- Groszkowa zupa jest autentycznie zielona. Listki sałaty traktujemy w niej jako obiekt do smażenia, więc spokojnie można je kroić nożem. Do tego zielonego, aksamitnego kremu można wymyślić fajny sposób serwowania, żeby kolorystycznie wszystko pasowało. Zupa wygląda ślicznie i smakuje super. Dla 4 osób. Czas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić: 1. Pokrój boczek w cienkie paseczki. 2. Cebulę pokrój w piórka. 3. Na głębokiej patelni podsmaż na oleju boczek i cebulę. 4. Oderwij liście sałaty, dokładnie je umyj i wysusz. Pokrój sałatę i wrzuć na patelnię z cebulą i boczkiem. 5. Dodaj groszek, bulion i gotuj całość do momentu, kiedy groszek będzie miękki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem 6. Ostudź zupę, a następnie ją zmiksuj. 7. Podgrzej całość na małym ogniu, aż zgęstnieje. Bon appetit!
drukować
· 1 1/2 l bulionu
· 200 g boczku
· 1 kg groszku zielonego (może być mrożony lub z puszki)
· 2 cebule
· 1 sałata
· olej do smażenia
· sól i pieprz do smaku
DODOX