Warzywa-Przepisy.doc

(602 KB) Pobierz

Babka ziemniaczana


 

·  2 kg ziemniaków

·  6 dag cebuli

·  2 jaja

·  2 dag mąki pszennej

·  2 dag mąki ziemniaczanej

·  30 - 40 dag wędzonki (boczek, kiełbasa)

·  8 dag smalcu

·  4 suszone grzyby

·  3 ząbki czosnku

·  majeranek

·  kminek

·  papryka

·  tymianek

·  ziele angielskie

·  pieprz ziołowy

·  sól

    Sposób wykonania :

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i lekko odcisnąć sok.
Grzyby namoczyć i pokrajać w kostkę.
Cebulę i wędlinę pokrajać w kostkę i podsmażyć na smalcu, dodając pod koniec grzyby - razem chwilę poddusić i następnie połączyć z masą ziemniaczaną.
Dodać mąkę oraz jaja.
Masę dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i wyłożyć do wysmarowanej smalcem brytfanny.
Piec w gorącym piekarniku około 1 godziny.
Podawać z surówkami.

Babka ziemniaczana z pieczarkami


 

·  1 kg ziemniaków

·  5 dag cebuli

·  30 dag pieczarek

·  1,5 dag oleju

·  2 jaja

·  2 dag margaryny lub masła

·  7 g bułki tartej do formy

·  10 dag sera podpuszczkowego

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem.
Następnie odcedzić i przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę.
Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć na oleju, wymieszać z ziemniakami, żółtkami, ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy.
Wyrównać powierzchnię, upiec.
Wyłożyć z formy na żaroodporny półmisek, posypać startym serem i zapiec.
Podawać z surówkami i sosami.

Bakłażany faszerowane w sosie


 

·  łyżka oliwy

·  10 dag ryżu pilaw (z przyprawami)

·  pęczek dymki

·  8 dag rokpola

·  2 pomidory

·  50 dag pomidorów z puszki

·  sól

·  pieprz

·  majeranek

·  2 bakłażany

·  5 dag parmezanu

    Sposób wykonania :

Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
Dymki pokroić w krążki, świeże pomidory na kawałki, ser w kostkę.
Do ryżu dodać 2/3 dymki, dusić razem przez 3 minuty.
Wymieszać z pomidorami i rokpolem.
Dymki usmażyć na oliwie, dodać rozdrobnione pomidory z puszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i połową łyżeczki suszonego majeranku.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż.
Wydrążyć miąższ, posiekać go i dodać do ryżu.
Farszem ryżowym napełnić połówki bakłażanów.
Sos pomidorowy wlać do żaroodpornej formy, ułożyć w nim faszerowane bakłażany, zapiekać 40 minut w temperaturze 200ºC.
Po 30 minutach posypać parmezanem.

Bakłażan i szpinak w cieście naleśnikowym


 

·  1 bakłażan

·  10 dag świeżych liści szpinaku

·  1 szklanka mąki

·  jogurt

·  1 cebula

·  1/2 cytryny

·  1 łyżeczka musztardy

·  1 łyżeczka ostrej papryki chili

·  olej do smażenia

    Sposób wykonania :

Cebulę siekamy.
Cytrynę obieramy i siekamy nożem.
Miksujemy jogurt z cytryną, cebulą i przyprawami.
Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę i ubijamy trzepaczką, żeby powstało ciasto gęstości ciasta naleśnikowego.
Bakłażan myjemy i kroimy na cienkie plastry.
Wybieramy niezbyt duże liście szpinaku, myjemy i osuszamy.
Plastry bakłażana i liście szpinaku pojedynczo zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Bakłażan - prosty


 

·  1 bakłażan

·  oliwa czosnkowa

·  posiekane zioła - bazylia, tymianek lub oregano

·  sól

    Sposób wykonania :

Bakłażana pokroić ze skórką w grube plastry.
Skropić oliwą czosnkową, posypać siekanymi ziołami.
Układać na gorącą patelnię grilowa, krótko opiekać z obu stron, posolić.
Podawać z pieczonym mięsem lub jako sałatkę z pomidorami i serem mozzarella.

Bakłażan - roladka


 

·  1 bakłażan

·  75 dag mielonego mięsa

·  1 cebula

·  1 posiekana papryka

·  świeży majeranek

·  sok z cytryny

·  oliwa

·  starty parmezan

·  sól

    Sposób wykonania :

Bakłażana obrać, pokroić wzdłuż w półcentymetrowe plastry, skropić sokiem z cytryny i posolić.
Zostawić aby zmiękły.
Przygotować farsz z mielonego mięsa, posiekanej smażonej cebuli, świeżego majeranku i drobno posiekanej papryki.
Zwinąć roladki, spiąć wykałaczką, układać ciasno w naczyniu do zapiekania.
Polać oliwą, zapiec.
Dodać wody i dusić jeszcze przez 5 - 10 minut.
Po wyjęciu posypać parmezanem.

Bakłażany nadziewane jarzynami


 

·  4 bakłażany średniej wielkości

·  50 dag cebuli

·  8 - 10 ząbków czosnku

·  2 marchewki

·  pół selera

·  50 dag pomidorów

·  4 łyżki przecieru pomidorowego

·  3 - 4 łyżki oleju

·  2 łyżeczki mielonej papryki

·  3 łyżki tartej bułki

·  1/2 szklanki bulionu

·  2 - 3 łyżki gęstej śmietany

·  3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

·  szczypta cukru

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć łodyżki.
Każdy owoc naciąć wzdłuż (nie do końca), posypać obficie solą, zostawić na 30 - 40 minut, po czym opłukać i osuszyć.
W płaskim rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać roztarty czosnek oraz marchewkę i seler starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach, smażyć mieszając 5 - 7 minut.
Dodać przyprawy i przecier pomidorowy i dusić na niewielkim ogniu 15 - 20 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na plasterki.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć bakłażany (przecięciem do góry), napełnić je przygotowanym farszem, przykryć plastrami pomidorów, posypać tartą bułką, skropić bulionem, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40 - 50 minutach zdjąć folię, bakłażana polać śmietaną, posypać natką i piec jeszcze 5 - 7 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.

Bakłażany zapiekane


 

·  50 dag bakłażanów

·  2 cebule

·  2 - 3 ząbki czosnku

·  20 dag szynki lub chudego wędzonego boczku

·  4 pomidory

·  łyżka posiekanej natki pietruszki

·  łyżka posiekanych listków bazylii

·  10 dag żółtego sera w cienkich plastrach

·  5 dag tartego ostrego sera

·  łyżka masła

·  olej do smażenia

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Obrane bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, zostawić na pół godziny, po czym opłukać, osączyć i osuszyć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
W rondelku stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać posiekaną szynkę i chwilę smażyć mieszając, po czym zdjąć z ognia.
W płaskim rondelku rozgrzać olej i usmażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwami : pomidory, bakłażany, szynkę z cebulką, plastry sera.
Warstwy przesypać bazylią, natką, solą i pieprzem, wierzch posypać startym serem.
Wstawić potrawę do piekarnika na 30 minut.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Bigos mazowiecki


 

·  2 główki kapusty białej

·  1 l kapusty kwaszonej

·  1 l rosołu

·  50 dag wieprzowiny

·  40 dag wołowiny

·  40 dag kiełbasy

·  3 jabłka

·  włoszczyzna

·  5 dag powideł śliwkowych

·  kminek

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

2 główki kapusty uszatkować, litr kwaszonej kapusty włożyć w garnek i zalać mocnym rosołem.
Kminek włożyć, kawałek świeżego przerośniętego mięsa wieprzowego i gotować, kawałek kiełbasy, kawałek wołowiny i gotować, dodać resztki mięsne i gotować, posolić, popieprzyć, włożyć 3 jabłka, włoszczyznę - gotować.
Dodać parę łyżek powideł śliwkowych i dusić, póki się nie wysadzi i nie nabierze ciemnego koloru.
Mieszać, by się nie przypaliło.
Odgrzewany bigos jest smaczniejszy.

Bigos z kapusty


 

·  główka kapusty

·  50 dag jabłek

·  2 cebule

·  60 dag mięsa gotowanego lub pieczonego

·  25 dag surowej wieprzowiny

·  20 dag kiełbasy

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin