Ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny 1/3 szklanki wody łyżka cukru
Krem: 3/4 mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki do posypania) cukier waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto posiekaj nożem, połącz, szybko zagnieć. Podziel na 2 części. Wyłóż nimi 2 prostokątne foremki, upiecz (30 min w 170˚C). Ostudź.
Zrób krem:
zmiksuj 1/2 szklanki mleka z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem pudrem i waniliowym. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka wlewaj powoli masę z żółtkami, ciągle mieszając. Kiedy masa uzyska gęstość budyniu, zdejmij z ognia i lekko przestudź. Rozsmaruj krem na jednym płacie ciasta, przykryj drugim, lekko dociśnij. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, oprósz pozostałym cukrem pudrem. Potnij na kwadraty.
barabba