4-5 cebul białych lub czerwonych, 2-3 ogórki sałatkowe, 2 pęczki szczypiorku, 4-5 mięsistych twardych pomidorów, 3-4 strąki papryki w różnych kolorach, 20 dag bryndzy lub startego rokpolu, pęczek koperku, po słoiczku majonezu i sosu tatarskiego, oliwa, sok z cytryny lub ocet winny, cukier, pieprz, sól
Przygotować szklane naczynie w kształcie walca. Pokroić warzywa: pomidory - na cząstki lub półplasterki, cebulę - w kostkę, obrane ogórki - w półplasterki, paprykę - w paski lub grubą kostkę, szczypior - bardzo drobno. W szklanym naczyniu ułożyć produkty warstwami. Z wierzchu posypać warzywa pokruszoną bryndzą lub rokpolem i posiekanym koperkiem. Ustawić naczynie na jakimś podwyższeniu. Wokół naczynia z surówką ustawić sosjerki lub miseczki z majonezem, sosem tatarskim, dzbanuszki z oliwą i sokiem z cytryny albo octem winnym oraz przyprawy. Każdy doprawia swoje porcje surówki tak, jak lubi. Surówkę tę można podawać zarówno na przystawkę, jak i do wszelkich drugich dań.
Mannitu