Zupa jablkowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.400 g jablek,50-100 g cukru,100 ml smietany,maly kawalek cynamonu,3-4 gozdziki,1,5 l wody,200 g jablek do pieczenia,4 lyzeczki surowych zurawin lub konfitur z calych jagod,70 g cukru do zurawin.1. Jablka oplukac, obrac, wyciac gniazda nasienne. Pokroic w cwiartki, zalacgoraca woda, dodac cynamon, gozdziki i 50-100 g cukru (zaleznie od kwaskowatosci jablek). Gotowac na malym ogniu tak dlugo, az jablka calkowicie sierozgotuja.2. Ugotowana zupe przetrzec przez sito (wyjac cynamon i gozdziki). Doprawicsmietana, wymieszac, ochlodzic, wstawic do lodowki na 2 godz.3. Jablka do pieczenia obrac. Kazde jablko przekroic na pol, usunac pestki. Polowki pokroic na polkoliste plasterki.4. Zurawiny oplukac, sparzyc wrzatkiem, odcedzic na sicie. Wlozyc do miseczki iwymieszac z 4 lyzeczkami cukru.5. Na lekko natluszczonej blasze ulozyc plasterki jablek, posypac cukrem. Wstawic do srednio nagrzanego piekarnika, zapiec.6. Przed podaniem do kazdej porcji zupy dodac przypieczone jablka i lyzeczkezurawin.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 82.
Viola_Valeriana222