Jajka w koszulkach na szpinaku
Składniki
dla 4-6 osób
jajka, 6ocet, 3 łyżkiszpinak, 0,5 kgcebula, 1duży ząbek czosnku, 1sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, ostra papryka, masło, 2 łyżkiżółty ser, 3 plastryśmietanka 30 %, pół szklanki
czas przygotowania: do 45 min
1. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać szpinak, doprawić sola, pieprzem, gałka muszkatołowa, chwile poddusić i dodać śmietankę, gotować 5 min. i przełożyć do naczynia żaroodpornego.2. Zagotować 1 litr wody z 3 łyżkami octu. Jajka pojedynczo wybijać na głębszy spodeczek i delikatnie przełożyć na wrzątek, gotować 3 min., wyjąć łyżka cedzakowa i przełożyć do naczynia ze szpinakiem.3. Jajka przykryć paskami sera i wstawić do nagrzanego do 200 ?C piekarnika. Zapiekać 5 min.
Stokrotki z jaj
dla 2-4 osób
jaja ugotowane na twardo, 5 sztoliwa, sok z cytryny, 1 łyżeczkasól, papryka do smaku,
czas przygotowania: do 20 min
1. Jaja pokroić w poprzek na cienkie plasterki, aby wyszło ok. 10 z 1 jaja. Wyjąc żółtko ostrożnie, by nie naruszyć obrączek z białka. Ułożyć je na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty (obrączki mają zachodzić brzegami jeden na drugi) na kształt wianka.2. Żółtka utrzeć z oliwą, sokiem z cytryny, solą i papryką na gładką masę.Masę nakładać łyżeczką w środek każdego kółka z białek.Wygląda jak wianek ze stokrotek. Smacznego.
JAJA FASZEROWANE
jaja ugotowane na twardo, 5sardynki, 1 puszkamajonez, przyprawy do smaku, sałata, pomidor, zielenina do przybrania,
1. Obrane jaja przekroić wzdłuż na pół. Wyjąc żółtka i utrzeć je z sardynkami, majonezem i przyprawami. Masą faszerować foremki z białek. Układając na liściach sałaty, plastrach pomidora, przybrać zieleniną. Podawać z różnego rodzaju pieczywem. Smacznego.
Promyczek59