Ocena_Ryzyka_Zawodowego.Pakowaczka[1].doc

(371 KB) Pobierz
Tabela 4 Wyniki identyfikacji zagrożeń – czynności i narażenia

 

 

      Prino-Plast Sp z o.o.JV

.......................................................

                 Nazwa zakładu pracy

 

 

 

KARTA ANALIZY RYZYKA ZAWODOWEGO

 

Data: 16.02.2009 r

 

Nazwa zakładu i adres

Prino-Plast Sp z o.o.JV

Al. Wojska Polskiego 48,82-200 Malbork

Kod wydziału: 

Hale:I,II,III,IV,VI,VIII

Autor:

Józef Mirowicz
 

Stanowisko pracy:

Pakowaczka

Kod                    stanowiska:

9320203

 

 

 

 

 

 

 

D o k u m e n t a c j a

oceny ryzyka zawodowego na stanowisku

Pakowaczka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocenę  wykonał do pracy zaliczeniowej:

Józef Mirowicz    

Edycja XIII,Studia Podyplomowe BHP

...........................................

                                                                                                                       Zatwierdził 

 

 

Kolejny numer karty

01/02//2009

 

 

 

 

 

INFORMACJA O STANOWISKU PRACY

 

 

1.Informacje szczegółowe[1]

 

Definicja i/lub opis zawodu

 

Podstawowym zadaniem pakowaczki jest pakowanie przetworzonych

półproduktów :taśmy,podkładu, sznura w wyrób gotowy jakimi są płatki kosmetyczno-higieniczne,opatrunkowe,patyczki,wata,rolki,podkłady medyczne,sznur fryzjerski.. Jest to długotrwały proces technologiczny, składający się z wielu etapów, wykonywanych kolejno czynności i operacji, realizowany w oparciu o niezbędne środki produkcji, tzn. maszyny, narzędzia i aparaturę.Zadaniem pakowaczki jest jest obsługiwanie maszyn, urządzeń w końcowej fazie produkcji: włączanie i zatrzymywanie, regulowanie szybkości obrotów i tempa pracy, kontrolowanie prawidłowości procesu technologicznego, czyszczenie, ważenie.W zawodzie pakowaczki istnieją specjalizacje, ponieważ poszczególne etapy procesu technologicznego realizowane są na różnych stanowiskach pracy – obowiązki i czynności pracowników są na tych stanowiskach odmienne, mimo, iż wszystkie są w ramach tego samego zawodu i prowadzą do wytworzenia i zapakowania gotowego produktu zgodnie z wyspecyfikowanymi wymaganiami. Czynności, które wykonuje, ich liczba i stopień trudności zależą od tego, jaką maszynę i urządzenie pakowaczka obsługuje. Najistotniejsze różnice konstrukcyjne między poszczególnymi rodzajami maszyn, z których wynikają różnice w obsłudze, polegają na formie  gotowego wyrobu: wata formowana jest na urządzeniu falującym poprzez podanie warstwy włókien ze zgrzeblarek.Płatki okrągłe,czy owalne wycinane są na płatkarkach z płaskiej taśmy włókien, a patyczki wykonywane są na automacie, gdzie wprowadzany jest sznur z włókien bawełny. Poszczególne maszyny różnią się stpniem automatyzacji. Płatki mogą być pakowane automatycznie w woreczki foliowe.Wata również może być produkowana na automacie, gdzie pakowanie opakowań jednostkowych wykonuje maszyna, a pakowaczka pakuje w karton,oznacza,sprawdza masę wyrobu i ustawia kartony na palecie.

 

 

 

 

Tabela 1 Informacja o charakterystyce stanowiska pracy [2]

 

l.p.

Wyszczególnienie

Opis

1.                     

Nazwa stanowiska pracy

Pakowaczka

2.                     

Kod wg klasyfikacji zawodów i specjalności

9320203 

 

3.                     

Obsługiwane na stanowisku maszyny i urządzenia

-       urządzenie formujące ,,Bouda”

-       transporter wraz z detektorem metalu i drukarką,

-       zgrzeblarka wraz z zasobnikiem bunkrowym,

-       automat do waty,

-       zwijarka bobin,

-       zwijarka rolek,

-       piła taśmowa do rolek,

-       płatkarka automatyczna i z ręcznym pakowaniem,

-       patyczkarka.

-       urządzenie do formowania i cięcia podkładów medycznych.

4.                     

Wykonywane czynności

-       pakowanie waty,płatków, patyczków,rolek,bobin,podkładów medycznych w opakowania jednostkowe,

-       pakowanie opakowań jednostkowych w zbiorcze,

-       ważenie wyrobów,

-       segregacja surowców przetwarzalnych,zwrotnych,

-       znakowanie mające na celu identyfikację,

-       usuwanie wtrąceń i zabrudzeń w wyrobach i surocach,

-       prace porządkowe,czyszczenie maszyn i sprzątanie.

5.                     

Pomieszczenia pracy

-       wysokość: 3,5 m;

-       powierzchnia hali produkcyjnej: ok. 1700 m2;

-       liczba stanowisk w pomieszczeniu: 6;

-       odległość między wyposażeniem: ponad 0,5 metra;

-       rodzaj podłogi:posadzka betonowa malowana farbą odporną na ścieranie i antypoślizgową;

-       oświetlenie naturalne: 5 okien o powierzchni 7 m2/pomieszczenie;

-       oświetlenie sztuczne: świetlówki (20 opraw x 2 świetlówki);

-       wentylacja naturalna: grawitacyjna;

-       wentylacja sztuczna: wyciąg wentylacyjny uruchamiany wyłącznikiem;

-       temperatura: 20 °C, brak klimatyzacji,latem do 32°C;

-       pomiary ochronne instalacji elektrycznej: wykonane,

-       maszyny i urządzenia spełnają minimalne wymagania Dyrektywy maszynowej  98/37/EC

6.                     

Profilaktyczne badania lekarskie

-       wstępne

-       okresowe: co dwa lata,

7.                     

Szkolenie w zakresie BHP

-       instruktaż ogólny: tak

-       instruktaż stanowiskowy: tak

-       szkolenie okresowe: częstotliwość zgodna z przepisami

8.                     

Uprawnienia

-       uprawni...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin