Dlaczego apetyt rośnie w miarę jedzenia (art.).pdf

(1120 KB) Pobierz
N o w a D e b a t a P o l e c a
Mateusz Rolik
omówienie
Good Calories, Bad Calories
Gary Taubes
Nowa
DEBATA
www.nowadebata.pl
805152432.051.png 805152432.062.png
Good Calories, Bad Calories to książka wyjątkowa. Jej
autor, amerykański dziennikarz i badacz Gary Taubes,
udokumentował i przeanalizował wiedzę na temat
wpływu żywienia na zdrowie człowieka nagromadzoną
w ciągu 150 lat. Obraz jaki się wyłania z jego analizy nie
pozostawia wątpliwości, że upowszechnione w ostatnich
30 latach zalecenia dotyczące tzw. „zdrowego odżywiania”
wyrządziły ludziom wiele złego, a współczesna „nauka o
żywieniu” stwarza jedynie pozory naukowości. Gdyby ktoś
chciał przeczytać w życiu tylko jedną książkę nt. nauki o
żywieniu, powinien sięgnąć właśnie po Good Calories, Bad
Calories .
Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the
Controversial Science of Diet and Health , Gary Taubes,
First Anchor Books Edition, September 2008, New York
Książka Taubesa to pozycja obszerna, dobrze udokumentowana, z imponującą bibliograią. Jej zasadniczym
tematem są teorie naukowe, obserwacje kliniczne i rozwój różnych kierunków badań naukowych z zakresu
żywienia i zdrowia. Autor przedstawił genezę i historię zmagania się dwóch konkurencyjnych paradygmatów:
hipotezy węglowodanowej i hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej . Ta pierwsza funkcjonowała
w głównym nurcie naukowo-lekarskim od połowy XIX w. do późnych lat 70-tych ubiegłego stulecia.
Wywiedziona z badań nad otyłością, koncentrowała się na szkodliwej roli węglowodanów, których nadmiar w
diecie powoduje problemy z przemianą materii - i w rezultacie otyłość - oraz jest przyczyną wielu schorzeń
zaliczanych dziś do tzw. chorób cywilizacyjnych. Hipoteza tłuszczowo-cholesterolowa jest jej zaprzeczeniem.
Wywiedziona z poszukiwań przyczyn choroby wieńcowej w latach 50-tych zeszłego wieku, „uniewinniła”
węglowodany a za problemy zdrowotne obwinia tłuszcze, szczególnie tłuszcze nasycone. To one mają
wywoływać choroby serca, bo podnoszą poziom „złego” cholesterolu (teoria lipidowa) oraz powodują otyłość
(teoria bilansu energetycznego). Można powiedzieć, że od lat 50-tych obie
te hipotezy konkurowały ze sobą w świecie naukowo-medycznym na mniej
więcej równych prawach. Jednak pod koniec lat 70-tych hipoteza tłuszczowo-
cholesterolowa zwyciężyła. Od tego czasu nowe „niskotłuszczowe” myślenie
całkowicie zdominowało obszar badań naukowych, medycynę oraz dietetykę. I
stan ten trwa do dzisiaj.
Niejednoznaczne rezultaty badań
Gary Taubes obszernie analizuje i dokumentuje okoliczności zmiany
paradygmatów w latach 1950-1980. Pokazuje, jak dorobek badawczy wielu
pokoleń lekarzy i badaczy zajmujących się hipotezą węglowodanową został
całkowicie zepchnięty na margines, a nawet ośmieszony, tylko dlatego, że
nie dawał się pogodzić z upowszechnianym nowym „niskotłuszczowym”
myśleniem. Ale za nowym paradygmatem tak naprawdę nie stały dowody
naukowe. Taubes dowodzi, że w zasadzie wszystkie kluczowe badania,
które miały rzekomo dowodzić słuszności niskotłuszczowych dogmatów
żywieniowych, przy głębszej analizie albo wprost przeczyły tym założeniom,
albo w najlepszym wypadku dawały niejednoznaczne rezultaty. Dla przykładu,
trwający od lat 50-tych do dzisiaj, projekt badawczy pn. Framingham
Heart Study z upływem czasu przynosił niezgodne z hipotezą tłuszczowo-
cholesterolową rezultaty, co znajdowało odzwierciedlenie w kolejnych raportach.
Okazało się, na przykład, że mężczyźni, którzy zachorowali na serce, z wiekiem
mieli częściej niski cholesterol niż wysoki. Stwierdzono też brak jakiejkolwiek
źródło: http://www.randomhouse.com/acmart/catalog/author.pperl?authorid=30618
Gary Taubes (ur. 30 kwietnia 1956) amerykański dziennikarz
zajmujący się tematyką nauki. Autor wielu książek. Trzykrotnie
uhonorowany nagrodą Science in Society Award of the National
Association of Science Writers. Laureat stypendium MIT Knight
Science Journalism Fellowship na lata 1996-97.
Ukończył izykę stosowaną na Uniwersytecie Harvarda, inżynierię
lotniczą na Uniwersytecie Stanford oraz dziennikarstwo na
Uniwersytecie Columbia. Od 1982 roku pracuje jako dziennikarz,
pisze dla takich czasopism jak„Dicover”,„Science”,„New York
Times”,„Atlantic Monthly”,„Esquire” i innych. Wszystkie książki
Taubesa poruszają temat kontrowersji wokół teorii naukowych i
zjawiska tzw. bad science .
Foto: Lawrence Lederman
www.nowadebata.pl
2
805152432.073.png 805152432.080.png 805152432.001.png 805152432.002.png
korelacji między poziomem cholesterolu a chorobą serca u kobiet po 50tym roku życia. Raport z 1971 roku
stwierdzał, że „cholesterol nie ma wartości prognostycznej” w chorobach serca. Raport z 1987 wskazywał
na fakt, że spadek poziomu cholesterolu o 1% skutkował 11% wzrostem śmiertelności z przyczyn ogólnych.
Raport z 1992 roku donosił, że „osoby, które jadły najwięcej pokarmów bogatych w cholesterol, najwięcej
tłuszczów nasyconych, najwięcej kalorii, ważyły najmniej i były najbardziej aktywne izycznie”. W kwestii
żywienia badanie wykazało, że osoby z wysokim cholesterolem (powyżej 300) i niskim (poniżej 170) stosowały
podobną dietę. Ale te obserwacje były w dużej części ignorowane przez administratorów projektu. Nie były
też przez długi czas publikowane w prasie fachowej. George Mann, który odszedł z zespołu projektowego
Framingham Heart Study we wczesnych latach 60-tych, wspominał, że inansujący badanie Narodowy
Instytut Zdrowia (NIH) odmawiał początkowo publikacji jego wyników. Zostały opracowane i opublikowane
po raz pierwszy dopiero w 1968 roku.
Metodologia nowego paradygmatu
Taubes pokazuje błędy metodologiczne, logiczne, a często po prostu zwykłą manipulację danymi, której celem
było udowodnienie słuszności teorii o szkodliwości tłuszczów. Aby zrozumieć genezę hipotezy tłuszczowo-
cholesterolowej, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na metodologię badań zastosowaną przez jej „ojca”
– Ancela Keys. W latach 40-tych Keys kierował laboratorium izjologii na Uniwersytecie Stanu Minnesota.
Podczas drugiej wojny światowej zasłynął z tego, że opracował model racji żywnościowych dla wojska (racja
K – od nazwiska Keys). Po wojnie zajmował się badaniami nad głodem, których owocem była książka na ten
temat pt. Biology of Human Starvation , wydana w 1950 roku.
Ancel Keys rozpoczął krucjatę przeciw chorobom serca w późnych latach 40tych XX wieku. Wraz z żoną
Maragret, która jako technik medyczny specjalizowała się w technice pomiaru cholesterolu, podróżował po
świecie badając poziom cholesterolu i skład diety u różnych populacji m.in. we Włoszech, w Japonii, Afryce
Południowej, USA, Finlandii i innych krajach. Eksperymentował też z żywieniem wysokotłuszczowym na
pacjentach chorych na schizofrenię, u których obserwował wzrost poziomu cholesterolu.
We wczesnych latach 50-tych Keys wysunął
hipotezę, że tłuszcz w pożywieniu podnosi
poziom cholesterolu, ten zaś wywołuje
chorobę wieńcową. Swoją hipotezę oparł
na dwóch badaniach: Six Countries Analysis
(1953) i Seven Countries Study (1956).
Obserwując wybrane populacje wykazał
pozytywną korelację pomiędzy spożyciem
tłuszczu w diecie a śmiertelnością w wyniku
choroby wieńcowej. Jak pokazuje Taubes,
Keys w swoich badaniach selektywnie dobrał
próbę. Do dyspozycji miał dane z 22 krajów,
ale wybrał z nich tylko 7, o których wiedział
z góry, że potwierdzą przyjętą przez niego
hipotezę. Gdyby Keys uwzględnił pozostałe
państwa, pozornie oczywista korelacja
między spożyciem tłuszczu i chorobami
serca znikłaby. Co więcej, inny dobór państw
pokazałby korelacje odwrotną: im więcej
tłuszczu w diecie, tym mniej zachorowań na
serce.
8
8
22
US
US
7
7
7
3
1
Canada
Australia
Canada
Australia
6
6
16
5
5
10
21
11
4
4
England
and Wales
England
and Wales
20
19
3
3
5
17
21
9
15
12
2
2
18
Italy
Italy
13
1
1
6
8
Japan
4
Japan
14
0
0
0
10
20
30
40
50
0
10
20
30
40
50
Percent Calories from Fat
Percent Calories from Fat
Figure 1B - as 1A but with all countries where data were available
when Keys published. 1 Australia 2 Italy 3 Canada 4 Ceylon
5 Chile 6 Denmark 7 Finland 8 France 9 W Germany 10 Ireland
11 Israel 12 Italy 13 Japan 14 Mexico 15 Holland 16 New Zealand
17 Norway 18 Portugal 19 Sweden 20 Switzerland
21 Great Britain 22 USA
Data from Yerushalamy and Hilleboe
Figure 1A. Correlation between the total fat consumption as a
percent of total calorie consumption, and mortality from coronary
heart disease in six countries. Data from Keys 1
Wykres opracowany przez Ancela Keysa nie uwzględniał tych krajów, z których dane nie pasowały do jego teorii, że
ryzyko wystąpienia chorób serca rośnie wraz ze spożyciem kalorii z tłuszczu.
Inny problem z badaniami Keysa polegał na tym, pisze Taubes, że skoncentrował się on jedynie na wykazaniu
korelacji. A korelacja nie jest równoznaczna z ustaleniem, co jest przyczyną, a co skutkiem. Główny oponent
www.nowadebata.pl
3
805152432.003.png 805152432.004.png 805152432.005.png 805152432.006.png 805152432.007.png 805152432.008.png 805152432.009.png 805152432.010.png 805152432.011.png 805152432.012.png 805152432.013.png 805152432.014.png 805152432.015.png 805152432.016.png 805152432.017.png 805152432.018.png 805152432.019.png 805152432.020.png 805152432.021.png 805152432.022.png 805152432.023.png 805152432.024.png 805152432.025.png 805152432.026.png 805152432.027.png 805152432.028.png 805152432.029.png 805152432.030.png 805152432.031.png 805152432.032.png 805152432.033.png 805152432.034.png 805152432.035.png 805152432.036.png 805152432.037.png 805152432.038.png 805152432.039.png 805152432.040.png 805152432.041.png 805152432.042.png 805152432.043.png 805152432.044.png 805152432.045.png 805152432.046.png 805152432.047.png 805152432.048.png 805152432.049.png 805152432.050.png 805152432.052.png 805152432.053.png 805152432.054.png 805152432.055.png 805152432.056.png 805152432.057.png 805152432.058.png 805152432.059.png 805152432.060.png 805152432.061.png 805152432.063.png 805152432.064.png 805152432.065.png 805152432.066.png 805152432.067.png 805152432.068.png 805152432.069.png 805152432.070.png 805152432.071.png 805152432.072.png
 
Keysa w tamtym czasie, prof. John Yudkin wykazywał, że wszędzie tam, gdzie Keys widział związek między
tłuszczem i chorobami serca, występowała również silna korelacja z ilością spożywanego cukru. Warto
pamiętać, że korelacja per se może być myląca. Kogut zawsze pieje o wschodzie słońca, ale czy to oznacza, że
bez piejącego koguta słońce nie wzejdzie? Korelacja służyć może jedynie do sformułowania hipotezy, która
musi następnie podlegać weryikacji. Taubes dokumentuje, że do dzisiaj nauka ani takich badań nie wykonała,
ani takich potwierdzeń nie dostarczyła.
Książka Good Calories, Bad Calories pokazuje, że zwolennicy hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej od początku
przyjmowali bardzo specyiczną logikę w debacie z oponentami. Nie mogąc zdobyć dowodów naukowych na
poparcie swoich teorii, kładli nacisk na zdrowie jako problem społeczny i podkreślali obowiązek dostarczania
Amerykanom wszelkiej dostępnej wiedzy, nawet jeśli nie jest ona w pełni zweryikowana. Proponowali nawet,
aby osoby zdrowe uznać za de facto chore, ponieważ mogą one nieświadomie wywoływać u siebie chorobę
wieńcową poprzez „niezdrowe”, tłuste odżywianie. Potrzebę uzyskania ostatecznego dowodu na słuszność
swojej hipotezy Keys i jego zwolennicy nazywali luksusem, na który Ameryka nie mogła sobie pozwolić.
Sam Ancel Keys zwykł odrzucać argumenty oponentów stwierdzeniem, że „brak ostatecznego dowodu na
prawdziwość danej hipotezy, nie jest dowodem na jej nieprawdziwość”. Taka metodologia zwolenników nowej
hipotezy obarczona była tzw. „obciążeniem selekcji”. Opierali się oni tylko na tych obserwacjach i rezultatach
badań, które potwierdzały ich założenia. Wszystkie inne dane, sprzeczne z hipotezą, były zwykle pomijane,
uznawane za nieistotne lub nieprawdziwe. A z biegiem czasu gromadziło się ich coraz więcej, np. badania
porównawcze Japończyków w Japonii i USA, Indian Navajo, imigrantów Irlandzkich w USA, rolników z Alp
szwajcarskich, plemion Masajów, Samburu i innych.
Nie kto inny jak Ancel Keys spopularyzował w latach 80-tych ubiegłego wieku powszechnie znaną dziś
koncepcję „diety śródziemnomorskiej” jako zdrowej dla serca. Bez wątpienia ten amerykański naukowiec
wywarł decydujący wpływ na jadłospis przeciętnego człowieka na całym świecie.
Pozanaukowe czynniki zmiany
Ważną częścią książki Taubesa jest analiza pozamedycznych okoliczności upowszechniania się jednej hipotezy
kosztem drugiej. Autor odkrywa mechanizmy polityczne, ekonomiczne i socjologiczne, które odegrały
kluczową rolę w rozpropagowaniu hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej. W tym kontekście interesujące są na
przykład okoliczności, w jakich American Heart Association (AHA) udzieliło poparcia hipotezie o szkodliwości
pokarmów zwierzęcych zaproponowanej przez Ancela Keysa. Jeszcze w roku 1957,
pisze Taubes, AHA oświadczyło, że „brak jest dowodów wystarczających do przyjęcia
jednoznacznego stanowiska w kwestii związku miedzy żywieniem, w szczególności
relacji między tłuszczem w diecie a arteriosklerozą i chorobami serca.” Jednak trzy
lata później AHA zmieniło zdanie stwierdzając w kolejnym raporcie, że „najlepsze
zgromadzone dotychczas dane naukowe wskazują na to, że Amerykanie mogą
obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów i
zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami wielonienasyconymi.” Jak relacjonuje
Taubes, do zmiany stanowiska doszło nie dlatego, że pojawiły się nowe dowody
naukowe, ale dlatego, że jednym z autorów tego nowego raportu, który notabene
nie zawierał niemal żadnych przypisów i odniesień do literatury fachowej, był
sam Ancel Keys. W taki sposób ten wpływowy badacz podsumował i docenił swój
własny dorobek. W 1960 roku AHA zniosło tzw. „grupy ryzyka” i ogłosiło, że nowe
niskotłuszczowe zalecenia dietetyczne dotyczą całej populacji, w tym niemowląt,
dzieci, nastolatków, kobiet w ciąży, matek karmiących i seniorów.
źródło: http://vintagedish.blogspot.com/2008_07_01_archive.html
Od lat 50-tych gwałtownie rośnie w USA
konsumpcja tłuszczów wielonienasyconych
kosztem tradycyjnych tłuszczów zwierzęcych.
Na zdjęciu przykład reklamy margaryny i
oleju irmy Mazola z 1968 roku akcentującej
zdrowotne właściwości olejów roślinnych.
Od lat 60-tych przyspiesza w USA proces określany jako „oliwienie Ameryki”.
Taubes pokazuje, że AHA bardzo wcześnie zawarło sojusz z producentami olejów
roślinnych i margaryny. Wspólnie popularyzowano tłuszcze roślinne, kosztem smalcu i masła. Wspólnie
organizowano społeczne kampanie edukacyjne np. kampania „ listen to your heart ”. Przemysł zainteresowany
www.nowadebata.pl
4
805152432.074.png 805152432.075.png
upowszechnieniem nowej nauki chętnie współinansował nowe podręczniki
i materiały informacyjne dla lekarzy. Jednocześnie wdrażał technologię
odtłuszczania mleka, jogurtów i innych produktów mlecznych. Coraz mocniej
popularyzowane były produkty zbożowe, soja i ryż. Ten stan symbiozy AHA z
producentami tłuszczów roślinnych zakończył się w połowie lat 70-tych, kiedy
wykazano w badaniach laboratoryjnych, że tłuszcze wielonienasycone wywołują u
zwierząt nowotwory.
Taubes pokazuje, że od samego początku ważną rolę w upowszechnianiu nowego
paradygmatu odegrały media, które odnalazły w nim jasny i pozytywny przekaz
- receptę na rozwiązanie ważkiego problemu społecznego, jakim po Drugiej
Wojnie Światowej stało się zdrowie człowieka. Badacze sceptyczni wobec hipotezy
tłuszczowo-cholesterolowej wypadali w mediach blado na tle jej zwolenników.
Podkreślali jedynie konieczność uzyskania jednoznacznych dowodów naukowych
przed sformułowaniem zaleceń publicznych, apelowali o prowadzenie dalszych
badań, mnożyli pytania zamiast dostarczać prostych odpowiedzi. Taki przekaz
nie nadawał się ani do cytowania, ani na nagłówki.
W 1961 roku Ancel Keys znalazł się na okładce
magazynu „Time” jako „twarz” nowego paradygmatu
i nadzieja zdrowotna dla wszystkich Amerykanów.
Polityczne rozstrzygnięcie
Taubes przypomina, że trwające do późnych lat 70-tych kontrowersje naukowe wokół wpływu żywienia
na zdrowie zostały ostatecznie rozstrzygnięte przez polityków, a nie przez naukowców. Stało się tak za
sprawą komisji senatora Georga McGoverna, która 14 stycznia 1977 roku ogłosiła Cele Żywieniowe dla
Stanów Zjednoczonych , zalecające zmniejszenie udziału pokarmów zwierzęcych w diecie Amerykanów. Swoją
decyzją senatorowie zalegalizowali hipotezę tłuszczowo-cholesterolową i właściwie zdelegalizowali hipotezę
węglowodanową.
Komisja Senacka Georga McGoverna pn. Senate Select Committee on Nutrition and Human Needs działała od
1968 roku i zajmowała się zwalczaniem problemu niedożywienia w Stanach Zjednoczonych. Uruchomiła
szereg programów na rzecz walki z niedożywieniem i cieszyła się dobrą prasą w początkowym okresie swojej
działalności. Na początku lat 70tych senatorowie zainteresowali się nową hipotezą o niebezpiecznych
dla zdrowia tłuszczach i cholesterolu. Politycy planowali zająć się tym zagadnieniem już w roku 1972, ale
musieli to odłożyć na później, ponieważ McGovern w tym samym roku ubiegał się o prezydenturę USA. Po
przegranych wyborach, jego komisja miała jeszcze więcej powodów żeby skierować swe wysiłki w kierunku
rozstrzygnięcia toczącej się debaty naukowej. Problem przyczyn choroby wieńcowej stawał się bowiem tym
bardziej palący, że ukazała się książka Johna Yudkina pt. Pure White and Deadly , która identyikowała cukier,
a nie tłuszcz jako przyczynę chorób serca. W środowisku naukowym i politycznym rosła presja, aby jak
najszybciej rozstrzygnąć te kontrowersje.
Między rokiem 1973 a 1976 senator McGovern i jego
współpracownicy odbyli serię spotkań z lekarzami i
naukowcami, zarówno przeciwnikami jak i zwolennikami
hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej. Jednak opinie tych
pierwszych nie dawały politykom podstawy do działania.
Podkreślali oni naukowe niejasności, akcentowali konieczność
prowadzenia dalszych badań, apelowali o wstrzemięźliwość
w formułowaniu publicznych zaleceń. Nie tego szukali
politycy. Od naukowców oczekiwali uzasadnienia dla
podjęcia konkretnych działań, które można by w oczach
amerykańskiej opinii publicznej przedstawić jako akcję
prozdrowotną, podjętą przez administrację zatroskaną o
zdrowie Amerykanów. Z tego powodu zwolennicy hipotezy
źródło : http://www.americanthinker.com/2009/03/george_mcgovern_revisited.html
Komisja Senacka rozmawia z naukowcami. Obok McGoverna zasiadali w niej m.in. Ted
Kennedy i Bob Dole. Cele Żywieniowe przyjęte przez Komisję w 1977 roku zapewniły skrobi
i produktom zbożowym dominujący udział w amerykańskiej diecie.
www.nowadebata.pl
5
805152432.076.png 805152432.077.png 805152432.078.png 805152432.079.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin