TORT KASZTANOWY
5 jajek
½ szkl cukru
20 dkg kasztanów jadalnych
Ciasto:
1/8 litra słodkiej śmietanki
3 łyżki cukru
20 dkg kasztanów
1 łyżka rumu
1 łyżka masła
Polewa:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka tartej czekolady
Umyte kasztany zalać wodą tak aby je przykryła i gotować 10-15 min. Odlać wodę, kasztany obrać z łupinek i brązowej skórki, przetrzeć przez sito. Dodać łyżkę masła do smaku, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z połowa masy kasztanowej, dodać bułkę tarta i pianę z białek. Piec około 1 godz. Pozostałe kasztany wymieszać z cukrem, rumem i śmietanką. Po wystygnięciu ciasto rozkroić i przełożyć masą kasztanową. Polewę rozpuścić posmarować ciasto.
PONCZ DO TORTÓW
5 szkl przegotowanej wody
1 kieliszek wódki
1 olejek
Sok z cytryny
Cukier do smaku
Wszystko wymieszać i nasączyć biszkopt
tatanka.com