Golebki w rosole Skladniki: Golebie domowe 4 szt. Marchew 1 szt. Seler maly 1 szt. Pietruszka 1 szt. Por 1 szt. Kalafior maly 1 szt. Pietruszka zielona,siekana 1 lyzka Sol,pieprz naturalny Przyprawa domowa do zup 1 lyzka. Przepis: Golebie domowe oczyscic z pierza,wypatroszyc,opalic,natrzec sola i pozostawic na kilka godzin w chlodnym miejscu.Warzywa umyc i obrac.Golebie przekroic na polowki,sparzyc i wraz z warzywami wlozyc do garnka z zimna wo da bez kalafiora.Od momentu zawrzenia wody,gotowac 15 minut,po czym dodac kalafior , sol i dalej gotowac do miekkosci na wolnym ogniu.Po ugotowaniu rosol przyprawic do smaku i wraz z rozdrobnionymi w mala kosteczke warzywami i polowkami golebi podawac na goraco z makaronem domowym,lub jako drugie danie;golebie z ziemniakami i sporzadzonym na rosole sosem smietanowym.
Viola_Valeriana222