kuchnia argentyńska.docx

(14 KB) Pobierz

EMPANADY

trudność: trudne

To bardzo skomplikowany przepis z Argentyny, ale efekt jest pyszny i wart tego całego bałaganu!
Empaniady pochodzą z Argentyny. Moja przyjaciółka Grace pokazała mi ten przepis i teraz przygotuję to danie dla moich kolegów ze szkoły.

Składniki
mięso mielone (ja lubię wołowinę)
papryka
sól i pieprz
4 ugotowane jajka
ciasto (jak na pierogi)
oliwa
kmin rzymski
nadziewane hiszpańskie oliwki
1 biała cebula (posiekana)

Przygotowanie
Poproś kogoś dorosłego, żeby włączył kuchenkę i kiedy patelnia będzie już gorąca, wrzuć paprykę na rozgrzany olej. Uważaj, to gorące! Wymieszaj i dodaj cebulę, uważaj - nie ochlap się.
Zamieszaj. To będzie wspaniałe! Smaż przez 5-10 minut, powoli dodaj mięso i wymieszaj. Tylko nie smaż go za długo, bo będzie suche... Kiedy mięso się smaży, przygotuj jajka. Obierz jajka, to powinno ci pójść łatwo. Pokrój je na kawałki. Dodaj jajka do mięsa. Używaj drewnianej łyżki, to nie porysujesz patelni. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski i powąchaj. Pachnie wspaniale! Dorzuć oliwki i wymieszaj. Teraz coś ekstra… musimy dodać trochę przypraw. Posyp odrobiną pieprzu, dodaj szczyptę soli. Dodaj specjalny składnik... kmin rzymski. Kmin nada daniu fajny smak... to będzie pyszne!
Teraz musisz oddzielić białko od żółtka. To może być trochę skomplikowane, więc możesz poprosić kogoś z dorosłych, żeby zrobił to za ciebie. Włóż żółtko do miski i roztrzep... rozsmarujemy je później na empaniadach.

Teraz najfajniejsza część!
Na suchym stole posyp trochę mąki... po to, aby ciasto (składniki takie jak na pierogi) się nie przyklejało – robi się bałagan, ale to świetna zabawa.
Teraz umyj ręce, musisz mieć czyste ręce.
Posyp ciasto mąką i używając wałka rozwałkuj je na płasko. Najpierw wałkuj w jedną stronę, potem w drugą, jeśli ciasto przykleja się do wałka, posyp je jeszcze odrobiną mąki. Za pomocą foremki wytnij z ciasta duże koła. Powinieneś wyciąć 4 koła z jednego arkusza ciasta. Strzepnij nadmiar mąki z ciasta. Brzegi posmaruj wodą, możesz to zrobić za pomocą pędzla lub palcem. To przypomina malowanie palcami. Teraz nałóż do środka trochę ciepłego nadzienia. Zwiń ciasto tak, aby brzegi się stykały. Aby zrobić idealną empaniadę przyciśnij jej brzegi widelcem. Myślę, że 20 wystarczy. Powtórz wszystko z pozostałymi empanadami... to będzie wspaniałe danie! Pozbądź się nadmiaru mąki.

Żeby empanady były złotobrązowe posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.
Następnie włóż je do rozgrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Moi przyjaciele je uwielbiają. Tak fajnie się je robi, są pyszne i sprawiają, że jesteś silniejszy.
Od moich przepisów nie przytyjesz, ale za inne nie ręczę!

ARGENTYŃSKIE PIEROŻKI Z WOŁOWINĄ

(EMPANADAS)

ilość osób: 4
trudność: trudne



Ciasto
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
60 g masła
60 g smalcu lub tłuszczu roślinnego, np. margaryny do pieczenia
woda z lodem (kilka łyżek, tyle, ile będzie trzeba do zagniecenia ciasta)

Nadzienie
2 łyżki oliwy
½ kostki rosołowej wołowej
400 g polędwicy wołowej lub rostbefu (mięso należy drobno posiekać)
3 roztarte ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 mały strączek zielonej papryki, drobno posiekany
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki chili w proszku
12 zielonych oliwek, nadziewanych papryką, pokrojonych w plasterki
1 roztrzepane jajko, do smarowania

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Masło i pozostały tłuszcz pokroić w kosteczkę, dodać do mąki i rozetrzeć palcami, aby powstały równomierne grudki. Dolać tyle lodowatej wody, aby można było zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, miskę zakryć folią plastikową i odstawić ciasto do lodówki, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać pokruszoną kostkę rosołową, smażyć przez 30 sekund, mieszając. Włożyć posiekane mięso i podsmażyć przez dwie minuty. Mięso wraz z powstałym podczas smażenia sosikiem zdjąć z patelni i przełożyć do miski.Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy, włożyć cebulę i paprykę, smażyć do momentu, aż zmiękną (około 3 minuty). Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wino, dodać kmin, paprykę i chili w proszku, oliwki oraz sól i pieprz. Włożyć z powrotem mięso, wymieszać, odstawić patelnię do ostygnięcia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na cienkie płaty na blacie, solidnie posypanym mąką. Używając spodeczka wyciąć z ciasta krążki. Na połowę krążka nałożyć mniej więcej łyżkę nadzienia. Posmarować brzegi ciasta jajkiem i zlepić pierożek, robiąc szczypankę na brzeżku. Posmarować pierożki jajkiem i ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Piec na złoto (około 10 minut). Można je podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę.

© Dave Myers i Si King

TOSTY CYNAMONOWE

trudność: łatwe


Składniki
chleb tostowy
100 ml sherry
2 jajka
skórka otarta z jednej cytryny
oliwa do smażenia
cukier wymieszany z cynamonem do posypania
creme fraiche albo gęsta kremówka

Przygotowanie
Sherry wlać do głębokiego talerza. W drugim talerzu roztrzepać jajko ze skórką, otartą z cytryny. Na grillu lub kuchence rozgrzać oliwę na patelni. Szybko zanurzać chleb najpierw w sherry, następnie w jajku i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z łyżką kremówki, posypane cynamonowym cukrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin