TORT KASZTANOWY.rtf

(19 KB) Pobierz
TORT KASZTANOWY

TORT KASZTANOWY

    5 jajek

                                             ½   szkl cukru

  20 dkg kasztanów jadalnych

Ciasto:

1/8 litra słodkiej śmietanki

    3 łyżki cukru

  20 dkg kasztanów

    1 łyżka rumu

    1 łyżka masła

Polewa:

                                        5 łyżek cukru pudru

                                         1 łyżka tartej czekolady

Umyte kasztany zalać wodą tak aby je przykryła i gotować 10-15 min. Odlać wodę, kasztany obrać z łupinek i brązowej skórki, przetrzeć przez sito. Dodać łyżkę masła do smaku, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z połowa masy kasztanowej, dodać bułkę tarta i pianę z białek. Piec około 1 godz. Pozostałe kasztany wymieszać z cukrem, rumem i śmietanką. Po wystygnięciu ciasto rozkroić i przełożyć masą kasztanową. Polewę rozpuścić posmarować ciasto.

 

                        

                             PONCZ DO TORTÓW

 

                                  5 szkl przegotowanej wody

                                  1 kieliszek wódki

                                   1 olejek

                                     Sok z cytryny

                                     Cukier do smaku

Wszystko wymieszać i nasączyć biszkopt

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin