Kiszka ziemniaczana.doc

(5 KB) Pobierz

Kiszka ziemniaczana

 

 

Składniki

 

 

 

3 kg ziemniaków,

4 cebule,

4 jajka,

50 dag podgardla,

50 dag boczku

pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, sól, majeranek, cząber,

estragon

 

 

Etapy przygotowania

 

 

 

1. Podgardle kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor oddzielając skwarki od tłuszczu. Boczek kroimy w cienkie paski, ziemniaki trzemy jak na placki ziemniaczane. Do ziemniaków dodajemy 4 łyżki oleju, startą cebulę , skwarki , boczek, wbijamy jaja i doprawiamy.

 

2. Wszystko starannie wymieszać. Wypłukane jelita dzielimy na kawałki o długości ok. 25 cm. wiążemy z jednej strony sznurkiem. Nabijamy flaki do 2/3 objętości farszem. Pieczemy w piekarniku,w temp. ok. 180 st. 1.5-2 godziny.

 

             

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin