Makaron z tuńczykiem i papryką.pdf

(32 KB) Pobierz
39755648 UNPDF
Makaron z tuńczykiem i papryką
Składniki Przepis
2 puszki tuńczyka w sosie
własnym
kartonik 500 gram
zagęszczonego soku
pomidorowego
spora cebula
papryka w dowolnym kolorze
30 dag makaronu, np. duże
świderki
sól, pieprz, kostka warzywna
tymianek, koperek
olej
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju na
złoto, wlać sok pomidorowy, wrzucić osączonego z
wody tuńczyka i pokrojoną w kostkę paprykę, sporo
posoilić, popieprzyć, dodać malutką szczyptę
tymianku i łyżeczkę pokrojonego świeżego koperku
albo pół łyżeczki suszonego. Przykryć i dusić 10-15
minut aż papryka zmięknie.
W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie
z dodatkiem łyżki oleju (żeby się nie sklejał) i kostki
warzywnej. Prawie miękki makaron przelać na sicie
lekko ciepłą wodą i podawać polany sosem.
Danie bardzo smaczne i praktyczne, bo
przygotowanie zajmuje nie więcej czasu niż
ugotowanie makaronu.
39755648.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin