w miseczce razem z natką pietruszki oraz posiekanym i roztartym końcem noża czosnkiem. Wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i miodem. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.
· Ryba: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dno naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Filet opłukać i osuszyć. Jeśli ma skórkę, ponacinać ją nożem. Ułożyć skórką do dołu w rozgrzanym naczyniu lub na blaszce, doprawić solą i pieprzem, dodać pomidorki, skropić oliwą i piec przez około 10 minut, aż ryba będzie upieczona w środku a pomidorki miękkie.
· Do naczynia z rybą dodać sałatkę z fasolki (można ją wcześniej trochę podgrzać). Rybę i pomidorki polać dodatkową oliwą z oliwek, wyłożyć na talerz lub jeść prosto z naczynia.
tatanka.com