Schab z owocami.docx

(10 KB) Pobierz

Schab z owocami

Składniki:
1 kg schabu bez kości, sól, pieprz, kolendra, 2 jabłka, 5 dag rodzynek, kilka surowych moreli, 1 jajko, 0,5 l soku jabłkowego, 1 łyżka żelatyny.

Wykonanie:
Schab opłukać, naciąć w połowie, ze środka wykroić część mięsa, oprószyć solą, pieprzem i kolendrą, pozostawić w lodówce na godzinę. Wykrojoną część mięsa zemleć, wymieszać z jajkiem, kawałkami jabłka, rodzynkami i pokrojonymi morelami. Masę nałożyć do środka schabu, mięso obwiązać sznurkiem. Piec w temp 180°C przez 1-1, 5 godziny. Podawać na gorąco jako drugie danie. Można też podać na zimno, w galarecie. Należy wówczas ostudzony schab pokroić w plastry, sok zagotować, wymieszać ze spęczniałą żelatyną, ostudzić. Mięso zalać galaretą i schłodzić.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin