Zupa z afrodyzjakiem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

•  5 - 6 łodyg selera naciowego

 

•  40 dag selera korzeniowego

 

•  20 dag sera pleśniowego (niebieskiego)

 

•  1,5 litra bulionu warzywnego

 

•  3/4 szklanki śmietanki

 

•  2 żółtka

 

•  5 dag wyłuskanych orzechów włoskich

 

•  2 cebule

 

•  3 łyżki masła

 

•  sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Łodyżki selera oczyszczamy z włókien, odcinamy z nich liście. Siekamy łodyżki, następnie obraną cebulę i podsmażamy jedno i drugie na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty. Dodajemy obrany i starty na tarce seler korzeniowy. Wlewamy gorący bulion, doprawiamy i gotujemy całość około pół godzinki. Zupę lekko studzimy i miksujemy.

   

2.  Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę, a śmietanę mieszamy z żółtkami. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy do niej ser. Trzymamy zupę na małym ogniu, tak długo, by ser rozpuścił się. Pod koniec wlewamy śmietanę z żółtkami. Już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem raz jeszcze, jeśli trzeba i dodajemy też sok cytrynowy do smaku.

   

3.  Zupę rozlewamy, posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz listkami selera naciowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin