Biała ryba pieczona z fasolką z pomidorami koktajlowymi.doc

(600 KB) Pobierz
Biała ryba pieczona z fasolką

Biała ryba pieczona z fasolką

i pomidorkami koktajlowymi

Składniki, 1 porcja:

1 filet białej ryby, około 200 g (ze skórką lub bez)
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania
1 gałązka pomidorków koktajlowych

Sałatka z białej fasolki:

1/3 puszki (około 150 g) białej fasoli w zalewie (lub ugotowanej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 ząbka czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska

Przygotowanie:

·         Sałatka z białej fasolki: Fasolkę odsączyć i umieścić w miseczce razem z natką pietruszki oraz posiekanym i roztartym końcem noża czosnkiem. Wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i miodem. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.

·         Ryba: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dno naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Filet opłukać i osuszyć. Jeśli ma skórkę, ponacinać ją nożem. Ułożyć skórką do dołu w rozgrzanym naczyniu lub na blaszce, doprawić solą i pieprzem, dodać pomidorki, skropić oliwą i piec przez około 10 minut, aż ryba będzie upieczona w środku a pomidorki miękkie.

·         Do naczynia z rybą dodać sałatkę z fasolki (można ją wcześniej trochę podgrzać). Rybę i pomidorki polać dodatkową oliwą z oliwek, wyłożyć na talerz lub jeść prosto z naczynia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin