Zupa owocowa z żółtkami.doc

(5 KB) Pobierz
Zupa owocowa z ¿ó³tkami

Zupa owocowa z żółtkami

 

Składniki:

600 g owoców (morele, brzoskwinie)

2 żółtka

800 ml wody

250 ml wina

100-150 g cukru

 

Owoce opłucz, przetnij na pół i usuń pestki. Połowę owoców sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

 

Zagotuj połowę wody z cukrem, ugotuj w syropie obrane owoce. Pozostałe owoce pokrój razem ze skórką, zalej resztą wody, ugotuj i przetrzyj przez sito. Całość ponownie zagotuj i zdejmij z ognia. Żółtka roztrzep z winem, wlej do gocej zupy, wymieszaj i włóż ugotowane oddzielnie owoce.

 

Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym. Bardzo smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin