Mój sposób na przedłużenie trwałości szynki parzonej.pdf

(215 KB) Pobierz
349209124 UNPDF
O d wielu lat miezkam w Kanadzie. Jet to wielki kraj, bogaty w grubego zwierza, wic nic dziwnego,
że amatorów polowao jet także poro.
Wyprawy łowieckie trwaja kilka lub kilkanacie dni, a jed na nich co trzeba.
Z uwagi na wieloletnie dowiadczenie w produkcji wedlin i chyba dobrą ich jakod, zotałem tałym
dotawcą wdzonek, midzy innymi, dla grup myliwych wybierających i w leną głuz w pogoni
za zwierzyną.
Wymagania dla wyrobów, które muzą wytrzymad kilka, a niekiedy kilkanacie dni bez lodówki, w
warunkach polowych, ą niezłym wyzwaniem dla maarza.
Ekperymentując oiągnąłem już na tym polu niezłe rezultaty. Na razie jednym z nich chciałbym i
podzielid.
Jet to poób na przedłużenie trwałoci zynki wdzonej parzonej, tak by po paru dniach nie była
olizła i nie zaczła wytwarzad nowego zapachu.
Polecam ten poób. Jet wypróbowany i nieco inny od tradycyjnej obróbki tego typu zynki.
Gotową , oznurowaną zynk nalezy parzyd w 2% wodnym roztworze oli (czd oli - 1-3 łyżki na 6 l
wody - tanowi pekloól) z dodatkiem cukru. Ilod cukru należy tak dobrad, by oiągnąd jego lekko
wyczuwalny mak w roztworze. Najlepiej gdy jet to cukier brązowy - u na to „brown ugar” lub
„maple ugar”.
Parzymy zynk wg ogólnych zaad parzenia.
Tak parzona mui tygnąd w roztworze, w którym przebiegało parzenie, przez kilka godzin, najlepiej
przez noc.
Gdy jet juz całkowicie wytudzona, przytepujemy do wdzenia. Najpierw ouzamy powierzchni
szynek. Po dokonaniu tego, obniżamy temoperatur w wdzarni i przytpujemy do wdzenia
wyrobów dymem zimnym do uzykania intereującego na kolorku. Zazwyczaj trwa to kilka dni..
Podcza wdzenia można dodad kilka ziaren jałowca dla uzykania pecyicznego maku.
I już gotowe.
Tak przygotowana zynka jet znacznie trwalza od tradycyjnie wdzonej i parzonej, a przy tym
charakteryzuje i znacznie mniejzymi ubytkami podcza obróbki.
Mui byd dobra i pełniad we zadanie, koro ilod zamówieo ronie.
Oczywicie jet to jeden z bardzo wielu produktów nad którymi od lat pracuj.
Czd wyników wej pracy podełałem Maxellowi w ormie gotowych przepiów, do wrzucenia na
tronk.
Przy okazji, chciałbym bycie podcza wych zmagao zwrócili baczniejzą uwag na pieprz. Spróbujcie
poekperymentowad z tą przyprawą. Na początek proponuj by czd pieprzu czarnego
wymienionego w recepturze zatapid pieprzem białym (np. 60%/40%). Eekty tych małych z pozoru
zmian, na pewno Wa makowo zadziwią. Oczywicie tounek obu tych przypraw może byd
dowolnie utawiany, wg włanego wyczucia maku.
349209124.001.png
Serdecznie pozdrawiam i wkrótce i odezw.
Ligawa
Zgłoś jeśli naruszono regulamin