- 4 szklanki mleka
- 1.5 szklanki kaszy manny- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę masła- 1 szklanka kwaśnej śmietany- 3/4 szklanki startego parmezanu- 1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan lub włoskich- sól- gałka muszkatołowa- 2 żółtka
Zagotuj mleko. Powoli, ciągle mieszając drewnianą łyżką, wsypuj kaszę mannę. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło, pół szklanki parmezanu, śmietanę, orzechy, szczyptę gałki i żółtka. Wymieszaj, posól. Masę rozsmaruj na stolnicy, wytnij kółeczka (np. szklanką), posyp resztą parmezanu. Gnocchi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piecz na złoty kolor w temp. 175°C (20 minut).
DODOX