Zupa z jabłek i czarnego bzu5 kwaskowych jabłek (50 dag),25 dag dojrzałych owoców dzikiego bzu,1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier,1/3 szklanki śmietany.Jabłka umyć, pokroić na kawałki (nie usuwać gniazd nasiennych) i ugotować w 1 l wody. Następnie przetrzeć przez sito. W pełni dojrzałe dojrzałe owoce bzu obrać zszypułek, wypłukać, zalać szklanką wody, rozgotować,przetrzeć przez sito i dodać do jabłek. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, dolać wody i zagotować. Zupę podprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/2 szklanki zimnejwody i posłodzić. Jeśli zupa będzie podawana na zimno,śmietanę wlać do zupy na talerzach, a jeśli na gorąco - do gorącej zupy w garnku. Zupę podawać z grzankami,groszkiem ptysiowym lub herbatnikami.
Viola_Valeriana222