Sos Adżika.doc

(161 KB) Pobierz
SOS ADRZYKA

SOS ADŻIKA

Rodowita Ukrainka - Rusłana udostępniła mi przepis na wspaniały ukraiński (rosyjski, gruziński?)...Sos? Ketchup? Dip?

 

Adżika - bo tak się owo cudo nazywa, zachwycają różnoraką paletą smaku i możliwością zastosowań, a robione jesienią, kiedy papryka jest najbardziej pachnąca ( ekonomista powiedziałby: najtańsza) - są po prostu boskie. Ja osobiście używam go jako sosu do pizzy, dodatku do gotowanych i pieczonych kiełbas i mięs, dla zaostrzenia dań typu leczo itd.....

 

 

ADŻIKA

/ilości na 1 porcję tj. ok. 6-7 średniej wielkości słoików/

 

3 kg czerwonej papryki

5 główek czosnku (to nie pomyłka :-))

4 papryczki chili

5 listków laurowych

60 dag koncentratu pomidorowego

300 ml octu

40 dag cukru

1 szklanka oleju

Sól - jak ko lubi :-)

 

Papryki i papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych, czosnek obieramy, a następnie wszystko mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy koncentrat, ocet, cukier, liście laurowe i gotujemy wszystko 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Można dodać nieco soli do smaku. Po godzinie dodajemy szklankę oleum (jak mawiał Zagłoba) i gotujemy jeszcze 15 minut mieszając cały czas, aby olej dobrze połączył się za całą resztą. Wlewamy do słoiczków, zakręcamy i już :-)

 

Właściwego smaku nabiera dopiero po kilku tygodniach (2-3 tygodnie) (będzie widać, ponieważ kolor nieco ściemnieje).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin