Nalewki.doc

(27 KB) Pobierz

Porterówka



1 litr spirytusu
2 litry piwa porter
64 gramy cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
W piwie porter na małym ogniu rozpuścić cukry (żeby się nie zagotowało!!!!!!!!!!) ostudzić i dolać spirytusu

Cytrynówka



1 kg cukru
1 litr spirytusu
1 litr mleka
1 kg cytryn obranych
skórki z trzech cytryn
Cytryny dokładnie obieramy, kroimy i w rzucamy do słoja a następnie dusimy. Dodajemy następnie mleko, cukier, spirytus i obraną skórkę z cytryny( tylko żółtą). Następnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce co jakiś czas mieszając. Następnie wszystko cedzimy.


Nalewka z miodu



¼ litra spirytusu
¼ litra miodu
¼ litra cytryny
Wszystko mieszamy i odstawiamy na 2 tygodnie.

Nalewka z aroni



120 liści aroni albo wiśni
2 litry aroni
1 ¼ litra wody
16 g kwasek cytrynowy
16 g cukier waniliowy
1 kg cukru
1 ½ spirytusu
Wszystko razem gotować przez 15 minut. Po ugotowaniu zostawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Następnie odlać sok i zagotować z cukrem. Następnie ostudzić i dodać 1 ½ spirytusu. Odstawiamy na dwa tygodnie.

Mleczna



2 puszki mleka słodzonego – gotować przez 3 godziny
1 litr wódki
0,5 litra spirytusu
0,5 l wody + szklanka wody
Wszystko razem mieszamy.

Pangrys Power



0,5 litra spirytusu
0,5 litra Martini Bianco
0,5 Warki strong
1 szklanka cukru
1 szklanka soku wiśniowego lub malinowego
16 g cukru waniliowego
4 średnie cytryny

Cytryny obrać i pokroić, dodać cukry i piwo – gotujemy i studzimy
Dodajemy wino, spirytus i sok.

_________________
Aegroto, dum anima est, spes esse dicitur

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin