Babka ziemniaczana
· 2 kg ziemniaków
· 6 dag cebuli
· 2 jaja
· 2 dag mąki pszennej
· 2 dag mąki ziemniaczanej
· 30 - 40 dag wędzonki (boczek, kiełbasa)
· 8 dag smalcu
· 4 suszone grzyby
· 3 ząbki czosnku
· majeranek
· kminek
· papryka
· tymianek
· ziele angielskie
· pieprz ziołowy
· sól Sposób wykonania :Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i lekko odcisnąć sok. Grzyby namoczyć i pokrajać w kostkę. Cebulę i wędlinę pokrajać w kostkę i podsmażyć na smalcu, dodając pod koniec grzyby - razem chwilę poddusić i następnie połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać mąkę oraz jaja. Masę dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i wyłożyć do wysmarowanej smalcem brytfanny. Piec w gorącym piekarniku około 1 godziny. Podawać z surówkami.
Babka ziemniaczana z pieczarkami
· 1 kg ziemniaków
· 5 dag cebuli
· 30 dag pieczarek
· 1,5 dag oleju
· 2 dag margaryny lub masła
· 7 g bułki tartej do formy
· 10 dag sera podpuszczkowego
· sól, pieprz Sposób wykonania :Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić i przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć na oleju, wymieszać z ziemniakami, żółtkami, ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Wyrównać powierzchnię, upiec. Wyłożyć z formy na żaroodporny półmisek, posypać startym serem i zapiec. Podawać z surówkami i sosami.
Bakłażany faszerowane w sosie
· łyżka oliwy
· 10 dag ryżu pilaw (z przyprawami)
· pęczek dymki
· 8 dag rokpola
· 2 pomidory
· 50 dag pomidorów z puszki
· sól
· pieprz
· 2 bakłażany
· 5 dag parmezanu Sposób wykonania :Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Dymki pokroić w krążki, świeże pomidory na kawałki, ser w kostkę. Do ryżu dodać 2/3 dymki, dusić razem przez 3 minuty. Wymieszać z pomidorami i rokpolem. Dymki usmażyć na oliwie, dodać rozdrobnione pomidory z puszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i połową łyżeczki suszonego majeranku. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ, posiekać go i dodać do ryżu. Farszem ryżowym napełnić połówki bakłażanów. Sos pomidorowy wlać do żaroodpornej formy, ułożyć w nim faszerowane bakłażany, zapiekać 40 minut w temperaturze 200ºC. Po 30 minutach posypać parmezanem.
Bakłażan i szpinak w cieście naleśnikowym
· 1 bakłażan
· 10 dag świeżych liści szpinaku
· 1 szklanka mąki
· jogurt
· 1 cebula
· 1/2 cytryny
· 1 łyżeczka musztardy
· 1 łyżeczka ostrej papryki chili
· olej do smażenia Sposób wykonania :Cebulę siekamy. Cytrynę obieramy i siekamy nożem. Miksujemy jogurt z cytryną, cebulą i przyprawami. Do tej masy stopniowo dodajemy mąkę i ubijamy trzepaczką, żeby powstało ciasto gęstości ciasta naleśnikowego. Bakłażan myjemy i kroimy na cienkie plastry. Wybieramy niezbyt duże liście szpinaku, myjemy i osuszamy. Plastry bakłażana i liście szpinaku pojedynczo zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Bakłażan - prosty
· oliwa czosnkowa
· posiekane zioła - bazylia, tymianek lub oregano
· sól Sposób wykonania :Bakłażana pokroić ze skórką w grube plastry. Skropić oliwą czosnkową, posypać siekanymi ziołami. Układać na gorącą patelnię grilowa, krótko opiekać z obu stron, posolić. Podawać z pieczonym mięsem lub jako sałatkę z pomidorami i serem mozzarella.
Bakłażan - roladka
· 75 dag mielonego mięsa
· 1 posiekana papryka
· świeży majeranek
· sok z cytryny
· oliwa
· starty parmezan
· sól Sposób wykonania :Bakłażana obrać, pokroić wzdłuż w półcentymetrowe plastry, skropić sokiem z cytryny i posolić. Zostawić aby zmiękły. Przygotować farsz z mielonego mięsa, posiekanej smażonej cebuli, świeżego majeranku i drobno posiekanej papryki. Zwinąć roladki, spiąć wykałaczką, układać ciasno w naczyniu do zapiekania. Polać oliwą, zapiec. Dodać wody i dusić jeszcze przez 5 - 10 minut. Po wyjęciu posypać parmezanem.
Bakłażany nadziewane jarzynami
· 4 bakłażany średniej wielkości
· 50 dag cebuli
· 8 - 10 ząbków czosnku
· 2 marchewki
· pół selera
· 50 dag pomidorów
· 4 łyżki przecieru pomidorowego
· 3 - 4 łyżki oleju
· 2 łyżeczki mielonej papryki
· 3 łyżki tartej bułki
· 1/2 szklanki bulionu
· 2 - 3 łyżki gęstej śmietany
· 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
· szczypta cukru
· sól, pieprz Sposób wykonania :Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć łodyżki. Każdy owoc naciąć wzdłuż (nie do końca), posypać obficie solą, zostawić na 30 - 40 minut, po czym opłukać i osuszyć. W płaskim rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać roztarty czosnek oraz marchewkę i seler starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach, smażyć mieszając 5 - 7 minut. Dodać przyprawy i przecier pomidorowy i dusić na niewielkim ogniu 15 - 20 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć bakłażany (przecięciem do góry), napełnić je przygotowanym farszem, przykryć plastrami pomidorów, posypać tartą bułką, skropić bulionem, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 40 - 50 minutach zdjąć folię, bakłażana polać śmietaną, posypać natką i piec jeszcze 5 - 7 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.
Bakłażany zapiekane
· 50 dag bakłażanów
· 2 cebule
· 2 - 3 ząbki czosnku
· 20 dag szynki lub chudego wędzonego boczku
· 4 pomidory
· łyżka posiekanej natki pietruszki
· łyżka posiekanych listków bazylii
· 10 dag żółtego sera w cienkich plastrach
· 5 dag tartego ostrego sera
· łyżka masła
· olej do smażenia
· sól, pieprz Sposób wykonania :Obrane bakłażany pokroić w plastry, posypać solą, zostawić na pół godziny, po czym opłukać, osączyć i osuszyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry. W rondelku stopić masło, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać posiekaną szynkę i chwilę smażyć mieszając, po czym zdjąć z ognia. W płaskim rondelku rozgrzać olej i usmażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwami : pomidory, bakłażany, szynkę z cebulką, plastry sera. Warstwy przesypać bazylią, natką, solą i pieprzem, wierzch posypać startym serem. Wstawić potrawę do piekarnika na 30 minut. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Bigos mazowiecki
· 2 główki kapusty białej
· 1 l kapusty kwaszonej
· 1 l rosołu
· 50 dag wieprzowiny
· 40 dag wołowiny
· 40 dag kiełbasy
· 3 jabłka
· włoszczyzna
· 5 dag powideł śliwkowych
· sól, pieprz Sposób wykonania :2 główki kapusty uszatkować, litr kwaszonej kapusty włożyć w garnek i zalać mocnym rosołem. Kminek włożyć, kawałek świeżego przerośniętego mięsa wieprzowego i gotować, kawałek kiełbasy, kawałek wołowiny i gotować, dodać resztki mięsne i gotować, posolić, popieprzyć, włożyć 3 jabłka, włoszczyznę - gotować. Dodać parę łyżek powideł śliwkowych i dusić, póki się nie wysadzi i nie nabierze ciemnego koloru. Mieszać, by się nie przypaliło. Odgrzewany bigos jest smaczniejszy.
Bigos z kapusty
· główka kapusty
· 50 dag jabłek
· 60 dag mięsa gotowanego lub pieczonego
· 25 dag surowej wieprzowiny
· 20 dag kiełbasy
...
kwiatoglowka