Chłopski smalec.docx

(13 KB) Pobierz

Chłopski smalec

 

Składniki:
50 dkg słoniny
25 dkg słoniny mielonej
25 dkg mielonego boczku (nie wędzonego)
20 dkg tłuszczu drobiowego lub skórek drobiowych
20 dkg boczku wędzonego
20 dkg dobrej cienkiej kiełbasy
20 dkg łopatki wieprzowej
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 kwaśne jabłka
2 liście laurowe
majeranek
sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu o grubym dnie smażyć mieloną słoninę i mielony boczek do momentu aż „skraweczki” zaczną się lekko rumienić. Słoninę, boczek wędzony, łopatkę i tłuszcz drobiowy pokroić w drobną kostkę dodać do rondla wraz z liśćmi laurowymi, smażyć cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy skwarki zaczną się lekko rumienić dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po około 15 minutach do smażącej się zawartości rondla dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę i pokrojony w kostkę czosnek, chwilę smażyć i jako ostatnie dodać utarte na grubej tarce jabłka. W tym momencie możemy odstawić smalec z kuchenki gdyż nagrzany do temperatury około 300 stopni tłuszcz stygnąc powoli sprawi że cebula, czosnek i jabłka zmiękną dostatecznie. Pozostaje nam tylko przyprawić pachnący wybornie smalec, usunąć liście laurowe i mieszając rozlać go do czystych słoiczków, szczelnie zamknąć. Nić tak nie smakuje z pajdą świeżego, chrupiącego chlebka jak smalec i jako dodatek podany kiszony ogórek. Polecam, pychota.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin