Rtęć w rybach ------------------------- Rtęć nie powoduje nagłych zatruć. Ta trucizna działa powoli. Rtęć w rybach była zawsze, bo jest w wodzie, w której one pływajš. Jeli jemy rybki bez przerwy, to mogš zaszkodzić, niezależnie od zawartoci w nich rtęci. Trzeba byłoby bardzo dokładnych badań, żeby ustalić, czy np. drżenie mięni czy zwyrodnienie nerwów jest spowodowane długotrwałym spożywaniem ryb z rtęciš. Trucizna w puszkach Zawartoć rtęci w mg/kg w tuńczykach poszczególnych producentów, według badań na zlecenie "wiata Konsumenta" Lisner 0,028 Graal 0,033 Heinz 0,054 Laguna 0,054 SuperFish 0,078 Rio Mare 0,081 Neptun 0,124 King Oscar 0,131 Abba 0,295 Tygodniowa norma poziomu rtęci w organizmie człowieka wynosi 0,0016 mg na kilogram masy ciała. Żeby przekroczyć tygodniowš normę poziomu rtęci 70-kilogramowy człowiek musiałby zjeć w tym czasie 25 100-gramowych puszek z tuńczykiem, dlatego dr Jacek Bujko (53 l.), dietetyk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, zachęca do jedzenia ryb, ale nie codziennie, tylko dwa razy w tygodniu. -To doskonałe ródło białka. Zawierajš też bardzo dobre tłuszcze, które obniżajš poziom cholesterolu .
usiala