Marokańska zupa z ciecierzycy
Początek formularza
Składniki: • 250 g ciecierzycy z puszki • 100 g siekanej natki pietruszki • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu • ¼ łyżeczki szafranu • ¼ łóżeczku kurkumy • ¼ łyżeczki suszonego imbiru lub łyżka świeżo utartego • 1 łyżeczka mielonego kopru (nasion) • 150 g drobno posiekanej cebuli • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu Cayenne (lub Harrisa) • 1 ½ litra wody lub wywaru • 75 ml soku z cytryny (opcja) • 100 g natki kolendry (opcja do posypania) • sól
Wykonanie: Jeśli używasz suszonej cieciorki namocz ją na noc i przed gotowaniem odcedź, jeśli używasz z puszki dokładnie wypłukaj i odcedź. Wymieszaj wszystkie składniki poza solą, sokiem z cytryny i kolendrą i podgrzej na dużym ogniu prawie do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj powoli przez półtorej godziny, aż cieciorka zmięknie (krócej, jeśli używana była puszkowana). Posól zupę do smaku. Weź pół litra zupy i zmiksuj ją w blenderze lub, jeśli masz mikser ręczny zmiksuj przez chwilkę zupę. Przed podaniem dodaj sok cytryny i posyp posiekana natką kolendry. Można przechowywać w lodówce 2-3 dni i można zamrażać.
Viola_Valeriana222