Bounty(1).doc

(368 KB) Pobierz
Bounty

Bounty

 

Składniki na biszkopt:

·         5 jajek

·         1 niepełna szklanka mąki pszennej

·         pół szklanki cukru

·         2 łyżki kakao

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temp. 170 - 180°C  przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z ekstraktem waniliowym.

 

 

 

Masa kokosowa:

·         1/2 litra mleka

·         1/2 szklanki cukru

·         20 dag masła

·         25 dag wiórek kokosowych

·         cukier waniliowy

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut) często mieszając. Do gorącej masy należy dodać masło i mieszać łyżką aby się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

 

Polewa:

·         czekolada mleczna 100 g

·         czekolada gorzka 100 g

·         12,5 dag margaryny

Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Ostudzić i polać ciasto.

Ciasto należy schłodzić w lodówce, by do końca zgęstniało.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin