Pizza Capri
Składniki (dla dwóch osób):
ciasto:
· 200g mąki
· 10g drożdży
· 1/2 łyżeczki cukru
· 1/2 filiżanki lekko ciepłego mleka
· 6 łyżek oleju
· 1/2 łyżeczki soli
obłożenie:
· 100g gotowanej szynki
· 50g salami
· 2 papryki (czerwona i zielona)
· 100g pieczarek
· 1 cebula
· 50g sera owczego
· 50g sera do zapiekania
· 1 łyżeczka suszonego oregano
sos:
· 100g przetartych pomidorów
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 ząbki czosnku
· 4 gałązki oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)
· 5 listków bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii)
· sól
· pieprz
· papryka mielona
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek, włożyć w dołek pokruszone drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, na końcu dodać olej. Wyrobić dobrze ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie zagnieść jeszcze raz, dobrze wyrabiając i rozwałkować na natłuszczonej blasze lub formach do pizzy.Postawić na 10 minut do podrośnięcia.
Sos:
Przetarte pomidory wymieszać z oliwą z oliwek, dodając mniej więcej 1/2 filiżanki wody. Mieszać, aż olej przestanie błyszczeć. Obrać czosnek i drobniutko pokroić, świeże oregano i bazylię drobno posiekać i wymieszać wszystko z sosem. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Obłożenie:
Rozsmarować sos na przygotowanym wcześniej cieście. Następnie obłożyć pizzę gotowaną szynką, salami, pokrojoną w kawałeczki papryką, pokrojonymi w plasterki pieczarkami i cebulą. Posypać żółtym serem do zapiekania, a na wierzch położyć kawałeczki sera owczego.
Pizzę piec 30-45 minut w temperaturze 180-200°C, 5 minut przed końcem pieczenia posypać suszonym oregano.
Do dzieła !
krystynka161