Szacowanie niepewności pomiaru w badaniach fizykochemicznych i mikrobiologicznych.pdf

(1079 KB) Pobierz
I_okladka_zaakceptowana.indd
LABORATORIUM 3/2009 | ... W LABORATORIUM
Szacowanie niepewności
pomiaru
w badaniach fizykochemicznych i mikrobiologicznych
STRESZCZENIE Laboratoria
akredytowane oraz ubiegające się
o akredytację powinny szacować
niepewność stosowanych metod
badawczych. Wymaganie takie nakłada
norma PN-EN ISO/IEC 17025:2005
oraz dokument EA-04/16. Artykuł
przedstawia wymagania, źródła
niepewności, sposoby szacowania
oraz formę nadzoru nad czynnikami
wnoszącymi niepewność.
SŁOWA KLUCZOWE niepewność
metody badawczej, akredytacja,
laboratorium, EA-04/16,
PN-EN ISO/IEC 17025:2005.
związany z wynikiem pomiaru,
charakteryzujący rozrzut warto-
ści, które można w uzasadniony sposób
przypisać wielkości mierzonej. Za nie-
pewność standardową uznajemy niepew-
ność pomiaru wyrażoną jako odchylenie
standardowe.
for Accreditation) ma zapewniać jed-
nolity tryb postępowania jej członków
w celu wzajemnego uznawania wytycz-
nych. Zaleca się zatem, by akredytowa-
ne laboratoria badawcze postępowały
jednakowo w kwestii oceny niepewno-
ści, zgodnie z przewodnikiem wdraża-
nia niepewności pomiaru ( Guide to the
Expression of Uncertainty in Measurements
– GUM). Rozdział 4 dokumentu EA-
04/16 przedstawia krótkie streszczenie
przewodnika GUM. Sposób wdrażania
i wykorzystania wytycznych podanych
w tym dokumencie pozostawia się
do uznania w laboratoriach. Działania
związane z wdrażaniem niepewności
mogą być włączone w proces ciągłe-
go doskonalenia systemu zarządzania
w obszarze technicznym. Znajomość
niepewności pomiaru wyników badań
jest fundamentalnie ważna dla laborato-
riów, ich klientów i wszystkich instytu-
cji wykorzystujących te wyniki w celach
porównawczych.
WYMAGANIA DOTYCZĄCE
NIEPEWNOŚCI
Norma PN-EN ISO/IEC 17025:2005
w punkcie 5.4.6. wymaga, aby labora-
toria posiadały i stosowały procedurę
szacowania niepewności pomiaru. Jedno-
cześnie norma zaznacza, iż w pewnych
warunkach charakter metody badawczej
może uniemożliwić ścisłe, metrologicz-
ne i statystycznie uzasadnione, oblicze-
nie niepewności pomiaru. Wskazane
jest w takiej sytuacji zidentyfikowanie
źródeł niepewności, oszacowanie ich
na podstawie danych z walidacji, do-
świadczenia i wiedzy analityków. Nor-
ma zaznacza też, iż należy wziąć pod
uwagę wszystkie składniki niepewności
wnoszące wkład do niepewności całko-
witej. W tym miejscu norma wymienia
wzorce i materiały odniesienia, stoso-
wane metody i wyposażenie, warunki
środowiskowe, właściwości i stan obiek-
tów poddawanych badaniu oraz wyko-
nawcę badania.
Kolejne wymagania zostały opubliko-
wane 22 czerwca 2007 r. w dokumencie
EA-04/16 – Wytyczne EA dotyczące
wyrażania niepewności w badaniach
ilościowych. Wraz z tym dokumentem
ukazał się komunikat PCA informują-
cy o obowiązku stosowania dokumen-
tu EA-04/16. Stąd jednym z wymagań
otrzymania i utrzymania akredytacji
laboratoriów badawczych, zamieszczo-
nych w dokumencie DAB-07 jest speł-
nienie wymagań dokumentu EA-04/16.
Działanie EA (European co-operation
SUMMARY Accredited laboratories
as well as those qualifying
for an accreditation should estimate
the uncertainty of applied research
methods. It is required by
the PN EN ISO/IEC 17025:2005 norm,
as well as the EA-04/16 document.
The article presents requirements, origins
of uncertainty, methods of estimation
and the character of supervision over
the uncertainty contributing factors.
KEY WORDS uncertainty of research
methods, accreditaion, laboratory,
EA-04/16, PN-EN ISO/IEC 17025:2005.
ŹRÓDŁA NIEPEWNOŚCI
W zależności od wymagań metody badaw-
czej lub konkretnych wymagań klienta
pod uwagę mogą być brane różne źródła
niepewności. Laboratorium powinno być
świadome, które etapy wnoszą niepew-
ność i które należy oszacować.
Przykładowe źródła niepewności:
– pobieranie próbki, transport i prze-
chowywanie próbki,
– nie w pełni zdefiniowane wartości
mierzone,
– niereprezentatywna próbka do badań,
– niedostateczna wiedza o wpływie czyn-
ników środowiskowych albo niedosko-
nały pomiar warunków otoczenia,
– wieloetapowość przygotowania próbki
do badań,
– zastosowanie wzorców czy materiałów
odniesienia,
– zastosowane wyposażenie,
mgr inż. Agnieszka Salata
ODDZIAŁ LABORATORYJNY
POWIATOWA STACJA SANITARNO EPIDEMIOLOGICZNA W ZGORZELCU
28
N iepewność pomiaru to parametr
116912684.055.png 116912684.066.png 116912684.077.png 116912684.087.png 116912684.001.png 116912684.007.png 116912684.008.png 116912684.009.png 116912684.010.png 116912684.011.png 116912684.012.png 116912684.013.png 116912684.014.png 116912684.015.png 116912684.016.png 116912684.017.png
 
... W LABORATORIUM | LABORATORIUM 3/2009
– przybliżenia i założenia upraszczające
tkwiące w metodzie lub procedurze
badawczej,
– zmienność warunków powtarzanych
badań.
Pomocnym narzędziem pracy jest
wykonanie diagramu uwzględniającego
wszystkie źródła niepewności. Przy-
kład takiego diagramu przedstawiono
na rys. 1.
BADANIA
FIZYKOCHEMICZNE
ORAZ ILOŚCIOWE BADANIA
MIKROBIOLOGICZNE
Oszacowanie niepewności może zostać
oparte na danych otrzymanych w pro-
cesie walidacji, danych otrzymanych
w ramach wewnętrznej kontroli jakości
badań oraz danych wynikających z pa-
rametrów metody badawczej. Walidacja
metod badawczych powinna bazować
na próbkach naturalnych. Nie zawsze
w danym okresie jest możliwe uzyskanie
w próbkach naturalnych stężeń w całym
zakresie badawczym, dlatego laboratoria
stosują certyfikowane materiały odniesie-
nia (CRM), np. wzorce fizykochemiczne
o określonym stężeniu lub mikrobiologicz-
ne kultury odniesienia. Dane wejściowe
służące do policzenia niepewności moż-
na podzielić na dwie grupy, co związane
jest ze sposobem określenia ich wielkości.
Pierwszą grupą są wielkości, których wy-
znaczenie jest możliwe poprzez obróbkę
statystyczną danych pochodzących bezpo-
średnio z powtarzanych obserwacji. Drugą
grupą są wielkości pochodzące ze źródeł
zewnętrznych. Mogą to być świadectwa
i certyfikaty jakości dostarczone przez
producenta danego wyposażenia oraz
świadectwa wzorcowania wyposażenia
wystawiane przez akredytowane labora-
toria wzorcujące. Z estymatami wielkości
wejściowych są związane dwa typy obli-
czania niepewności.
29
116912684.018.png 116912684.019.png 116912684.020.png 116912684.021.png 116912684.022.png 116912684.023.png 116912684.024.png 116912684.025.png 116912684.026.png 116912684.027.png 116912684.028.png 116912684.029.png 116912684.030.png 116912684.031.png 116912684.032.png 116912684.033.png 116912684.034.png 116912684.035.png 116912684.036.png 116912684.037.png 116912684.038.png 116912684.039.png 116912684.040.png 116912684.041.png 116912684.042.png 116912684.043.png 116912684.044.png 116912684.045.png 116912684.046.png 116912684.047.png 116912684.048.png 116912684.049.png
LABORATORIUM 3/2009 | ... W LABORATORIUM
Pobieranie
próbki
(czas,
objętość,
jednolitość)
Transport
próbki
(temperatura,
czas)
Przechowywanie
próbki
(czas, temperatura)
Doprowadzenie
do wymaganego
stanu (temperatura,
jednolitość,
rozcieńczenie)
Zdefiniowanie
próbki
(wytypowanie
bakterii
na płytce
z podłożem)
Dokładność
zastosowanego
wyposażenia
(spektrofotometr,
pipety, elektrody,
czujniki itp.)
Odczyt wskazań
wyposażenia
Przygotowanie
odczynników
i podłoży
mikrobiologicznych
(waga, odważniki,
pH-metr, cylindry,
pipety)
Wykonanie analizy
(czas zachodzenia
reakcji chemicznych,
czas inkubacji
mikroorganizmów,
liczenie kolonii,
zaokrąglenie wyników)
Warunki wykonywania
badań (temperatura,
wilgotność,
czystość powietrza,
powierzchni,
wyposażenia,
temperatura
w cieplarkach)
Obliczenie
wyniku badania.
Interpretacja
wyniku badania
Rys.1. Diagram źródeł niepewności
Metoda obliczania niepewności stan-
dardowej typu A jest oparta na obróbce
statystycznej serii obserwacji. Tak osza-
cowana niepewność standardowa (wzór
3, ramka 1) dla uśrednionych wyników
odpowiada odchyleniu standardowemu
średniej (wzór 2), które jest wyznaczane
w oparciu o odchylenie standardowe
(wzór 1). Metody fizykochemiczne oraz
ilościowe mikrobiologiczne umożliwiają
przeprowadzenie wielu niezależnych ob-
serwacji wielkości wejściowej. Dla metod
fizykochemicznych mogą one być oparte
na wielokrotnym badaniu próbki o okre-
ślonym stężeniu, dla ilościowych metod
mikrobiologicznych – na rozstępie.
Metoda obliczania niepewności stan-
dardowej typu B oparta jest na innych
zasadach niż analiza statystyczna serii
obserwacji. Przy obliczaniu można wziąć
pod uwagę dane uzyskane z wcześniej-
szych badań lub podane przez produ-
centa, dane pochodzące z certyfikatów
jakości, świadectw wzorcowania bądź
wiadomości dotyczące niepewności po-
chodzące z literatury.
Najważniejszym czynnikiem jest jed-
nak doskonała znajomość metody badaw-
czej oraz duża wiedza ogólna na temat
stosowanego wyposażenia. W sytuacji,
kiedy do szacowania niepewności typu
A posiadamy niewielką liczbę obserwacji,
szacowanie niepewności typu B okazu-
je się równie wiarygodne. Jeżeli brakuje
wartości wielkości wejściowych, wartość
niepewności standardowej należy obliczyć
na podstawie nabytego doświadczenia.
W przypadku, kiedy dane wejściowe
podane są w postaci x ± a (np. zakres
zmienności temperatury, podana przez
producenta specyfikacja wyposażenia),
możemy oszacować górną i dolną granicę
poprzez zastosowanie wzoru 7. W sytu-
acji, gdy producent podał niepewność
jako odchylenie standardowe, stosujemy
wzór 6.
Przykład 1
Producent buforów pH podaje na cer-
tyfikacie wartość 10,01± 0,02, sto-
sujemy wzór 7 i otrzymujemy
u(x 1 ) = 0,02/1,73 = 0, 011.
Przykład 2
Przygotowanie roztworu odczynnika lub
podłoża mikrobiologicznego. Źródłem
niepewności może być dopełnianie kolby
o objętości 50 ml przez analityka, tempe-
ratura oraz niepewność kolby. Pierwszą
składową uzyskamy przez wykonanie
kilku napełnień kolby, ważenie metodą
grawimetryczną i obliczenie odchylenia
standardowego równego niepewności
standardowej u(x 1 ). Wpływ temperatury
poznamy dzięki informacji o tym, w jakim
zakresie waha się temperatura w labora-
torium, np. 21 ± 3°C. Stosujemy wzór
nr 7, dla rozkładu prostokątnego, gdzie
a =  . V 0 . ΔT, a to współczynnik roz-
szerzalności objętościowej wody, i otrzy-
mujemy u(x 2 ) = 2,1 . 10-4 . 50 . 3 [ml].
Informację o niepewności kolby otrzy-
mamy z certyfikatu producenta, któ-
ry podał ją w postaci 50 ± 0,05 ml.
Stosujemy wzór nr 8 i otrzymujemy
u(x 3 ) = 0,05/2,45 = 0,02 [ml].
Należy sumować wyliczone trzy
składowe poprzez zastosowanie wzo-
ru 5, dzięki czemu otrzymujemy złożoną
niepewność wynikającą z przygotowania
roztworu. Można założyć, iż oszaco-
wanie typu A, które opiera się na serii
pomiaru wyników
badań jest fundamentalnie
ważna dla laboratoriów,
ich klientów i wszystkich
instytucji wykorzystujących
te wyniki w celach porównań.
obserwacji, jest już obarczone wpływem
wszystkich innych źródeł niepewności.
Jednak by w pełni móc nadzorować
każdy element niepewności, by być
świadomym, które źródła niepewności
wnoszą znaczący wkład, należy doko-
nać szacowania typu B. Dzięki temu
można stale doskonalić sferę techniczną
systemu zarządzania, przez zwrócenie
uwagi na obszary wnoszące największą
niepewność i ograniczenie ich wpływu.
Wytypowanie składników niepewności
oraz oszacowanie ich prowadzi do ob-
liczenia niepewności złożonej zgodnie
ze wzorem 5. Natomiast niepewność
rozszerzoną pomiaru U uzyskujemy
poprzez pomnożenie niepewności zło-
żonej i współczynnika rozszerzenia k
(wzór 4). Standardowo przyjmuje się
współczynnik rozszerzenia k = 2, co od-
powiada poziomowi ufności wynoszą-
cemu 95%. Kolejnym krokiem jest po-
danie przedziału obejmującego wynik
badania, zawierającego część wartości
mogących być przypisanymi wielkości
30
Z najomość niepewności
116912684.050.png 116912684.051.png 116912684.052.png 116912684.053.png 116912684.054.png 116912684.056.png 116912684.057.png 116912684.058.png 116912684.059.png 116912684.060.png 116912684.061.png 116912684.062.png 116912684.063.png 116912684.064.png 116912684.065.png 116912684.067.png 116912684.068.png
... W LABORATORIUM | LABORATORIUM 3/2009
Wzór 1. Odchylenie standardowe
Wzór 5. Niepewność całkowita złożona
)
6
(
x
x
)
2
U
(
X
)
U
2
1
(
x
)
....
U
2
(
x
i
Ğr
S
C
n
1
n
n
n
1
x i - kolejny wynik, x śr - wartość średnia, n- ilość prób
Wzór 6. Niepewność standardowa dla rozkładu normalnego
a
u
(
x
)
Wzór 2. Odchylenie standardowe średniej
i
k
S
S Ğr
k - współczynnik rozszerzenia, a – odchylenie standardowe
x
n
Wzór 7. Niepewność standardowa dla rozkładu prostokątnego
n - ilość prób
u
(
x
)
a
i
3
Wzór 3. Niepewność standardowa
i
U
x
i
S
x
Wzór. 8. Niepewność standardowa dla rozkładu trójkątnego
a
u i
(
x
)
Wzór 4. Niepewność rozszerzona
U = k · U C
k - współczynnik rozszerzenia, U c - całkowita niepewność standardowa
6
Ramka 1. Wzory wykorzystywane przy obliczaniu niepewności
mierzonej. Jest to niepewność rozszerzo-
na, będąca wielokrotnością niepewności
standardowej. Pomocne w szacowaniu
niepewności mogą być wyniki badań
PT. Można połączyć odchylenie stan-
dardowe powtarzalności, wyznaczone
w laboratorium z błędem systematycz-
nym metody, ustalonym na podstawie
badań PT. Istotne jest wtedy uwzględ-
nienie wyników z kilku rund PT.
SZACOWANIE
NIEPEWNOŚCI
JAKOŚCIOWYCH METOD
MIKROBIOLOGICZNYCH
Dokument EA 04/16 w deklaracji poli-
tyki podaje informację, iż obecnie bierze
się pod uwagę tylko niepewność pomiaru
w badaniach ilościowych, a strategia postę-
powania z wynikami badań jakościowych
powinna zostać opracowana przez społecz-
ność naukową. Informacja ta nie powinna
być interpretowana jako całkowite zanie-
chanie podawania niepewności dla metod
jakościowych, ponieważ punkt 5.4.6.2 PN-
EN ISO/IEC 17025:2005 podaje, iż labo-
ratoria badawcze powinny mieć i stosować
procedury szacowania niepewności pomia-
ru. W sytuacji, gdy charakter metody ba-
dawczej jest w stanie uniemożliwić ścisłe,
metrologiczne i statystycznie uzasadnione
reklama
ANALIZA LABORATORYJNA
SPEKTROFOTOMETR VIS
DR 3800 SC
Doskonałe perspektywy
Spektrofotometr VIS DR 3800 sc
Firma HACH LANGE jako pro-
ducent inteligentnych systemów
do analizy wody już od bardzo
wielu lat prezentuje technologie
dostosowane do potrzeb użytkow-
ników oraz przyszłościowe rozwią-
zania w dziedzinie fotometrów, od-
czynników oraz akcesoriów.
Bezpośrednie porównanie procesowych wartości pomiarowych
oraz wartości laboratoryjnych dzięki oprogramowaniu LINK2SC ®
230 metod – od badań screeningowych, aż po uznaną oficjalnie kontrolę
wewnętrzną
Łatwe programowanie metod przez użytkownika za pośrednictwem
intuicyjnego menu
Przejrzyste i pewne informacje dzięki kolorowemu wyświetlaczowi TFT
Precyzyjne wyniki dzięki programowi do weryfikacji dokładności apara-
tu przy użyciu certyfikowanych filtrów
HACH LANGE Sp. z o.o., 52-013 Wrocław, ul. Opolska 143a, tel. 071 342 10 83, fax 071 342 10 79, e-mail: info@hach-lange.pl
www.hach-lange.pl
31
116912684.069.png 116912684.070.png 116912684.071.png 116912684.072.png 116912684.073.png 116912684.074.png 116912684.075.png 116912684.076.png 116912684.078.png 116912684.079.png 116912684.080.png 116912684.081.png 116912684.082.png 116912684.083.png 116912684.084.png 116912684.085.png 116912684.086.png
 
LABORATORIUM 3/2009 | ... W LABORATORIUM
obliczenie niepewności pomiaru, powin-
no się zidentyfikować wszystkie składniki
niepewności i oszacować je. Świadomość,
które składniki wnoszą dużą niepewność
do metod jakościowych, pozwala na wła-
ściwe ich nadzorowanie i uniknięcie poten-
cjalnych niezgodności, o których można
nie wiedzieć z braku ich oszacowania.
Zakładając, że metoda badawcza polega
na wykryciu lub stwierdzeniu braku dane-
go mikroorganizmu w badanej matrycy,
większość interesujących nas obszarów
mogących wnosić niepewność (przygoto-
wanie pożywek, wpływ temperatury, czasu
inkubacji itp.) może być policzona w spo-
sób podobny jak dla metod ilościowych.
Należy jednak zwrócić uwagę, iż w przy-
padku jakościowych metod mikrobiolo-
gicznych istotna jest niepewność związa-
na z granicą wykrywalności, a co za tym,
idzie z inoculum. Laboratorium musi być
świadome, jaką najmniejszą liczbę mikro-
organizmów jest wstanie wykryć w trakcie
rutynowych badań.
podstawą podwyższonego zaufania, którym
klient może obdarzyć laboratorium.
NADZOROWANIE
CZYNNIKÓW WNOSZĄCYCH
NIEPEWNOŚĆ
Nadzorowanie składników wnoszących
niepewność do wyniku badania można
prowadzić poprzez utworzenie listy istot-
nych źródeł niepewności i ustalenie formy
nadzoru nad nimi. Przykładowe zestawie-
nie w tabeli 1.
Co daje oszacowanie niepewności? La-
boratorium może zapewnić klienta, że każde
źródło niepewności jest oszacowane, nad-
zorowane, a personel jest świadomy źródeł
niepewności. Klient ma pewność, że korzysta
z pełni usług laboratorium, a sprawozdania
z badań są wyczerpujące i użyteczne. Perso-
nel świadom niedoskonałości stosowanych
metod i wyposażenia, będący w stanie
niepewność oszacować i nadzorować, jest
Piśmiennictwo
1. PN-EN ISO/IEC 17025:2005, Ogólne wy-
magania dotyczące kompetencji laboratoriów
badawczych i wzorujących .
2. EA-04/16, Wytyczne EA dotyczące wyrażania
niepewności w badaniach ilościowych .
3. ILAC-G17:2002, Wprowadzenie problematyki
niepewności pomiaru w badaniach w związ-
ku z wejściem do stosowania normy ISO/IEC
17025 .
4. Komunikat Polskiego Centrum Akredy-
tacji z dnia 22.06.2007 r. w sprawie wpro-
wadzenia dokumentu EA-04/16, Wytyczne
EA dotyczące wyrażania niepewności w bada-
niach ilościowych .
5. EA-4/02, Wyrażanie niepewności pomiaru
przy wzorcowaniu .
6. Wyrażanie niepewności pomiaru. Przewodnik .
Główny Urząd Miar, 1999.
NR
ETAP PRACY
SKŁADNIK MAJĄCY WPŁYW
NA NIEPEWNOŚĆ
FORMA NADZORU NAD SKŁADNIKIEM NIEPEWNOŚCI
1
Pobieranie próbek
Niewłaściwy pobór może
zanieczyścić matrycę lub nie
reprezentować właściwie obiektu.
Za pobór próbek oraz ich transport odpowiadają próbkobiorcy, postępujący
zgodnie z właściwymi instrukcjami oraz procedurami. Próbkobiorcy podlegają
serii szkoleń wewnętrznych oraz zewnętrznych i ściśle współpracują z personelem
laboratorium. Raz w miesiącu kontrolowany jest odzysk poprzez równoległy pobór
próbek, zbadanie jednej z nich bezpośrednio po pobraniu, a drugiej po transporcie
w terenie w termotorbie.
2
Transport próbek
Niewłaściwe przechowywanie
i transport może utrudnić badanie.
Warunki w cieplarkach
mikrobiologicznych.
Procedura, nadzór nad wyposażeniem, instrukcje sprawdzania.
Wykonywanie kontroli rozkładu temperatur w cieplarkach i chłodziarkach.
Codzienne kontrole rejestratorów temperatury. Ocena trendów na kartach
kontrolnych. Kontrola czystości mikrobiologicznej.
Nadzór nad
wyposażeniem
oraz warunkami
środowiska
3
Przygotowywanie odczynników
chemicznych, pożywek i podłoży
mikrobiologicznych.
Procedura, nadzór nad wyposażeniem, instrukcje sprawdzania.
Nadzór nad wagami, zachowanie spójności pomiarowej.
Tabela 1. Nadzorowanie źródeł niepewności
32
116912684.088.png 116912684.089.png 116912684.090.png 116912684.091.png 116912684.092.png 116912684.093.png 116912684.094.png 116912684.095.png 116912684.096.png 116912684.097.png 116912684.002.png 116912684.003.png 116912684.004.png 116912684.005.png 116912684.006.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin