Zupa owocowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.600 g wisni,150-200 g cukru,700 ml wody,8 moreli,8 sliwek,2 brzoskwinie,2 lyzki soku cytrynowego,3 lyzki smietany,1 lyzka maki,50 ml likieru wisniowego,3-4 gozdziki,kawalek cynamonu lub skorki cytrynowej,1/2 laski wanilii,czeresnie,szczypta soli.1. Wszystkie owoce umyc pod biezaca woda.2. Wyjac pestki z wisni i ugotowac w wodzie z dodatkiem cukru, cynamonu, gozdzikow i odrobiny soli. Usunac gozdziki, skorke cytrynowa i wanilie. Przetrzec przez sito lub zmiksowac.3. Ze sliwek i czeresni wyjac pestki. Brzoskwinie i morele przeciac na pol irowniez wyjac pestki.4. Zagotowac przetarte wisnie, dodac sok cytrynowy, zaprawic smietana rozmieszana z maka i ciagle mieszajac wrzucic pozostale owoce. Gotowac przez kilkaminut.5. Zupe mozna podawac na goraco lub na zimno. Do zimnej zupy wlac przed podaniem kieliszek likieru wisniowego i lyzke smietany.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 26.
Viola_Valeriana222