Sos pomidorowy na jesień i zimęWitam!W dzisiejszym Magazynie Gazety Wyborczej jest przepis na "sos pomidorowy na jesien i zime".Podaje wiec tym, ktorzy nie maja dostepu do GW.Proporcje:1,5 kg dojrzalych pomidorow1 cebula,1 marchewka,1 lodyga selera naciowego2 zabki czosnku,1 lyzeczka tymianku,1 listek laurowy,1 lyzeczka ziol prowansalskichdo smaku: cukier, sol, swiezo zmielony pieprz oliwa z oliwek lub olej slonecznikowy (najlepiej, jak pisza, tloczony na zimno)Sposob przyrzadzenia:Pomidory sparzyc, obrac ze skory, rozgniesc. W garnku z grubym dnem obsmazyc na oliwie przez 5 minut pokrojone warzywa: cebule, marchewke i seler. Czosnek wrzucic w calosci (znaczy: cale zabki). Dodac pomidory, szczypte cukru, ziola, listek laurowy, sol i pieprz. Dusic 1 godzine na malym ogniu pod przykryciem, czesto mieszajac i uwazajac, by sos sie nie przypalil :-)))Powinien miec konsystencje gestej smietany. Jesli jest zbyt rzadki, to odkryc garnek i delikatnie odparowac.Autorka, Zosia (tak jest podpisane), mowi tez, ze sos mozna zamrozic w plastikowych pojemniczkach.Pozdrawiam
renialen